Още нови продукти от Sea Otter 2010

Както мнозина от вас знаят, фестивалът Sea Otter в САЩ от години се ползва от водещите производители като „изложбена зала“ за представяне на новите им продукти и технологии за следващия сезон. За разлика от есенните велоизложения, тук не всички продукти са в напълно завършена фаза, т.е. доста от тях са все още прототипи, нямат си официално име, спесификации и т.н., но от друга страна достатъчно ясно показват какво да очакваме от съответния производител в следващите месеци. С много от тези новости вече ви запознахме подробно или ще го направим в близките седмици, но въпреки това останаха множество малки късчета информация, които не оправдават отделни статии, но са твърде интересни, за да ви ги спестим. Затова, ето кратко представяне на някои от тези нови продукти:

Specialized имат нови ХС колела в 26 и 29 цолови версии с карбонови капли. Като цяло характеристиките им изглеждат сходни със сегашните модели Roval, името също е такова, но се очаква с композитния материал теглото да бъде малко по-ниско, а издръжливостта и коравината – увеличени.

Германският производител Focus показа първия си 29-цолов велосипед, наречен Redskin.

Giant също ще засилят присъствието си в този сегмент с 29-цолови версии на някои от моделите си…

Следващото поколение на модела Teocali на Mongoose ще е типичен all mountain велосипед с увеличен до 150 мм ход и промени в геометрията с насоченост към по-агресивно каране (например по-малък челен ъгъл). Хидроформованите тръби, използвани за направата на рамката, също са с подобрена форма, а при задницата са с по-голям диаметър за повишаване на коравината. Със същата цел са използвани и по-големи връзки, оси и лагери за ставите на окачването.

Fi’zi:k са добавили нови варианти към някои от популярните си модели седалки (предимно такива за шосе), носещи добавката Versus към името си. Тези модели ще са с канал по цялата дължина на седалката за допълнително облекчаване на напрежението в чувствителните зони на тялото. Забелязан бе и изцяло нов ХС модел Tundra 2, който има малко повече мек материал в сравнение с предшественика си, както и леки промени във формата за още повече комфорт.

Magura подготвят леки промени в състезателната си ХС вилка Durin Race. Тя има подобрена система за амортизация по отношение на компресията, както и нова въздушна пружина с повече прогресивност, която да препятства „продънването“ при силен удар и да позволява поддържането на вилката мека в началото на хода за максимална отзивчивост. Добавени са и конусовидни стержени от 1.5 към 1 1/8. Теглото на обновената вилка със 120 мм ход е 1580 грама.
За любителите на ниското тегло, които карат и по-агресивно, германският производител ще предложи новия модел Marta FR. Теглото й със 180 мм ротор ще бъде 340 грама.
Като стана дума за ротори, новите дискове Storm и Storm SL по твърдения на Magura са с 50 % по-леки от сегашните предложения на компанията, което ще допринесе за цялостно намаляване на теглото на продуктите им.

Задният амортисьор Vector HLR на X-Fusion ще бъде с по-компактни размери (както на резервоара, така и на тялото) за 2011 г., което би трябвало да елиминира проблемите със съвместимостта при някои рамки.

Crank Brothers показаха толкова много продукти, че няма как да не ги разгледаме в отделна статия – кормила, лапи и обновени версии на някои от досегашните им продукти… очаквайте скоро повече подробности.

Rocky Mountain обнови АМ/ендуро модела си Slayer – велосипедът вече е със 165 мм ход на задницата и ‘четириставно окачване Smooth Link, което канадският производител представи за пръв път в модела Altitude.

Foes представи два прототипа. Единият е на твърдак, чието производство ще започне съвсем скоро. Неговото име е AMX, което е съкращение от All-Mountain-Cross и идва да покаже многоликия характер на рамката. Тя е достатъчно здрава и удобна за каране и по най-трудните терени, съобразена е с вилки до 180 мм ход, но в същото време може да бъде използвана и за Dirt Jump или леки ХС карания. С други думи, това е опит на компанията за универсален (по днешните разбирания) твърдак, насочен към хора, които не могат да си позволят или не желаят да имат няколко различни велосипеда. показаният образец бе оборудван с типична за целта вилка – Fox 36 Talas – лека, здрава и с регулируем ход.
Другото попълнение в каталога на Foes се казва Fluid и представлява по-евтина алтернатива за любителите на спускането и фрийрайда. Тя е с ход 200 мм и макар че не използва концепцията „2:1“ и съпътстващите я специални шокове Curnutt, коефициентът на окачването е достатъчно нисък – 2.3:1, само че може да се използва всеки стандартен шок с размери 267×90 мм (10.5×3.5 инча).

DT Swiss не пропуснаха да покажат новите си модели с магнезиеви ботуши и куха арка, наречена Torsion Box, за които писахме в края на миналата година. Става дума за АМ/ендуро вилките XMM и EXM. Втората използва pd 2011 г. и подобрена система за амортизация Launch Control ІІ – в сравнение с първото поколение, тук е добавен праг за отключване на вилката, който може да се настройва, а регулаторите са по-удобни и с по-широки граници на действие. Освен всичко друго, DT Swiss обещават цените на всички вилки в каталога им за 2011 г. да са по-достъпни.

Производителят на обувки 5.10 представи първите си два модела, съвместими с автомати. Единият от тях е кръстен на Грег Минаар, а другият се казва Hellcat, като двата продукта почти не се различават един от друг. Предвид славата на марката, тези SPD обувки вероятно ще се превърнат в хит сред спускачите, които обичат да карат закопчани.

Marzocchi разкри една от основните новости, на които ще разчита за 2011 г. – карбонов модел в линията 44. Композитният материал е използван в ботушите, като те не са направени изцяло от него – основата (скелетът) е от тънки магнезиеви тръби, върху които е напластен карбоновият плат. Вилката е с ход до 150 мм, въздушна пружина + титанова негативна, 15 мм проходна ос и тежи с 200 грама по-малко от сегашния топ-модел в линията – по-точно около 1600 грама. Повече подробности за този и други продукти на марката за следващия сезон ще ви представим по-нататък в отделна статия.

MRP показа три нови модела водачи за веригата. Първият е G2 SL, който осигурява пълна защита срещу падане на веригата и срещу нараняване на венеца. Той има обтягащи/ограничаващи елементи от горната и долната страна плюс поликарбонатен предпазител за долната страна на венеца, който е закрепен към планката на водача. Един от приоритетите е бил постигане на ниско тегло – модификацията за венци с 36-40 зъба тежи 190 грама, а тази за 32-36 зъба – 167 грама. На базата на този модел стъпва и G2 SL Lopes, кръстен на известния 4Х състезател Браян Лоупс. Този водач също пази веригата от падане и горе, и долу, но е без предпазител за зъбното колело и с олекотена планка за закрепване, което намалява теглото му до 98 грама. Третият нов продукт се казва 1.х и е предназначен за велосипеди с 1 венец отпред, които имат нужда от минимална защита срещу падане на веригата. Той включва само горния водещ елемент от G2, само че с планка за закрепване към рамки, които имат уши за директен монтаж на предния дерайльор. Приложението на този продукт е по-ограничено, но щом MRP са решили да го пуснат на пазара, явно смятат, че има достатъчно карачи, които биха се възползвали от него. Теглото му не е споменато – всъщност казано е, че е „Über light!“.

Германският производител на гуми Schwalbe добави 29-цолови варианти на моделите си Rocket Ron  и Nobby Nic, а премиерата им точно в Щатите не е случайна, тъй като там този тип велосипеди набират все по-голяма популярност.

Michelin също имаха няколко интересни нови предложения, особено за спускане и фрийрайд. Става дума за моделите Wild Grip’r, Wild Grip’r Advenced, Wild Grip’r Descent и Wild Rock’r Descent.

SDG показаха седалка с релси I-Beam, разработена специално за Сам Хил и носеща името Storm (на англ. буря). Особеното в нея са трите парчета с бутони, подобни на изрезки от външна гума, които са добавени върху нея. Задачата им е да не позволяват колоездача да се хлъзга по седалката в кални условия, за които е предназначен този специфичен модел. Подобен продукт, но с друга шарка на грайферите, е разработен и за съотборника на Хил – Брендън Феърклоф. И двете седалки ползват за основа модела I-Fly.

Syncros представиха нов комплект АМ колела с карбонови капли с широчина 25 мм, главини с лагери Enduro и 28 тройно-кръстосани спици DT competition. Теглото на комплекта е 1488 грама. Интересна е и лапата с директен захват Lo-Ball, която е с нулев наклон, т.е. осигурява максимално ниска позиция за кормилото и тежи 156 грама.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>