Световно първенство по маратон 2010

На 8 август в Санкт Вендел, Германия бе даден стартът на Световното първенство в дисциплината маратон (ХСМ). Маршрутът на състезанието бе с дължина 107 км.

При жените победителка стана Естер Зюс от Швейцария, но тя бе „подпомогната“ от спукването на гума, което претърпя завършилата на второ място Забине Шпиц (Германия) някъде около шейсетия километър. Германката, която спечели титлата през 2009 г.,  успя да навакса голяма част от изгубеното време и финишира около 2 минути след Зюс. Бронзовият медал отиде при Аника Лангвад от Дания. По-рано тази година Зюс спечели и Европейското първенство в същата дисциплина.

В групата на мъжете надпреварата бе крайно оспорвана, като първите шестима финишираха в интервал от 10 секунди – можете да си представите какво означава това при споменатата дължина на трасето. Опитите за атака и превземане на по-предна позиция продължиха от началото до края, все едно че ставаше дума за ХС състезание с обиколки. Първоначалната група от двайсетина човека в челото на колоната постепенно оредя, но шестима останаха силни до края, а сред тях най-бърз се оказа Албан Лаката от Австрия. След края на състезанието той сподели, че в първите две трети от маршрута не е усещал достатъчно сила в краката си и едва се е задържал в края на челната група, като по едно време е бил на почти минута разстояние от водача. След това обаче нещата се обърнаха и 10 км преди финала Лаката излезе начело, подбирайки умело момента за атака, и успя да се откъсне с малка преднина, която запази до края на надпреварата. На второ място завърши Мирко Селестино (Италия), а една секунда по-късно и Бъри Стендър (ЮАР). Струва си да споменем и класираните до 6-то място – Ралф Наф и Кристоф Заузер от Швейцария и Хосе-Антонио Хермида (Испания).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>