Световна купа 2010 – XCO#2 и 4X#1 в Хуфализе, Белгия

Докато в България се провеждаше Shambhala Open Cup 2010, в Белгия надпреварата за СК продължи с втория кръг в дисциплината крос-кънтри и първи във 4-крос.

Първи по ред бяха стартовете по 4Х. Състезането се проведе вечерта на изкуствено осветление. Трасето бе почти същото като миналата година, много сухо и прашно, което правеше някои завои върху чакълестата настилка особено опасни. Имаше и много линии за изпреварване, което бе предпоставка за оспорвани борби и падания.

При мъжете шампионът и носител на СК за 2009 г. Джаред Грейвс (Австралия, Yeti Fox) бе недостижим и даде заявка за пореден силен сезон. Във всички гонки той излизаше начело и често завършваше с десетина метра преднина. На финала той срещна двама чехи – Томас Славик (RSP) и Михал Прокоп (Agang Racing) – и швейцареца Роже Риндернехт. След откъсването на Грейвс напред, Славик и Прокоп дълго време се бореха рамо до рамо за второто място, като в крайна сметка Славик надделя.

При жените състезанието бе спечелено от Яна Хоракова (Чехия). Най-бързи от старта бяха Анеке Беертен (Холандия, Suspension Center) и Анита Молчик (Австрия), но на един от завоите те влязоха в съприкосновение и Хоракова ги задмина и стигна необезпокоявана до финалната линия. Молчик се отърва леко от сблъсъка и успя да финишира втора, трета завърши Емелин Раго (Франция,  Suspension Center), а Беертен остана последна.

В неделя ХС състезанието при мъжете започна с падане на чеха Ярослав Кулхави (Rubena – Birell – Specialized) на старт-линията, което блокира голяма част от топ-състезателите, намиращи се в тази част на колоната. Сред тях бе и победителят в състезанието – испанецът Хосе-Антонио Хермида (Multivan Merida). Въпреки проблемния старт, той търпеливо започна да превзема позиция след позиция, застигайки в последната обиколка германеца Мануел Фумик (Cannondale), който бе последното „препятствие“ по пътя към първото място. След като преодоля и него, Хермида заслужено триумфира с първа победа за сезона. Трети завърши Волфрам Куршат (Германия, Topeak Ergon), четвърти бе споменятият вече Кулхави, а пети е Ралф Наф (Швейцария, Multivan Merida). Жулиен Абсалон спука гума още в първата обиколка и въпреки изоставането до 30-та позиция, успя да навакса до седмо място. Въпреки това Хермида излезе начело във временното класиране.

При жените победата грабна италианка (това не се бе случвало от 2002 г.) – Ева Лехнер (Colnago Arreghini Sudtirol) бе сред състезателките, които поведоха колоната и въпреки че в средата на състезанието спука гума, тя бързо се завърна на трасето и отново бе в челната група. След това грешка на основната й съперничка Уилоу Корбър (САЩ, Subaru-Gary Fisher) в последната обиколка позволи на Лехнер да излезе напред и да финишира първа. Корбър остана втора, но излезе начело във временното класиране. Австрийката Елизабет Осл (Central Pro Team) завърши на трето място, следвана от Жули Бресе (Франция, BH-Suntour) и Катерин Пендрел (Канада, Luna).

Тук е интересно да отбележим и участието на Виктория Султанова, която е шампионка на Украйна и за пръв път кара в кръг от СК – тя завърши на 68-мо място, яздейки велосипед Dragomir Black Pearl – в кръга на шегата, това е първото „българско“ включване в ХС старт от СК.