Santa Cruz Nomad Carbon

На 1 април 2010 г. американският производител Santa Cruz представи карбоновата версия на един от най-популярните си модели – ендуро велосипеда Nomad. И това не беше шега!

Новата рамка, чието име е Nomad-c, бе очаквана от много време, особено след появата на Blur XC Carbon и Blur LT Carbon, които белязаха навлизането на композитния материал в продуктовата линия на марката. Използването му при Nomad е довело до намаляване на теглото с около 0,5 кг спрямо алуминиевата рамка. По-конкретно, то е 2.77 кг със заден амортисьор Rock Shox Monarch 3.3. Освен за олекотяване обаче, карбонът е помогнал и за повишаване на якостните характеристики – здравината и коравината. За тези постижения допринася и технологията, по която се правят рамките. Нямам необходимите познания, за да навлизам в технически детайли, но най-общо казано предната част е изработена като едно цяло, в което са отляти накрайниците за задната ос, ушите за дискова спирачка и тези за водач ISCG05. Липсват муфи или други подобни съединения. Този процес е позволява прецизно напластяване на повече или по-малко материал в различните части на рамката, за да се спестят ценни грамове, където това няма да пречи на здравината и да се добави устойчивост в критичните зони. Така например долната страна на долната тръба включва общо 8 пласта от три различни материала, с което се цели постигане на структура, която да издържа по-добре на удари от камъни. В местата, където тръбите се „срещат“ карбоновите влакна не са прекъснати, което също повишава здравината и разпределя по-добре натоварванията. За допълнителна защита на карбона има предпазни ленти върху долната тръба и стойките на седалката и веригата, а в областта на предните венци е добавена и метална пластина, която да предпазва задницата при заклещване на веригата.

По отношение на окачването Nomad-c има същите характеристики като алуминиевия си събрат – 160 мм ход, второ поколение VPP, пробки за гресиране на долните стави и специални оси, които от едната страна се завиват директно в рамката, а от другата се фиксират чрез болтове с блокиращи глави. По този начин се запазва коравината на окачването и се постига по-прецизно „натягане“ на радиално-аксиалните лагери, които са използвани в ставните връзки. Разглобяването с цел профилактика или подмяна също е улеснено. Долната връзка е алуминиева, а горната карбонова.

Челната тръба е 1.5 и това, както и ушите за ISCG05, указва ясно, че тази рамка е направена за сериозни спускания. Ако си припомним заявлението на Santa Cruz по повод карбоновия Blur LT, където ходът на вилката бе само препоръчителен, а не ограничителен, то вероятно същото ще важи и за гаранцията на Nomad-c. С оглед на геометрията, заложена от производителя (можете да видите данните в таблицата по-долу), и тук препоръчителният ход отпред е 160 мм.

Бялата разцветка, която виждате на снимките, няма да е единствената, а цената на рамката със споменатия шок Monarch 3.3 ще бъде 2499 $. Очаква се първите бройки да бъдат на пазара в средата на месец юни. Дотогава трябва да се появи и под-страницата в сайта на компанията, посветена на новия модел.

http://www.santacruzbicycles.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>