Световна купа 2010 – DHI#1 и 4X#2 в Марибор, Словения

Най-близката до България „спирка“ за Световната купа през 2010 г. посрещна участниците в дисциплините спускане и 4Х с няколко дни дъжд, които направиха трасетата почти невъзможни за каране.

Отдавна не бях виждал 4Х състезателите толкова затруднени и безпомощни, както в съботното състезание. Калта на повечето места бе дълбока поне 10 см и в по-равните участъци се виждаше с просто око какви физически усилия се изискват, за да се поддържа някаква скорост. Където пък беше по-стръмно, никой не смееше да рискува, карайки прекалено бързо по твърде хлъзгавия терен. Изходът от всяка гонка бе напълно непредсказуем – уменията и силата на карачите нямаха никакво значение, защото всеки можеше да падне. Дори бързият старт и излизането начело не бе никаква гаранция за лесно стигане до финала. И макар че основните фаворити при мъжете и жените – Джаред Грейвс и Анеке Беертен – се добраха до финала, те не успяха да заемат първите места в категориите си. А за публиката, осмелила се да наблюдава надпреварата под дъжда, както и за зрителите, следящи случващото се на мониторите или телевизорите си, определено не липсваха обрати и интересни моменти!

При жените победител стана Фион Грифитс (Великобритания, Norco). Най-бързи на старта бяха Анеке Беертен (Холандия, Suspension Center) и Каролайн Буканан (Австралия), която водеше с половин дължина на байка си. На втория завой Буканан поднесе и залитна надясно към идващата зад нея Грифитс. Британската състезателка успя да се задържи стабилно в съприкосновението, а австралийката „отскокна“ в другата посока, принуждавайки Беертен почти да спре, за да не падне извън трасето. Това позволи на Грифитс да продължи начело, следвана от четвъртата финалистка – Сарша Хънтингтън (Австралия). Така двете завършиха на първо и второ място, а Беертен на трето. Победителката от предишния кръг, Яна Хоракова, завърши в Марибор на шесто място, но въпреки това запази първа позиция във временното класиране.

При мъжете много от фаворитите отпаднаха на по-ранен етап и не успяха да достигнат финалния рунд – Михал Прокоп, Роже Риндернехт, Седрик Грасия, Дан Атертън и др. На старта се наредиха Джаред Грейвс (Австралия, Yeti Fox) и трима състезатели от отбора RSP – Михал Мароси и Томас Слави от Чехия и Юст Уикман (Холандия). Грейвс поведе с експлозивен старт, но на същия този втори завой Славик мина от вътрешната страна и падна, принуждавайки австралиеца за момент да натисне спирачката. Това бе достатъчно за Мароси да излезе начело и той запази позицията си до финалната линия. Уикман завърши трети. Грейвс остава с най-много точки във временното класиране.

В неделя нещата не изглеждаха много по-различно, макар че дъждът малко се бе поотдръпнал. Трасето за спускане бе хлъзгаво и трудно за каране, предпоставките за грешка бяха много за всеки от участниците.

При жените Рейчъл Атертън (Великобритания, Commencal) се завърна с победа в състезанията за СК. Тя пропусна миналия сезон, след като получи травма на рамото вследствие на пътен инцидент и претърпя няколко операции за възстановяване от нея. Дори и този сезон не започна съвсем гладко за нея – преди седмица тя счупи пръст на ръката си, така че едва ли е било съвсем безболезнено да държи кормилото. Освен това на квалификацията тя падна, поради което във финалното спускане имаше една от началните стартови позиции. Това не й попречи да даде време, което никоя от съперничките й не успя да подобри. Най-бързи след нея бяха три французойки – Сабрина Жоние (Maxxis-Rocky Mounatin), Флориан Пугин (Scott 11) и Мириам Никол (Commencal), а Петра Бернхард (Австрия) зае петото място.

Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) бе най-бърз в мъжкия старт. Втори завърши Джий Атертън (Великобритания, Commencal), за когото това също е отлично начало на сезона. Трети е сънародникът му Брендън Феърклоф (Monster Energy / Specialized / Mad Catz), следван от Фабиен Педемано (Франция, Scott 11) и Сам Хил (Австралия, Monster Energy / Specialized / Mad Catz). Хил, който е известен с добрите си представяния на подобни терени, бе с най-добро време на квалификацията, но по време на финалното спускане падна и това го запрати на последното място на подиума.

Тази година в СК в Марибор взеха участие само двама българи – Иван Серафимов и Красимир Найденов – но не успяха да влязат в топ 80 за финала. Повече за техните впечатления можете да прочетете в тази тема във Форума:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=70411

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>