Нови байкове от Orbea

Испанският производител Orbea е известен най-вече като спонсор на Жулиен Абсалон (многократен шампион и носител на Световната купа), поради което е логично да предлага и едни от най-леките ХС рамки на пазара, за които вече сме писали. Сега обаче компанията е подготвила малко по-различен байк за 2011 г.

 

Името му е Rallon – така се казва една местност със скални образувания в испанската провинция Навара, която се характеризира с трудни терени и предизвикателни условия за каране. Точно такива, за каквито е предназначен новият all mountain велосипед на марката.

Той е със 150 мм ход на задницата, като е използвано четириставно окачване с фиксирана опорна точка и люлееща връзка, наречена в конкретния случай Lambda link. Чрез нея коефициентът на окачването се променя така, че да работи в хармония с въздушни шокове, осигурявайки максимално оползотворяване на хода. В началото той е по-мек и отзивчив, в средната част е линеен, а в края има лека прогресия, но без да се усеща някакво грубо втвърдяване. Поне такива са твърденията на Orbea. Задният амортисьор е Fox RP23 XV.

Рамката е алуминиева, с конусовидна челна тръба за вилки със стержен 1.5 > 1 1/8, с капсуловани лагери на окачването и уши за ISCG, към които при топ-модела Rallon 10 е прикрепена скоростната кутия Hammerschmidt. Окомплектовката му включва още вилка Fox 36 TALAS, движение с най-висок клас компоненти от Shimano и Sram, колела Mavic Crossmax ST и спирачки Formula R1. Има и още два варианта, Rallon 30 и 50, които са с по-нисък клас компоненти и вилки Fox 32 със 150 мм ход.

Друг интересен байк е 29-цолова версия на ХС твърдака Alma. Рамката ще е карбонова и вероятно ще е една от най-леките на пазара, като при направата й ще бъдат използвани всички технологии, познати и от 26-цоловия модел. Очаква се новата рамка дори да се появи в състезания, карана от някои атлети, спонсорирани от Orbea (например отбора Luna).

http://www.orbea.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>