Shimano 2011 – новото поколение XTR

След дълго пазено мълчание вече можем да ви съобщим подробностите за изцяло обновената серия XTR на Shimano. След обявените новости при XT и SLX по-рано тази пролет, не е учудващо, че и XTR вече е 10-скоростна, а възходът на АМ велосипедите в последните години оправдава разделянето й на две подгрупи, наречени Race и Trail. Това деление обаче не пречи компоненти от едната подгрупа да се комбинират с такива от другата, ако конкретните нужди на даден колоездач или велосипед го налагат. Всъщност Shimano наблягат особено силно на възможностите за избор на потребителя, наричайки тази концепция „Приспособени към колоездача“.

На горните снимки виждате двете подгрупи XTR. XC компонентите са станали още по-леки спрямо досегашните. Теглото е основен приоритет и при АМ продуктите, но наред с повишени якостни характеристики и други полезни технически решения, насочени към по-агресивните колоездачи. За конкретните разлики ще стане дума по-долу при разглеждането на отделните компоненти.

Както казах, новата група е 10-скоростна, във варианти с 3х10 и 2х10 предавки. Припомням накратко, че Shimano наричат тази технология Dyna-Sys и наблягат на това, че не става дума просто за добавянето на още един венец отзад, а за цялостна концепция за подобряване движението на велосипеда чрез по-близки предавателни отношения, по-оптимални комбинации от предавки, по-леко и прецизно превключване. Затова ще започнем именно с тези компоненти.

Курбелите се предлагат в няколко варианта – един с три венеца (42-32-24 зъба) и четири броя с по два венеца, като комбинациите са съответно 38-26, 40-28, 42-30 и 44-30 зъба. Това многообразие дава широки възможности за избор, особено като се добавят и двете задни касети с венци 11-34 и 11-36. Някои потребители със сигурност ще се възползват от максималния брой предавки (30), докато други ще предпочетат да останат „само“ с 20, но добре подбрани за техния стил на каране (по-високи за по-силовите карачи или по-ниски за тези, които не обичат много да се „пънат“ по баира). В технологично отношение продуктите са на най-високо ниво, както сме свикнали да бъде при топ-групата на японския производител. Курбелите са кухи (Hollowtech ІІ) и се предлагат в комплект със средно движение с външни лагери или с директно набити в рамката чашки (технологията Press Fit). При модела с три венеца средният е направен от карбон и титанова сплав, за да се увеличи износоустойчивостта му и да се намали теглото – то е 770 грама (със средно движение). Курбелът FC-M980 с два венеца с 38-26 зъба е насочен основно към АМ велосипедите, докато трите му събратя FC-M985 са с малко по-големи плочи и са причислени към ХС подгрупата. Те са и с по-малък Q-фактор. Теглото на моделите с два венеца варира от 715 до 755 грама.

Касетите са с трилъчев паяк, а пет от венците са титанови, за да се намали теглото до 255/272 грама.

Веригата за 10 скорости, по подобие на тези в сериите XT и SLX, е разработена специално за планински велосипеди и не е съвместима с шосейните компоненти на японския производител. Тя е еднопосочна, защото пластините на звената са оформени различно от всяка страна за постигане на най-висока прецизност при превключването. Щифтовете, които свързват звената, са кухи, за да се намали теглото. То е 259 грама.

Задният дерайльор използва технологията Shadow и се предлага с две дължини на рамото – както се досещате, по-късото е за АМ велосипеди. Ролките му са с капсуловани лагери, а теглото е свалено до 177 грама (за варианта с дълго рамо).

За превключването отпред можете да избирате между дерайльори за 2 или 3 венеца, с горно или долно люлеене. Има и модификации E-type за закрепване към средното движение.

Командите XTR използват всички налични технологии на Shimano – моментално задействане на лостчетата, двупосочно движение на освобождаващото лостче, възможност за смяна на няколко предавки наведнъж. Позицията им е регулируема чрез гривната за захват към кормилото. Новост в това отношение е системата за закрепване I-Spec, чрез която можете да използвате една и съща гривна за монтаж на спирачното лостче и командата. Поради това в групата за 2011 г. липсват комбинирани команди и спирачни лостчета. Shimano твърдят, че са подобрили ергономията на командите, а повърхността на палците е релефна, за да осигурява по-добър контакт с пръстите на колоездача. Използвани са 4 лагера за постигане на гладко и безпроблемно превключване. Предната команда има два режима на работа – за два и за три венеца. Теглото на комплекта е 207 грама (и 10 грама по-малко за варианта I-Spec).

При спирачките наблюдаваме някои от основните разлики между XC и АM продуктите в новата серия. Спирачните лостчета са с „интегриран“ резервоар – това осигурява по-изчистен и компактен дизайн, по-лесно сервизиране и по-ниско тегло. Ръкохватките са по-широки – при ХС модела са 13 мм, а при АМ варианта – 14 мм. Гривната за кормилото позволява независим от другите компоненти монтаж и демонтаж и е съвместима с команди I-Spec. При подгрупата Trail спирачката включва и механизъм Servo Wave за повече спирачна мощ, както и настройка за свободния ход на лостчето, който по принцип е скъсен спрямо XC версията. Спирачният апарат е монолитен и използва керамични бутала с увеличен диаметър – отново за по-голяма спирачна сила. Center Lock роторите при XTR са двукомпонентни – с алуминиев паяк и стоманен спирачен диск, което има за цел да осигури по-добро отвеждане на генерираната при спирането топлина. Затова Shimano наричат тази конструкция Ice-Tec. Същото означение забелязваме и при накладките на AM спирачката в групата, които имат радиатор за по-добро охлаждане.

Главините са за Center Lock ротори и използват традиционната за Shimano система със сачмени лагери, конуси и чашки. В подгрупата Race главините са с QR ос, а в другата можете да изберете и такива с проходна ос – 15 мм отпред и 12х142 мм отзад. Теглото е съответно 140/160 грама за предните главини и 261/312 грама за задните (за QR/за проходна ос).

Групата включва и два комплекта готови колела. По-леките са WH-M985 – с 19C капли от скандиева сплав и избор между главина с QR или проходна ос за предното. Теглото на този комплект е 1480 грама. В подгрупата за АМ велосипеди моделът е WH-M988 – при него каплите са от същия материал, но са малко по-широки, предната главина е с 15 мм проходна ос, а за задната можете да избирате между QR или 12х142 мм E-Thru. Теглото е 1700 или 1650 грама.

Разлика има и в педалите, които се предлагат във всяка от подгрупите. PD-M980 (ХС) тежат само 310 грама, имат нисък профил, компактни размери и подобрено очистване от калта. В сравнение с досегашните педали XTR, новият модел осигурява с 270 % повече контактна пплощ с обувката, което би трябвало да подобри стабилността и ефективността при педалиране. PD-M985 (AM) имат допълнителна платформа и още 170 % допълнителна контактна площ. При тях и лагерите са разположени по-нашироко за допълнителна коравина. Теглото на комплекта е 398 грама.

Както виждате, от следващия сезон серията XTR става наистина многолика и предлага множество варианти за сглобяване на идеалния байк. Повече подробности за новите компоненти можете да намерите в сайта, посветен на най-скъпата група компоненти на Shimano: http://www.ridextr.com/

http://www.shimano.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>