APP – новото едноставно окачване на Santa Cruz

Само седмица след представянето на карбоновия Nomad американската компания Santa Cruz разпрати до медиите съобщения за още два нови модела – Nickel (със 125 мм ход на задната ос) и Butcher (със 150 мм). Общото между тях е системата на задно окачване с абревиатурата APP.

APP е игра на думи с VPP и означава Actual Pivot Point. В офиса на Santa Cruz са наричали така на шега байковете с едноставно окачване, за да ги отличават от тези с VPP. Когато обаче се наложило да се измисля име за новото едноставно окачване, чиято разработка започва през 2005 г., а през 2009 компанията получава и първия патент за него, шеговитото име APP започнало да изглежда все по-логично и в крайна сметка било избрано именно то.

С какво е различно APP от досегашните едноставни окачвания, използвани от Santa Cruz при модели като Heckler, Bullit  и др.? Позицията на ставата като цяло се запазва, тъй като инженерите на компанията вярват, че са намерили правилното място за нея още преди години. Новото са ставните връзки между задното рамо и шока. Те променят коефициента на окачването така, че да се получи крива, наподобяваща тази при системата VPP. А оттам идва и подобрено поведение на велосипеда. Можете да видите тези характеристики, изобразени на долните графики, които илюстрират сходството в коефициента между APP и VPP и разликата между тях и едноставната система, използвана до момента.

По-специално, в началото на хода рамката е регресивна, за да може да поема отзивчиво дребните неравности по пътеката, което води до по-добър контрол и повече комфорт. В средната част на хода кривата се изравнява, т.е. окачването става линейно, което помага за използване на голяма част от хода при средни по размер препятствия. Към края виждаме прогресивност, което в комбинация с присъщото на въздушните шокове втвърдяване на пружината дава възможност за плавно поемане на силни удари, създавайки необходимото съпротивление срещу тях, за да не се „продънва“ окачването. Поне такива са обясненията на Santa Cruz.

Що се отнася до „хардуерната“ част, при сглобките на APP са използвани същите 15 мм ос, които се навиват директно в планките от едната страна и се фиксират с блокиращи глави от другата; лагерите са радиално-аксиални; връзките са алуминиеви.

Самите байкове имат сходни характеристики с аналогичните им модели с VPP. Тръбите на рамките са хидроформовани, горната тръба е скосена и огъната, за да е по-далеч от някои лесно уязвимите части на тялото, челната тръба е конусовидна (за стержени 1.5 към 1 1/8), поставени са допълнителни водачи за жилото и бронята на кол за седалка с променлива височина. При Nickel има два чифта отвори за закрепване на шише, докато при Butcher са добавени уши ISCG05 – това, както и геометрията и ходът на окачването, насочва към разликите в предназначението на двата модела.

Цената и на двете рамки със заден амортисьор Fox Float R ще започва от 1350 $. Очаква се да са на пазара през юни 2010 г.

Между другото, готов е и новият сайт на Santa Cruz, където можете да намерите подробности за всичките им модели:
http://www.santacruzbicycles.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>