Изкачване на вр. Ботев с велосипеди

Българската федерация по туризъм кани всички любители на велосипеда и планината да покорят организирано първенеца на Стара планина. Датата е 31 юли 2010 г.

 

ПОКАНА-НАРЕДБА
за изкачване на връх „Ботев“ с велосипеди

I.    Цел и задачи: След като през 2009 г. възстановихме ежегодното изкачване на връх „Ботев“ с велосипеди, да затвърдим и превърнем в традиция тази чудесна проява. Като част от тази традиция най-бързият отново ще бъде награден с учредената купа на името на загиналия трагично Хари Тевекелян /организатор на първото проведено от БФТ изкачване на върха през 2001г./. Наред с награждаването на най-бързия, всеки изкачил върха ще се разглежда като победител и ще получи грамота с изписани име и време. Проявата има за основна своя цел да популяризира планинското колоездене и да приобщи повече любители на планината към велотуристическите спортове, изискващи значително функционално натоварване.

II.    Време на провеждане – 31 юли 2010 г, събота.

III.    Изходен пункт – гр. Калофер, м. Паниците /палатков лагер/.

IV.    Условия за участие:
1.    Планински велосипед в изправност,
2.    Планинска здравна застраховка,
3.    Медицинско свидетелство,
4.    Каска и ръкавици,
5.    Такса участие: 5 лв./включва придружаваща кола и подкрепителен пункт/

V.    Особености:
Трасето е дълго 30 км с вертикална денивелация от 1660 м. Изкачването на върха е възможно със 100% каране на велосипеда, но изисква много добра физическа, тактическа, техническа и кондиционална подготовка на участниците. На голямо натоварване ще бъдат подложени и велосипедите, както при изкачването, така и при спускането. Никакъв компромис не може да се допуска към гумите, спирачките, веригите и другите части по возилото. Препоръчва се на любителите на екстремното спускане да се оборудват с протектори. НОСЕНЕТО НА КАСКА И РЪКАВИЦИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! Засича се само времето на изкачване!

VI.    График на провеждане:
30.07., 10:00-18:00 ч. – пристигане в гр. Калофер, настаняване в палатковия лагер или в къща за гости „Стражата” в центъра на града /12 лв./
30.07. от 18:00 ч. – м. Паниците /палатков лагер/: регистрация за групата на палатки, проверка на велосипедите и техническа конференция.
30.07. от 20:00 ч. – къща за гости – механа „Стражата”: регистрация за групата от града, проверка на велосипедите и техническа конференция.
31.07. от 7:00 ч. Старт на изкачването от м. Паниците – бариерата.
Спускане от върха след кратка неутрализация на подкрепителния пункт.
Посрещане на участниците в м. Паниците, връчване на грамоти
31.07. от 14:00 ч. Закриване на проявата и награждаване.

VII.    Карта на изкачването:
http://www.bikemap.net/route/244609

VIII.    Допълнителни указания:
1.    Всеки участник си поема разходите /пътни, дневни, нощувка и застраховка/, като вечерта преди старта заплаща и стартова такса от 5 лв.
2.    Записване и информация: Лазар Владиславов /0888 708639, [email protected] и БФТ- 02/988 29 66 и 02/9300 531; [email protected]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>