Sram добави още нови компоненти за 2011 г.

Без да я включва в представянето на новите компоненти през пролетта (и в сайта на производителя все още я няма), Sram добави нова задна касета в семейството Х0, която използва и нова конструкция, наречена Pin Dome. Името на модела е XG-1080.

Името на новата технология Pin Dome умишлено създава асоциации с X-Dome, използвана вече при касетата в серията ХХ. Припомням ви набързо, че при X-Dome целият зъбен блок се изработва на компютърна фреза от кубче стомана, което буквално се „прави на решето“. Процесът е много скъп и времеемък, но и резултатите от него не са за пренебрегване – най-ниското тегло на пазара, както и отлични якостни характеристики.

 

При Pin Dome венците отново са изрязани с компютърна фреза, но поотделно, след което са съединени в единен блок посредством щифтове. Няма паяк, който да държи венците един към друг – по това тя се отличава от досегашните касети във високия клас на Sram. Контактът с тялото на свободното движение (на главината) се осъществява от най-големия венец, който е от алуминиева сплав. Най-малкият също е отделен от основния блок.

Новата касета е с доста ниско тегло – 235 грама, при това без да са използвани титанови венци, защото според Sram стоманата е най-добрият материал за изработката им. Производителят изтъква като предимство на XG-1080 и повишената коравина – заради големия брой щифтове, всеки венец е „подпрян“ по цялата си обиколка, така че няма условия за усуквания. Предвижда се касетата да се предлага в два варианта – 11-32 и 11-36 зъба, а цената ще е около 200 $, което значително по-малко от касетата ХХ, която  струва 350 $.

Снимки на новата касета можете да видите тук:
http://www.bikeradar.com/mtb/news/article/sram-unveil-trick-pindome-cassette-for-x0-family-26573

Друг нов продукт, който се очаква на пазара към края на 2010 г., е още една спирачка в серията ХХ, носеща означението World Cup. Основната цел при създаването й е била постигане на още по-ниско тегло, поради което е жертван регулаторът за контактната точка, с което са спестени 12 грама. Като устройство, материали, сила и модулация продуктът остава идентичен със стандартната спирачка ХХ – магнезиево спирачно лостче с карбонова ръкохватка и магнезиев спирачен апарат. Теглото на преден комплект с директен РМ монтаж и 160 мм диск е 276 грама, а цената все още не е обявена.

http://www.sram.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>