Shimano превключва на десета скорост през 2011 г.

В сериите Deore XT и SLX за следващата година се появяват 10-скоростни компоненти. Shimano нарича тази концепция Dyna-Sys и тя не беше неочаквана, но въпреки това има и някои изненади. Едната е, че технологията е представена не в най-високия клас XTR, а в средния и висок сегмент, включващ групите XT и SLX. Което може само да радва любителите на подобни нововъведения, тъй като ще могат да преминат към 10-скоростни системи Shimano срещу по-достъпна цена. Другият интересен момент е, че обновените групи на японския производител са 30-скоростни, а не 20. Повече обяснения от страна на Shimano ще намерите в следващите редове.

Японският производител силно набляга на твърдението, че Dyna-Sys не е просто добавяне на още един венец към задната касета. Според Shimano това е цялостна концепция за по-лесно и ефективно използване на предавките на планинския велосипед, която включва следните ключови елементи:

3х10 предавки. В сериите XT и SLX са добавени задни венци с 10 плочи във варианти 11-34 и 11-36 зъба, както и нови курбели (42-32-24 зъба), задни и предни дерайльори, съобразени с променения брой зъби отпред и отзад, задни команди, както и 10-скоростни вериги. Това означава още повече комбинации възможности за избор.

По-близки предавателни отношения между отделните скорости. Новите системи са оптимизирани с по-близки предавателни числа, което да направи достигането на подходящата предавка по-бързо и лесно. Така например, заради по-малката разлика между зъбите на предните венци (42-32-24, вместо използваните при 9-скоростните системи на Shimano 44-32-22) и по-големият размер на някои от плочите в задната касета, нуждата от коригиращо превключване при преминаване на по-малък венец отпред намалява с една предавка. Според пресмятанията на Shimano, ако досега при превключване от среден на малък венец отпред се е налагало да направите още 2-3 смени отзад, за да не сте на твърде ниска предавка, с Dyna-Sys ще се нуждаете само от една такава корекция.

По-ефективно и прецизно превключване. За него допринася системния подход в разработването на новите продукти. По-близките предавателни числа са една от причините за по-плавна смяна на предавките. Съобразяването на предния и задния дерайльори с променения брой зъби на венците е другата. Двете вериги също имат заслуга, тъй като са еднопосочни – така всяка двойка звена е проектирана да подпомага качването на по-голям венец отпред (дясната страна) и отзад (лявата страна). Разбира се, това означава, че трябва да внимавате малко повече при монтажа на веригата. Освен това тя не е съвместима с шосейните 10-скоростни компоненти на Shimano, нито с 9-скоростните за планинско колоездене.

Извън двете серии има и един допълнителен курбел – FC-M552, който е от типа 2-piece Crankset, т.е. с външни лагери на средното движение, но с плътна конструкция на курбела. Така дори и в по-ниския ценови сегмент производители и потребители ще могат да се замислят за преминаване към 10-скоростна Dyna-Sys окомплектовка, използвайки някоя от задните касети и по-евтини курбели.

http://www.shimano.com

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>