Световна купа 2010 – XCO#4 и DHI#4 в Шампери, Швейцария

В края на юли (24-25) след почти едномесечно прекъсване надпреварата за Световната купа продължи в швейцарския курорт Шампери с четвъртите кръгове в дисциплините спускане и крос-кънтри.


Ако може да се говори за най-трудно трасе за спускане в рамките на СК (колкото и условна да е подобна класация, тъй като навсякъде има доста трудни участъци), то това е пистата в Шампери. Със среден наклон 37 процента, множество почти вертикални участъци, десетки серпентини и всякакви други „екстри“, това трасе вдигна летвата преди две години и засега май си остава недостижимо по отношение на трудността. За всеки случай небето не пропусна да се „изсипе“ преди квалификацията, което превърна пътеката в кална баня. И макар че за неделния ден дъждът спря, това не подобри условията, тъй като калта си остана дълбока и хлъзгава, само че стана по-тежка и лепкава, с което максимално затрудни всеки един от участниците.

Интересното е, че организаторите не бяха пожалили и ХС състезателите – те трябваше с леките си късоходови велосипеди да преодоляват доста стръмни и технични участъци при спусканията, включително един сериозен пад по време на първия нанадолен участък, който бе предшестван от кратко, но също толкова стръмно изкачване. След това трасето с дължина 4,2 км прекосяваше долината и продължаваше по другия склон с основното изкачване, последвано от дълго и кално спускане по горска пътека, изобилстваща от корени. В тези тежки условия не бяха много участниците, които успяваха да карат повече от половината от обиколката – на основната част от състезателите им се налагаше да бутат и тичат с велосипедите си доста по-често от желаното.

Мъжете трябваше да направят 6 обиколки плюс една по-кратка отваряща обиколка с дължина 3,2 км за разкъсване на колоната, която бе поведена от Флориан Фогел (Швейцария, Scott-Swisspower) и Бъри Стендър (ЮАР, Specialized). Двамата бързо набраха преднина от 10 секунди, следвани от съотборника и сънародник на Фогел Нино Шуртер, европейския шампион Ярослав Кулхави (Чехия, Rubena-Birell-Specialized) и водача във временното класиране и топ-претендент за титлата Жулиен Абсалон (Франция, Orbea). Именно Абсалон изглеждаше като фаворит в първите обиколки, след като успя да настигне Фогел и Стендър и наложи бързо темпо, спечелвайки преднина от около 20 секунди. В четвъртата обиколка обаче французинът спука гума и това го запрати на пето място в догонваща позиция. Фогел излезе начело, а в петата обиколка към него се присъедини и Кулхави. Нино Шуртер също имаше технически проблем със седалката, но успя да навакса и да се пребори за третото място с Матиас Флюкигер (Швейцария, Trek). Абсалон не успя да възвърне устрема си и завърши пети. Той продължава да води във временното класиране със 710 т., но Шуртер (686 т.) и Кулхави (660 т.) са много близо до него.

Както виждате, сезонът се оказва крайно оспорван и в четвърто поредно състезание победителят е различен. При жените положението не е по-различно, а победителката в четвъртия кръг бе повече от изненадваща. Натали Шнайтер (Colnago) победи на родна земя и дори за нея този триумф бе неочакван. След състезанието тя призна, че е имала надежди за добро класиране в кални условия, но не и за първото място. След нея финишира съотборничката й от Италия Ева Лехнер. Двете състезателки на Colnago бяха първите, които се отскубнаха напред по време на стартовата обиколка, а в ролята на догонващи влязоха Уилоу Корбър (САЩ, Subaru-Trek) и Жули Бресе (Франция, BH-Suntour). Корбър се опитваше с всички сили да догони Лехнер (за да възвърне позицията си във временното класиране), но така и не успя да го направи до финала, завършвайки 16 секунди след нея. За петото място се пребори Катерина Наш (Чехия, Luna). През цялото време правеше впечатление липсата в челото на водачката във временното класиране Катерин Пендрел – тя имаше лош старт и немалко проблеми – тъкмо бе наваксала до 11-та позиция, когато веригата й се заклещи, а по-късно спука и гума. Така тя остана на далечното 16-то място и изостана до трето място във временното класиране с 594 т., където Ева Лехнер поведе (655 т.), следвана плътно от Уилоу Корбър (640 т.).

Състезанието по спускане, както стана ясно, бе изключително трудно за всички, особено за жените, които нямаха достатъчно физическа сила да задвижват натежалите от гъста кал велосипеди, нито пък да ги удържат при по-висока скорост. Затова повечето участнички буквално оцеляваха по трасето, спирайки често почти до нулата, отблъсквайки се с крака и едва запазвайки баланс. Най-бърза в тези условия бе световната шампионка Емелин Раго (Франция, Suspension Center), за която това е и първа победа в кръг от СК. Тя бе трета на квалификацията, но стартиралите след нея сънароднички Сабрина Жоние (Maxxis-Rocky Mountain) и Мириам Никол (Commencal) не успяха да я изместят от първото място и завършиха съответно на второ и трето. Четвърта е Флориан Пужин (Франция, Scott 11), а пета – Трейси Моузли (Великобритания, Trek). Жоние запази лидерската си позиция във временното класиране с 850 т., следвана от Пужин (645 т.) и Раго (615 т.).

При мъжете борбата с калта не бе много по-лесна. Аз лично за пръв път видях най-добрите почти да спират и да показват неувереност на отделни места. Както споделиха някои от участниците, изборът на линии е бил почти невъзможен – „караш в един кален коловоз от началото до края и се стараеш да минеш колкото се може по-добре в него“, коментира Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate), който завърши на второ място. Грег не успя да даде добро време на квалификацията, но когато дойде неговият ред на финала, той свали 9 секунди от времето на Аарън Гуин и това със сигурност щеше да е едно от най-добрите постижения за деня. Победителят в четвъртия кръг обаче се казва Джий Атертън (Великобритания, Commencal). Той пресече финалната линия с 3 секунди преднина, а единственият състезател след него, Сам Бленкинсоп (Нова Зеландия, Lapierre), изпитваше значителни трудности по трасето и завърши на 4-то място, след Брендан Феърклоф (Великобритания, Specialized). Пети остана Дамиен Спаньоло (Франция, Mondraker). Така в последните два кръга борбата за титлата ще е основно между Грег Минаар (830 т. във временното класиране) и Джий Атертън (817 т.), и двамата с по две победи до момента. Трети е Сам Бленкинсоп (569 т.), но при такава разлика неговите шансове са по-скоро теоретични.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>