Easton Haven Carbon

Наскоро Easton представиха нов модел all-maountain колела, наплетени с карбонови капли с тегло 375 грама и UST съвместимост. Целият комплект (предно и задно колело) тежи едва 1450 грама, което е сравнимо с някои от ХС моделите на пазара. Според производителя обаче здравината, издръжливостта и стабилността, които предлага новият продукт, далеч надхвърлят тези на повечето му съперници с подобно тегло.

Както вече отбелязах, основното подобрение спрямо досегашния модел Haven са карбоновите капли. Те са с външна широчина 26 мм, вътрешна 21 мм и 100 грама по-леки от алуминиевия си аналог. Изработени са от по-специални карбонови платове, заимствани от отбранителната промишленост. Вместо обичайната смес от въглеродни и арамидни (кевларени) влакна, Easton са използвали комбинация от карбонови и полиетиленови влакна с висок модул на еластичност (HMPE), която според тях е едновременно по-лека и по-здрава. При военните тези материали се използват за изработката на каски и протектори за тялото. Свързващият полимер също е подбран внимателно, за да подобри характеристиките на крайния продукт.

Спиците са прави, а главините с капсуловани лагери могат лесно да се конвертират към различните стандарти – предната за 9 мм QR или 15/20 мм проходна ос, а задната за QR или проходна ос 12 мм с разстояние между ушите 135 или 142 мм.

Цената на комплекта е 2300 $, но в нея е включена и безусловна застраховка, която покрива всякакви щети по колелата до 2 години от покупката им – още едно доказателство за това, че производителят вярва в здравината на продукта си.

Макар че горните редове за нови „изключителни“ материали и технологии звучат като познат маркетингов трик, подобно заключение може да се окаже прибързано. Причината е „новият човек“ в отдела за проучвания и разработки (R&D) на компанията – Саиид Саед. Той има повече от 30-годишен стаж в авиационната индустрия, бил е вицепрезидент в компанията Westinghouse, отговарящ за композитните материали и специализирал в балистиката и системите от влакна и полимери. Този човек носи със себе си обширни познания за технологии и материали (както и контакти с подходящите хора и производители), които са приложими и за велосипедните компоненти и макар да се отклоняват от най-широко използваните в момента, всъщност са отдавна познати в други индустрии, които са по-напред в това отношение.

Затова не е учудващо, че се очакват още иновативни продукти, създадени с негова помощ. Скоро вероятно ще видим и карбонова версия на DH-колелата Havoc, а след това и на сегашния модел XC One. „Вятърът на промяната“ вероятно ще засегне и други компоненти в каталога на известната марка, макар че засега информацията се пази в строга тайна.

http://www.eastonbike.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>