Световна купа 2010 – XCO/4X/DHI#5 във Вал ди Соле, Италия

В края на юли и началото на август състезателите от трите основни дисциплини в надпреварата за Световната купа се събраха отново заедно за петия кръг в италианския курорт Вал ди Соле. В почти всички категории временните водачи имаха съвсем малка преднина, което прави борбата още по-оспорвана. За разлика от предишните стартове в Шампери, в Италия времето бе хубаво, а трасетата сухи, бързи и прашни.

В събота дневната програма бе посветена на състезанието по крос-кънтри. 6,3-километровото трасе изобилстваше от стръмни изкачвания, като мъжете трябваше да направят 6 обиколки по него плюс една по-малка за разкъсване на колоната. След първоначалната борба за предни позиции в средата на състезанието челната тройка вече се бе оформила и откъснала достатъчно далеч пред останалите състезатели. В нея бяха водачът във временното класиране Жулиен Абслон (Франция, Orbea), световният шампион Нино Шуртер (Швейцария, Scott-Swisspower) и неговият съотборник Флориан Фогел. Най-близо до тях, но все пак на повече от минута разстояние, караха Матиас Флюкигер (Швейцария, Trek) и Ралф Наф (Швейцария, Multivan Merida). Никой друг не успя да поддържа толкова добро темпо като споменатите дотук атлети, така че именно те запълниха местата на подиума. Въпросът бе кой ще се добере пръв до него. Абсалон не изглеждаше доволен от факта, че е в пакет с двамата съотборници от Швейцария и на няколко пъти опита да атакува и да се откъсне напред, но това се оказа невъзможно при толкова стръмни изкачвания. В края на петата обиколка Фогел водеше колоната, но малко по-късно Абсалон го изпревари и зае челната позиция, следван плътно от Нино Шуртер. Французинът отново опита да се откъсне, но все така безуспешно. Това обаче със сигурност му е коствало немалко сили и когато швейцарецът го атакува на последното възможно място за изпреварване, Абсалон не можа да защити позицията си и остана в ролята на догонващ. В спринта преди финалната линия Шуртер бе достатъчно бърз и така завърши на първо място, оглавявайки и временното класиране с 936 т. Абсалон има 910 т., а Ярослав Кулхави е със 790 т. Така победителят за 2010 г. ще бъде определен в последния кръг в края на август в САЩ.

Пети кръг, пета различна победителка при жените. За тях бяха предвидени 4 обиколки и Мая Влозчовска (Полша, CCC Polkowice) първа пресече финалната линия, след като няколкостотин метра преди това задмина Катерин Пендрел (Канада, Luna) и в последвалия спринт бе по-бърза и издръжлива. Пендрел водеше почти през цялото състезание – по време на втората обиколка тя вече бе 8 секунди пред преследващата я група, а в следващата Влозчовска я настигна и двете продължиха да карат в пакет, следвани от Ирина Калентиева (Русия, Topeak Ergon), Кати Комптън (САЩ) и Катерина Наш (Чехия, Luna). Точно в този ред завърши надпреварата, макар че в последната обиколка Комптън водеше, но малко преди финала бе задмината от рускинята. Въпреки изпуснатото първо място Пендрел има всички основания да е доволна от карането си, тъй като то я изведе отново начело във временното класиране със 794 т., следвана от Ева Лехнер със 740 т. и Уилоу Корбър със 735 т. Преднината на Пендрел преди последния кръг е крехка, но важна, така че в САЩ канадката ще се старае да постигне добър резултат спрямо съперничките си, за да завърши сезона с победа.

Привечер се проведе и състезанието по 4-крос. Трасето започваше с 2-3 коварни завоя, в които често се решаваше изхода на съответния рунд, тъй като имаше предпоставки за избутване, засичане, вътрешна и външна линия. Нататък следваше секция с дървени прагове, друга с големи камъни и една с огромни скокове (особено тези отдясно). При мъжете особено интересен бе вторият полуфинал, в който Юст Уичман всячески се опитваше да изпревари каращия на втора позиция Михал Прокоп (Чехия, Agang) и в един момент почти успя с хитър опит за провиране от вътрешната страна на левия завой преди камъните, но чехът бе на по-добрата линия и успя да продължи към финала. Там той се изправи срещу Джаред Грейвс (Австралия, Yeti/Fox), Томас Славик (Чехия, RSP) и Роже Риндернехт (Швейцария). Грейвс, както обиконвено, бе най-бърз от старта и влезе пръв във втория завой, но от външната страна, докато Риндернехт влетя от вътрешната и при излизането от завоя двамата се блъснаха и австралиецът щеше замалко да падне извън трасето. Така от първи той стана четвърти, докато Риндернехт поведе колоната и финишира пръв, следван от Славик и Прокоп. Въпреки това спечелените точки са достатъчни на Грейвс за победата в Световната купа през 2010 г., тъй като никой от съперниците му няма шансове да достигне натрупания от него актив.

При жените Анеке Беертен (Холандия, Suspension Center) спечели убедително, следвана от Анита Молчик (Австрия), Кати Кърд (Великобритания) и Йоана Петерсън (ЮАР). За Беертен това е втора поредна победа, но преднината й във временното класиране не е достатъчна, за да предреши титлата, така че Молчик, която е с 45 т. по-малко, все още има шанс да обърне нещата в последния кръг.

Трасето за спускане бе сравнително късо и доста стръмно (среден наклон около 30 %), а подобна комбинация винаги е свързана и с повишена техническа трудност. Всъщност заклетите любители на спускането със сигурност си го спомнят от Световното първенство през 2008 г., когато Сам Хил, водейки с няколко секунди на контролите, падна на един от последните завои и това му коства титлата. За жалост сезон 2010 не се оказа добър за австралиеца и в последните няколко старта той отсъства заради контузия, но това не прави борбата за СК по-малко оспорвана. Както знаете, основните претенденти за отличието са Грег Минаар (ЮАР, santa Cruz Syndicate) и Джий Атертън (Великобритания, Commencal), който през 2008 г. стана световен шампион на това трасе. Във Вал ди Соле те завършиха съответно на второ и трето място, но най-доброто време от квалификацията на Атертън (там също се присъждат точки, а Минаар имаше проблеми в горната част на трасето и не даде добро време) го изведе начело във временното класиране с незначителната преднина от 7 точки. А кой спечели състезанието в Италия? Младият британец Марк Бомонт, каращ за GT. За него това е втора победа в СК и за никого не е тайна, че това е един от големите таланти на островната сцена, макар че резултатите му в елитните състезание все още не са толкова устойчиви. Може би тази победа ще му даде необходимата увереност и ще го виждаме по-често на подиума или поне в топ 10. На четвърто място завърши Андрю Нийтлинг (Нова Зеландия, Trek), а пети остана Стив Смит (Канада, MS Evil), за когото това е първо и дългоочаквано качване на почетната стълбица.

При жените Емелин Раго (Франция, Suspension Center) повтори победата си от предишния кръг, с което се изкачи до второто място във временното класиране. Сабрина Жоние (Франция, Maxxis-Rocky Mountain) също се представи отлично и взе сребърния медал, а Трейси Моузли (Великобритания, Trek) остана трета. На четвърто и пето място отново застанаха французойки – Мириам Никол (Commencal) и Флориан Пужин (Scott 11). Жоние има комфортна преднина от 175 т. във временното класиране, но предвид последните резултати на Раго, ще трябва доста да внимава и да се представи добре в последния кръг, за да не изпусне крайната победа.

Финалът на СК ще е на 28-29 август в Уиндхам, САЩ, след което ни очаква и Световното първенство в Канада.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>