Кратки новини #52

Trek променя статута на Gary Fisher; американският пазар показва признаци на съживяване; Shimano представи първата си група компоненти за електрически велосипеди; Cheng Shin Rubber се изкачи до Топ 10 на най-големите производители на гуми.

Trek обяви цялостна промяна по отношение на дъщерната си компания Gary Fisher. Подразделението, което бе собственост на една от легендите в планинското колоездене и носи неговото име, бе закупено от големия американски производител преди няколко години и оттогава, макар да ползваше много от технологиите на Trek, се развиваше като самостоятелна единица. Сега обаче Fisher Bikes ще престане да съществува като отделна марка. Вместо това в каталога на Trek вече можете да намерите специална серия велосипеди, обединени под името Gary Fisher Collection. Те ще са със собствен дизайн и дори с различна функционалност от основните модели на Trek, т.е. ще запазят своята индивидуалност, но вече като част от моделната линия на голямата марка.

Макар на пръв поглед това решение да изглежда като „понижаване в чин“, то вероятно ще донесе повече ползи и на Гари Фишер (който между другото получава по-висок пост в корпоративната йерархия на компанията), и на Trek. Като част от каталога на Trek, байковете на Фишер ще получат достъп до 8 пъти по-голям брой магазини в цял свят и ще бъдат разгледани от 10 пъти повече посетители в сайта на производителя.Там вече можете да видите и първите модели от колекцията на Гари Фишер:
http://www.trekbikes.com/us/en/bikes/gary_fisher_collection/


Американският пазар показва признаци на съживяване след значителния спад от почти 20% през 2009 г. Това сочат данните от първото тримесечие, през което се наблюдава значително увеличение на вноса на велоспеди, части и аксесоари, както и ръст в продажбите на тези стоки.


През месец юни Shimano представи първата си група компоненти за електрически велосипеди, наречена STEPS (Shimano Total Electric Power System). Макар тази новина да няма пряко отношение към планинското колоездене, тя е достатъчно значима за велосипедния бранш като цяло, тъй като е поредното доказателство за бума на велосипедите с електромотори, който е особено силен в Европа. Именно с европейските изисквания в тази сфера са съобразени и новите компоненти на японския производител – мощността на мотора, който е в предната главина, е 250 вата, а максималната скорост, която може да се развие с негова помощ, е 25 км/ч. Системата на Shimano има и регенерираща функция, т.е. енергията при спиране се използва за зареждане на батерията. Самата батерия е литиево-йонна и има изключително дълъг живот – поне 3000 цикъла на презареждане, което означава, че дори да го правите всеки ден, тя ще ви служи поне 8 години. Има още много интересни подробности за компонентите в новата група, така че ако имате интерес към електрическите велосипеди и тези нови компоненти за тях, погледнете тук:
http://cycle.shimano-eu.com/publish/content/global_cycle/en/nl/index/news_and_info/news/first_generation_of.html


Тайванската компания Cheng Shin Rubber, по-известна с марките си Maxxis и CST, се изкачи до десетото място в класацията за най-големи производители на гуми в света. Преди нея са все утвърдени лидери от автомобилната индустрия. През изминалата година компанията е отбелязала лек ръст в продажбите си, което в комбинация със спад на същия показател при Toyo и Giti Tire, донесе място в челната десятка за тайванския производител. Вероятно именно големия обем от продукцията й, който велосипедните гуми заемат, е допринесъл за добрите финансови резултати дори по време на криза.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>