Нови и интересни продукти: интегрирани лапи-корони

Испанският производител на велосипеди Mondraker разработва интегрирана горна корона и лапа за Fox 40. Първите бройки вече се тестват и през настоящия сезон сигурно ще ги видим и на велосипедите на Фабиен Барел и съотборниците му.

Както виждате и от снимката, новият компонент събира в едно короната и лапата, като по този начин се спестяват четирите болта, чрез които се закрепват директните лапи за двукоронни вилки. Подобна конструкция води до намаляване на теглото – целият елемент тежи 253 грама, което е със 115 грама по-малко от комбинацията корона + лапа, която се използва във велосипедите им в момента.

Друг плюс, поне за някои карачи и предпочитания, е намаляването на височината на кормилото с около 2 см, тъй като скобата за захващането му е разположена съвсем ниско, на едно ниво с короната.

Mondraker твърдят, че с подобна конструкция се повишава и коравината в кормилната област, което дава по-добра опора на колоездача.

За повече подробности следете сайта на производителя:
http://www.mondraker.com/


Като стана дума за подобни продукти, Mondraker съвсем не са пионери в тази област. Британската компания Hope още преди година показа подобни интегрирани лапи-корони, които вече са на пазара. Концепцията е абсолютно същата, дължината на лапата е 50 мм и е изработена чрез фрезоване, като за допълнително намаляване на теглото са използвани титанови болтове. Предлагат се два модела – за Fox 40 и за Rock Shox Boxxer. Теглото им е съответно 302 грама и 265 грама. И тук центърът на скобата за захват на кормилото е ниско, еквивалентен е на лапа с наклон -12°, но ако не желаете позицията ви да е толкова ниска, можете да добавите дистанционни шайби под короната. Цената на този продукт е 150 £ / 250 $.

http://hopetech.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>