Нова серия компоненти от PRO

Дъщерната компания на Shimano за велосипедна „периферия“ (кормила, лапи, колове за седалки и др.) PRO представи нова серия ХС/АМ компоненти, наречена Tharsis. Това е името на най-високата планинска верига, известна на човечеството и намираща се на Марс. По този начин създателите на компонентите, които са изработени от карбон, искат да наблегнат едновременно на предназначението им и на това колко са „специални“. Засега серията включва лапа, кормило, кол за седалка и притягащи се ръкохватки.


Лапата е с монококова конструкция от еднопосочни карбонови влакна Т800. Скобата за захват на кормилото е с 4 титанови болта, отвори за олекотяване и дизайн без остри ръбове, така че да се ползва безпроблемно с карбонови кормила. Скобата за захват към стержена е с два болта и интегрирани дистанционна шайба и капачка. Ще се предлагат дължини от 70 до 100 мм, а наклонът е +/- 6°. Теглото на лапата е 130 грама.

Кормилото също е от карбонов плат с еднопосочни влакна Т800-1000, като централната част е подсилена и с титанова сплав. Характеристиките му са 710 мм широчина, 20 мм издигане, 8° извивка назад и 4° извивка нагоре, а теглото е 195 грама.

Колът за седалка е от същия материал Т800 UD и е подсилен в зоната, където контактува и бива стяган от рамката. Скобата за седалката е с 10 мм изнасяне назад и един хоризонтално разположен болт. Колът може да се ползва както с метални, така и с карбонови релси на седалката. Теглото му е 175 грама, дължината 375 мм, а диаметърът 27.2, 30.9 или 31.6 мм.

Ръкохватките са в два цвята (бяло и черно) и имат външен притягащ пръстен откъм лапата и вътрешен откъм края на кормилото, където са и удебелени, което би трябвало да ги направи по-удобни за каране и за превключване на предавките. Болтчетата са титанови, а теглото на комплекта е 120 грама.

Новите компоненти ще бъдат на пазара през октомври 2010 г.

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>