Crank Brothers 2011

Изглежда бизнесът на американската компания, която проби преди години с педалите Eggbeater, се развива повече от добре, тъй като тя не спира да представя нови и нови продукти, разширявайки все повече „портфолиото“ си. Тази година те добавиха към асортимента си лапи, кормила и колове за седалка, с което вече можем да кажем, че предлагат почти пълна гама от компоненти за планинския велосипед – педали, чашки, курбели, колела и „периферия“. Освен това за 2011 г. има промени и в някои от добре познатите техни продукти – например педалите Eggbeater и Candy.

Преди да погледнем към компонентите обаче, няколко думи за новата система за наименования на моделите. Може би си спомняте, че повечето продукти на Crank Brothers (с изключение на педалите, които си имат собствени имена) са кръстени според предназначението си, а именно: Cobalt – за ХС велосипеди, Iodine – за АМ велосипеди, Sage – за фрийрайд и Opium – за спускане. Сега във всяка от тези групи е направено и деление на класове, означени с цифри. Така например 1 е началният клас, 2 са компонентите за велосипеди от 800 до 2000 $, 3 отговаря на нивото 2-4 хил. $, а с 11 са означени най-скъпите продукти.

Ето накратко и характеристиките на новите компоненти, както са разпределени по серии:

Cobalt

Лапата Cobalt 3 е най-иновативният продукт в тази серия. Тя използва само два болта – един при кормилото и един при стержена на вилката. Това е възможно, защото захватът и към двете е реализиран чрез клиновиден механизъм, който със затягане на болта притиска кормилото/стержена към скобата на лапата. Според производителя подобна система има няколко предимства – по-лека е, тъй като се спестяват поне два болта, а непрекъснатите „гривни“, които обгръщат тръбите, са по-здрави и/или по-леки в сравнение с тези при конвенционалния дизайн; постига се по-оптимален натиск и се елиминира опасността от неправилно/неравномерно затягане на няколко болта, особено по отношение на кормилото. Вярно е, че при тази конструкция то трябва да се прокара през лапата, но Crank Brothers върдят, че това е възможно дори с кормила с 50 мм издигане, т.е. имащи солидна извивка.

Лапата се предлага с дължини 80, 90, 100, 110 и 120 мм, с наклон ± 6° и в 4 различни цвята. Тя е изработена от алуминий 7075 и тежи 137 грама (100 мм дължина). Предназначена е за кормила с диаметър 31,8 мм.

Макар все още да няма никаква официална информация по въпроса, очакванията са да се появи и модификация Cobalt 11, най-вероятно от карбон, тъй като клиновидният стягащ механизъм би намерил отлично приложение в комбинация с композитния материал, тъй като не изисква болтовете да се навиват в тялото на лапата.

Кормилата в серията са общо 6 броя – по едно право и едно извито в класовете 2, 3 и 11. Cobalt 2 са направени от алуминиева сплав 6061 и тежат съответно 245 и 308 грама. Правото се предлага с дължина 600 и 680 мм, а извитото е с издигане 15 мм и дължини 680 и 700 мм. Cobalt 3 са със същите параметри, само че са от по-леката сплав 7075 и тежат съответно 180 и 230 грама. Покритието им също е по-скъпо. В най-високия клас 11 кормилата са карбонови – от плат с еднопосочни нишки и висок модул на еластичност – и тежат 132 и 160 грама. Тук от извития модел има дължина само 680 мм.

Вероятно не сте си помислили, че при наличието на кормила и лапи, Crank Brothers ще пропуснат да предложат и ръкохватки със стилен дизайн. Те се притягат към кормилото с болтове и се предлагат в три разцветки за всяка група. Теглото на Cobalt е 96 грама (като омекотяващ материал е използван някакъв вид „дунапрен“, а при Iodine – 136 грама (тук материалът е висококачествен полимер с марка Kraton).

Групата нови продукти включва и колове за седалка. Тяхната скоба е с един болт, който я пронизва напречно по хоризонтал. Добавен е и укрепващ „мост“ между релсите на седалката. Коловете се предлагат с дължини 350 и 400 мм, диаметър 27.2, 30.9, 31.6 или 34.9мм  и във варианти с нулево или 20 мм изместване на назад. Cobalt 2 е от алуминий 7075 и тежи 267 грама, Cobalt 3 e от същата сплав, но с по-скъпо покритие и по-ниско тегло – 234 грама, а Cobalt 11 е от карбон и е един от най-леките колове на пазара – само 157 грама.

Iodine

При АМ компонентите има две лапи, макар че в сайта на Crank Brothers засега е показан само моделът Iodine 2. Той е с клиновиден механизъм при скобата за стержена и стандартен захват с 4 болта при кормилото. Материалът тук е алуминий 6061, теглото е 167 грама за дължина 100 мм (освен споменатите по-горе дължини е добавена и още една – 65 мм), наклонът отново е 6°.

В рамките на Sea Otter обаче бе показан и моделът Iodine 3. Тази лапа използва клиновидния механизъм и в двата си края, а скобата за кормилото е от две части, като лицевата планка се плъзга върху жлебове в предната част на лапата. Дали това има някакви реални технически предимства е спорно, но със сигурност допринася за уникалността на дизайна – нещо, което винаги е било характерно за тази марка.

В тази серия кормилата са отново са в три класа, използващи като материал 6061, 7075 или карбон, но са само извити – с 30 мм издигане и дължини 680 и 700 мм, с изключение на карбоновото Iodine 11, което е само във вариант 680 мм. Теглото е 360 грама за Iodine 2, 238 грама за Iodine 3 и 178 грама за най-скъпия модел.

Педали

Както споменах в началото, някои от педалите на Crank Brothers също са обновени за следващия сезон.

Eggbeater на пръв поглед изглеждат почти непроменени, но конструктивно имат доста подобрения, особено двете по-скъпи модификации – 3 и 11. При тях на мястото на плъзгащите лагери от вътрешната страна вече се използват иглени лагери, а тялото е от две части, които се завиват една в друга и по този начин уплътняват вътрешността на педала, където са лагерите. С това Crank Brothers твърдят, че решават основния проблем с издръжливостта на предишното поколение и необходимостта от профилактика поне веднъж годишно (на мен лично това ми се струва малко пресилено, бидейки поне от три години ползвател на най-евтиния вариант на модела Candy, без никога да съм пипал каквото и да е по тях, и все още нямам никакви проблеми, но да не забравяме, че това зависи и от условията на каране). Сега по-скъпите модели са подкрепени с 5 годишна гаранция и са преминали специални тестове за водоустойчивост. Заради новите лагери обаче теглото е малко по-високо в сравнение с досегашните продукти. При Eggbeater 11 (с титанови ос, тяло и скоби) то е 174 грама, а при Eggbeater 3 – 278 грама. При модела с номер 2 конструкцията отново е от две части, но вътрешният лагер вече е плъзгащ. Въпреки това гаранцията остава 5 години, а теглото  е дори по-ниско – 272 грама. При Eggbeater 1 вътрешността не е запечатана, т.е. използвана е досегашната конструкция, поради което гаранцията е „само“ 2 години. И четирите модела използват нови оси, които значително надвишават здравината на досега използваните. Това е позволило ограничението за теглото на колоездача при титановия Eggbeater 11 да бъде повишено на 200 паунда / 90 кг. При останалите модели, които са със стоманени оси, липсва подобна граница.

Другата променена серия е Candy. И тук двата топ-модела използват иглени лагери от вътрешната страна. Налице е запечатване на вътрешността, макар конструктивно да е постигнато по малко по-различен начин. Това, както и 5-годишната гаранция, се отнася и за Candy 2, при които се запазва дизайнът с плъзгащ лагер. Тези три модела са и с нови алуминиеви платформи, за разлика от най-евтиния Candy 1, който остава с полимерни и е „незапечатан“. Всички педали са с нови, по-здрави оси. Теглото на Candy 11 е 226 грама, на 3 е 304 грама, 2 е 296 грама, а 1 – 262 грама.

http://www.crankbrothers.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>