On-One Inbred 456 Summer Season

Когато получих предложение от Boycott Cycles да тествам тази твърда рамка на английския производител On-One, две неща ме „поблазниха“ много. Едното бе носталгично-сантименталният спомен за първия ми планински велосипед – не бях карал стоманена рамка повече от 7-8 години, а междувременно все повече хора започваха отново да харесват този материал заради еластичността му, която осигурява по-мека возия в сравнение с алуминиевите твърдаци. Беше ми интересно да си припомня дали този ефект наистина е толкова осезаем. Другото изкушение бе геометрията и предназначението на рамката – АМ твърдак за вилки с ход 100-160 мм и с челен ъгъл 66.6°. Звучеше точно като за моите любими пътеки и карания.

Продукт: Твърда рамка On-One Inbred 456 Summer Season
Материал на рамката: Cr-Mo (хром-молибденова стомана). Тръби с постоянна дебелина на стените; несменяемо ухо за дерайльора; уши за водач ISCG.
Външни чашки 1 1/8.
Препоръчителен ход на вилката:  100-160 мм.
Размер: 16 инча
Тегло:

Рамка + чашки VP-A53AC – 2695 грама
Приблизително тегло на рамката без чашки – 2550-2600 грама.
Тегло на рамката по данни на производителя – 2495 грама.
Тегло на целия велосипед с посочената по-долу окомплектовка – 13,5 – 14 кг

Цена: 356 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 550 км
Други модификации на модела/продукта: Предлага се и модел On-One Inbred 456, който е с по-голям челен ъгъл (69°) и по-лек заради липсата на ISCG уши и използването на изтънени тръби.

Геометрия:

Стойностите са измерени от мен (с помощта на снимка и CAD софтуер за измерване ъглите на геометрията) при посочената окомплектовка с Rock Shox Revelation (140 мм ход) и могат да се различават малко от данните, посочени от производителя.

Горна тръба: 575 мм
Ефективна горна тръба: 590 мм
Седалкова тръба: 410 мм
Междуосие: 1125 мм
Стойки на веригата: 425 мм
Височина на средното движение (с гуми 26х2.35): 333 мм
Челен ъгъл: 67 градуса
Ъгъл на седалката 73 градуса
Максимално допустим ход на вилката: 160 мм
Препоръчителен ход на вилката: 100-160 мм
Тръба за средното движение: 68 мм
Външен диаметър на седалковата тръба: 28,6 мм
Кол за седалката: 27,2 мм

Окомплектовка: 
Велосипедът е каран с компонентите,  изброени по-долу.

Вилка: Rock Shox Revelation 426 Air U-Turn – 110-140 мм
Чашки: VP-A53AC
Лапа: Truvativ XR 75 мм / Funn Rippa 45 мм
Кормило: Truvativ Stylo SL, 680 мм
Ръкохватки: Velo
Спирачки: Avid Elixir 5 185/160мм
Команди: Sram X-9
Преден дерайльор: Sram X-5
Заден дерайльор: Sram X-9
Верига: Sram PC 951
Задни венци: Sram PG 950 11-32
Курбели/средно движение: Truvativ Stylo 2.2 RG (24/36 зъба + предпазна плоча), 175 мм
Главини (предна/задна): Отпред: Formula SD32 с капсуловани лагери
Отзад: Formula SD32 с капсуловани лагери
Капли: Mavic XM 317 Disc
Гуми (външни): Maxxis Ignitor 2.35
Кол за седалка: On-One, 350 мм
Седалка: Velo
Педали: Crank Brothers Candy C или VP, платформени

Може би е добре да започна с кратко разшифроване на името на продукта… On-One e британска марка, част от семейството на Planet-X (който от своя страна е производител с утвърдена репутация), но насочена към малко по-достъпен ценови клас. Както виждате, цената на тествания продукт не изглежда заплашително за нормалния портфейл, дори по време на криза. От друга страна, не става въпрос за някаква евтина безлична рамка, бълвана в милиони бройки от някоя фабрика в Далечния Изток. Макар че на практика са произведени точно в този регион, продуктите на On-One са със свой собствен дизайн, геометрия и т.н. и определено не им липсва индивидуалност.

Inbred е серията от стоманени МТБ рамки на компанията, а 456 идва от препоръчителния ход на вилката в инчове – 4, 5 или 6 (100 – 130 – 160 мм). Иначе казано, това са All Mountain моделите в каталога на On-One. Сред тях стоманените са два. Стандартният е с челен ъгъл 69 градуса и с изтънени тръби за намаляване на теглото, докато Summer Season e най-тежката, най-здравата и за най-агресивно каране рамка в каталога. Нейните тръби са с постоянна дебелина на стените, добавени са ISCG уши за монтиране на водач за веригата, а малкият челен ъгъл има за цел да подпомогне колоездачите, търсещи винаги стръмните и технични пътеки. Макар да не е твърдак за фрийрайд и въпреки крехкия външен вид заради малкия диаметър на стоманените тръби, 456 Summer Season вдъхва доверие по отношение на здравината. Подсилките при челната тръба се виждат с просто око, самата тя е с удебелени стени при леглата на чашките, а в областта на задния триъгълник и сглобката между седалковата и горната тръба конструкцията изглежда не по-малко солидна и си личи цялостното внимание към детайлите и качеството на изработката. Единствената ми забележка по тази тема е към ухото за задния дерайльор – то е изключително масивен кован елемент и тъй като говорим за стомана, със сигурност може да се изправя многократно, ако изобщо успеете да го изкривите, но въпреки това бих предпочел този „бушон“ да може да се подменя. Гуми с широчина 2.35 – 2.4 се „разполагат нашироко“ в задния триъгълник, което напълно отговаря на потребностите за АМ велосипед.

Най-отличителната черта в облика на 456 Summer Season е геометрията. Тя се характеризира с два основни елемента – сравнително дълга горна тръба и малък челен ъгъл. Първото според мен прави рамката доста универсална и максимално удобна за хората, предпочитащи карането по технични терени, каквито се предполага да са ползвателите на този продукт. Дългата горна тръба позволява постигането на удобна позиция за въртене дори и с по-къса лапа, а последното носи очевидни ползи при спусканията. Това важи и за стандартния модел Inbred 456. Производителят препоръчва лапи с дължина 60-80 мм. За моя ръст, а и по принцип за тази рамка, мисля, че оптималният размер на лапата е 60 мм. Аз първоначално започнах с дължина 75 мм и позицията ми върху велосипеда бе почти като при ХС велосипед, макар че челният ъгъл ми даваше много повече увереност в посока надолу. След няколко карания обаче реших да пробвам с по-къса лапа, даже с много къса – 45 мм, тъй като нямах подръка 60 мм. Макар че с нея катеренето и педалирането малко се влошиха, поведението при спускане стана още по-добро. Дори и в тази конфигурация разстоянието от седалката до кормилото бе изцяло в рамките на нормалното за АМ велосипед – ефектът се усети по-скоро като промяна в разпределението на тежестта, а не толкова като скъсяване, водещо до неудобство. Но 45 мм ми се струва малко, освен ако не сте заклет любител на най-стръмните и технични пътеки. Затова смятам, че 60 мм е златната среда.

Що се отнася до челния ъгъл, да повторим – 66,6°, според мен той е определящ за цялостното впечатление от тази рамка. Когато става дума за каране нагоре, първата ви мисъл вероятно би била, че с подобна геометрия на предницата ще е неудобно или „невъзможно“. Нищо подобно! Дори с късата лапа байкът катереше добре, особено в комбинация с намаляване хода на вилката, което на практика увеличава и челния ъгъл. Все пак да се има предвид, че специалността ми не е „нагоре“, поради което и базата ми за сравнение не се състои от състезателни ХС велосипеди. Но за нормално каране по баирите не съм имал никакви проблеми и успявах да изкача доста стръмни наклони, без предното ми колело да се стреми да се отлепи от земята.

При спусканията обаче този челен ъгъл бе повече от добре дошъл. Той дава много увереност и някои препятствия стават лесни, а други не чак толкова трудни. И на скорост байкът се държеше доста добре. Стръмните участъци и високите прагове се усещаха по много по-безопасен начин в сравнение със „стандартен“ велосипед – това са може би местата, където разликата бе най-осезаема, но и при „обикновени“ технични секции с подобна геометрия минавах доста по-лесно и уверено. При мен с този велосипед основното, което ме ограничаваше, бе страхът, но и той значително намаля в някои ситуации. Всяко спускане с него приключваше с широка усмивка – за каране надолу 456 Summer Season определено е най-способният твърдак, който съм притежавал.

Благодарение на твърдата задница и ниската рамка байкът бе много пъргав и игрив по пътеките – лесен за подхвърляне насам-натам, за отскачане, изпомпване, а също и за ускоряване. Въпреки сравнително дългото междуосие и малкия челен ъгъл, не мога да кажа, че съм усещал тромавост в завоите. Напротив, дори и при остри серпентини маневрирах доста успешно, включително и с леко преместване на задното колело. В същото време споменатите характеристики осигуряват завидна стабилност. На пъмп-трака удоволствието също бе пълно, а в опитни ръце вероятно не е проблем да се кара (като допълнително забавление) и на Dirt-скокове или други подобни „градски“ терени.

Що се отнася до еластичността на стоманата, по-специално за това, че рамките от този материал „омекотяват“ повече и разпределят по-добре вибрациите, което е особено важно при твърдак – да, има го този момент, но аз го усещах само по черни пътища и при разни дребни неравности (например при настилка от чакъл). При по-груб терен твърдата рамка си е твърда рамка, така че не разчитайте под вас да се появи някакво магически скрито окачване с няколко сантиметра ход. Отпуснете краката си и омекотявайте с тях.   

Основният недостатък на рамката е теглото. Свързано е с материала, а и бидейки най-здравият модел от серията Inbred, Summer Season е и най-тежка – около 2,5 кг. С добра окомплектовка (на съответната цена) може да се докара до 13 кг, но алуминиева рамка в този клас вероятно би тежала с 400-500 грама по-малко.

Друга обективна особеност, свързана с материала, е наличието на ръжда тук и там. Не е болка за умиране, т.е. не смятам, че ще навреди на рамката през първите няколко години, но може да ви подразни, че я виждате от време на време – например при изваждане на кола за седалката. Нормално е за стоманена рамка все пак.

Между другото, тестваната рамка не е покрита с пласт боя, а само с лак, който предпазва повърхността на тръбите и под който са сложени стикерите с логото, името и т.н. С други думи, под лака се вижда самия метал в суров вид, заедно със заварките и припоя при елементи като водачите за броните. Има и боядисани варианти, разбира се, но подобен завършек придава допълнителна индивидуалност на продукта и определено хваща окото.

За финал ще кажа, че според мен On-One Inbred 456 Summer Season не е за всеки. Просто има хора, които реално не се нуждаят от предимствата й толкова много, че да има смисъл да преглътнат по-високото тегло. Ако човек просто търси по-универсална (да я наречем АМ) твърда рамка, т.е. да не е със състезателна ХС геометрия, а малко по-отпусната и малко по-здрава, бих го насочил към други варианти на пазара. Било то алуминиеви, ако иска да спести повечко тегло, било стоманени (като стандартния On-One Inbred 456), ако търси повечко здравина, издръжливост и малко по-комфортна возия.

Summer Season обаче ще се хареса страшно много на тези, които при почти всяко каране се изправят пред технични пътеки със стръмни участъци, прагове и падове, които обичат да карат по-агресивно надолу, и то с твърдак. Тук е силата на тази рамка. За такива хора отличната (за посочените цели) геометрия според мен оправдава високото тегло, защото кефът е страшен и рамката е много игрива – ниска, повратлива и в същото време стабилна и прощаваща доста грешки, заради геометрията.

{gallery}products_test/test0081_pics{/gallery}

+

Отлична геометрия за спускане по технични и стръмни пътеки и в същото време достатъчно удобна за каране нагоре. Високо тегло в сравнение с алуминиева рамка.

За контакти:
Boycott Cycles
http://boycottcycles.com/

2 Responses to “On-One Inbred 456 Summer Season”

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>