Избор между 4 събития за 26-27 юни

За момента сезон 2010 се очертава като най-богат откъм събития – календарът е пълен със състезания, организирани походи, фестивали и др. Вече имаше няколко случая в един и същи уикенд почитателите на спорта да избират между повече от една проява. Такъв е случаят и с наближаващия уикенд, когато можете да присъствате на поне едно от четирите мероприятия, за които ви представяме повече информация в следващите редове:


Най-напред бе обявено събитието на Байкария със смесен характер във Велинград, част от поредица прояви, наречени „Дни на планинското колоездене в Родопите“. В конкретния случай става дума за организирани карания в тази част на Родопите + ендуро състезанието Купа Велинград Спа. Някои от вас сигурно са участвали миналата година и знаят какво да очакват – най-вече приятно каране, но не поставяйте знак на равенство между приятно и леко! Маршрутът определено е предизвикателен и в двете посоки. До достигането на хижа „Кладова“ наклонът е предимно нагоре, но следвайки нивото на билото, постепенно се натрупва солидна сборна денивелация. Спускането е дълго, технично и много забавно за любителите на разнообразни терени и препятствия. Подробностите за това мероприятие са публикувани на отделна страница в сайта на Байкария: http://bikearea.org/velingrad_spa_cup


След това се разбра, че на 26 юни ще се проведе и традиционната скороходна и колоездачна обиколка на Витоша. За 40-ти път! Това е събитие, което в последните години привлича стотици участници с велосипеди и макар основната идея в него никога да не е била за изцяло състезателен характер, а по-скоро за лично предизвикателство и участие на олимпийския принцип, присъствието на някои от най-добрите ни ХС състезатели в нея неминуемо вдига нивото. Повече за проявата можете да научите от нейния сайт: http://vitosha100km.hit.bg/, а активната форумна дискусия е в тази тема: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=71564


Третото мероприятие също е традиционно – изкачване и спускане на вр. Чумерна в Стара планина. Наскоро организаторите ни изпратиха подробностите за него:

Велокрос
с. Мийковци – хижа „Чумерна”
по случай празника на Еленския Баклан

26 юни (събота)
9.00 ч. – извозване на учстниците в пешеходния поход от горния площад на гр. Елена до с. Мийковци
10.00 – старт на колокрос: с. Мийковци – х. Чумерна
10.30 – начало на пешеходния поход с. Мийковци – х. Чумерна
16.00 – игри, състезания и музика под звездите

27 юни (неделя)
10.00 – старт на колкокрос: хижа Чумерна – с. Мийковци
10.30 – начало на пешеходен поход от хижа Чумерна
11.00 – с. Мийковци – награждаване на победителите от колокроса и закриване на празника

Желаещите да се включат в пешеходния поход и да участват в колокроса могат да получат повече информация на тел.: 0896 693169

Цена на нощувката в хижа „Чумерна”: 8 лв.

Информация: Тур. дружество „Чумерна 1901”, град Елена, тел: 06151/ 25-17 , 0896 693169, 0896 693172

Маршрут първи ден: с. Мийковци – хижа „Чумерна”. Обща дължина – 22 км. Стартът е в центъра на село Мийковци и продължава 4 км по асфалтов път до махала Горни Танчевци. Оттам по черен път се излиза на прохода Елена – Твърдица и по макадамов път се стига до билото на Стара планина. По макадамовия път има две разклонения, като и на двете се завива вляво по посока хижа „Чумерна”. Приблизително време на най-добрите – 2 часа. Маршрутът е добре маркиран.
Вода: В центъра на село Мийковци има изградена чешма. На 5 км от старта в началото по макадамовия път има също чешма с питейна вода.

Маршрут втори ден: хижа „Чумерна”- село Мийковци. Скоростна отсечка – спускане с дължина 10 км. Началото на трасето върви по билото на Стара планина /1 км/, като след това прави завой в дясно и се спуска по планински рид в посока село Мийковци. На места има доста стръмни участъци където участниците трябва да са максимално внимателни. Пътеката стига до макадамов път с дължина 5.5 км. Излиза се на асфалтов път, като се завива в дясно за центъра на село Мийковци, където е и финалът на състезанието. Приблизително време на най-добрите – 20 минути. Маршрутът е добре маркиран.
Вода: в хижа „Чумерна” и в центъра на село Мийковци.

Бъдете толерантни в изпреварването по пътеката!

Осигурени са награди за класиралите се на първите три места.

Организатори: Туристическо дружество „Чумерна 1901”, град Елена , Колоездачен клуб “Горгона”, Велико Търново и магазин “Горгона”.

Коментари можете да намерите и в тази тема във форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=72211

 


И накрая, на 26-27 юни в Пловдив ще се проведе велофест, включващ най-разнообразни активности и занимания, включително и няколко, които са свързани с планинското колоездене. Партньор в организацията на фестивала е и добре познатият ни пловдивски велоклуб „Крива спица“, а програмата, както и други подробности за събитието можете да намерите в сайта, посветен на него: http://velofest.bg/
Разбира се, и за него си имаме тема във форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=72758