На две колела с Мария Василева

В България има една „дърт джъмпърка“ и една жена, която може да прави wheelie – това е Мария Василева!

 

Здрасти, Мими! Няма как да не те питам – как разбра за дърт джъмпа и защо се запали точно по него?
Dirt Jump-ът ме впечатли, с елементи на потрес, когато преди десетина години  видях един румънец да прави салто на скоковете на колодрума. А по-късно, когато се запознах с момчетата в България, които се занимават с тази дисциплина, не ми трябваше много, за да се запаля.

В България май няма други жени, които да скачат, чувстваш ли се самотна?
Не, няма други жени в България, които да се занимават с тази дисциплина. Но не съм сама. Никога не карам сама. Даже мога да кажа, че покрай скачането създадох едни от най-хубавите приятелства.

Разкажи ни малко за тази все още не толкова популярна у нас дисциплина в колоезденето. Кога е „сезонът” за каране и какво правиш през останалото време от годината?
Сезонът е доста дълъг. Случвало ми се е да скачам на 1 януари. Зависи от атмосферните условия, както повечето спортове, които се практикуват на открито. Уважавам всички екстремни спортове и се занимавам с много от тях. Карам  сноуборд, сърф…

А по кое време се строят скоковете?
Трябва да бъде влажна земята, тоест когато не става за каране.

До дъртовете често се прави и пъпм трак, за какво служи той?
Пъмп тракът е безобидно трасе, което, освен че учи на изпомпване на бабуни и виражи, е и качествено средство за разгряване.

Къде в София можеш да поскачаш или да погледаш триковете на другите? Предполагам в някой от парковете?
Досега нямаше много възможности за каране. Група от няколко човека сме създали едно доста приятно скрито местенце. А вече е на път да се появи и първото легално и открито за всеки място за скачане в Борисовата градина, в центъра на София. Интересът към тази дисциплина тепърва ще нараства.

С какви колела най-добре се скача?
Колелата за Dirt Jump  са с малки рамки, включително BMX, за да позволяват повече маневреност.

Ти с какво караш?
Giant 14” / 26” капли.

Как преодоляваш страха да излетиш в безтегловност, без да си сигурна какво следва после? Не се ли плашиш да не паднеш в дупката между кикъра и попивката?
В началото има доза страх, който е необходимо да се преодолее. Това става с внушаване и повече каране. За да паднеш между скока и попивката означава, че си се засилил недостатъчно, поради липса на добра преценка или страх. Затова е важно да се започва от по-малки скокове, по възможност – тип tabletop (без дупка).

Какви са най-честите контузии в тази дисциплина? И каква е твоята най-лоша?
Зависи от трика. Паданията са непредвидими. Пада се от липса на концентрация, умора и, естествено, от непреценени възможности. Аз се пазя от падания. Досега имам само натъртвания.

А това, че се използват каски без подбрадник, не е ли опасно? Мен винаги ме е било страх да не си разбия лицето…
Вероятността да паднеш по лице е твърде малка. Дори в бордъркроса вече не карат с fullface каски.

Била си във Франция, как е положението там? Разкажи ни – за базата, за хората, направи сравнение с България.
Да, живяла съм там малко, освен че имам френска жилка. Бях много изненадана, когато открих преди година DJ терен, конструиран от местна община там. Има  много суперкрос  трасета с абсолютно свободен достъп. Там карат и съвсем  малки деца. Родителите им ги водят. Това е страхотно! Има условия. Ако искаме да караме, трябва ние да си ги създадем. Тук трудно се дават пари за друго освен футбол.

Ходила ли си някога на състезание по Dirt Jump?
Не съм била на състезание по Dirt Jump. Тук такива състезания никога не са се провеждали.

Кой е любимият ти трик?
Любимият ми трик е tabletop one foot, колкото и oldshcool да звучи.

А какви можеш да изпълняваш?
“Кен Лии” на Марая Кери. Тabletop-а още го уча, иначе – whip, one hand, no hand много скоро.

Кои са хората, от които се учиш и на които се възхищаваш?
Уча се от всички, които са по-добри от мен. А се възхищавам на малцината, които съчетават големи умения в карането с  интелект, характер и доброта.

Подходящ ли е дърт-а за по-малките – 12-13 годишните? И откъде трябва да започнат, за да се научат да скачат без сериозни последствия за здравето им?
Да, вече отговорих косвено на този въпрос. Подходящ е. Трябва да се внимава, да се преценяват възможностите, които постепенно се увеличават.

Как приемат околните факта, че се занимаваш с този спорт?
Повечето не го приемат, защото това им е твърде чуждо и неразбираемо. А онези, които карат, ми се радват на ентусиазма, с който го правя.

Тренираш ли отделно от карането или разчиташ само на него?
Да, тренирам отделно. Плувам, тичам, дори започнах да ходя на фитнес – нещо, което досега съм отричала.

До кога мислиш, че би се занимавала с Dirt Jump?
Докато родя. Предполагам това ми занимание ще се замести от майчински грижи. Но не смятам да спра да спортувам.

Финални думи?
Искам да кажа на хората да спортуват активно, защото спортът дисциплинира, освен че дава здраве. И да правят деца, но не преди да са пораснали, защото трябва някой да възпитава тези деца!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>