Технически семинар на Веломания за 2010 г.

На 9 март в София се проведе традиционният технически семинар за дилърите на Drag и Веломания. За разлика от продуктовия семинар, който е през есента, тук тематиката е насочена основно към техническото обслужване и сервизиране на велосипедите, но сами се досещате, че тези дейности в крайна сметка отново засягат именно клиентите на търговците, така че си струва да отбележим какво бе представено на срещата в хотел „Форум Централ“.


Началото всъщност бе дадено именно с представянето на нов продукт – електрическият велосипед Drag eMotion, в дамски и мъжки варианти. Независимо, че става дума за нещо съвсем различно от планинските велосипеди, не мога да не му отделя внимание – не само защото беше „гвоздеят в програмата“, а и защото в Европа вече се наблюдава устойчив ръст на този сегмент и е похвално, че български производител като Drag се стреми да не изостава от нея. Разбира се, това не е първото колело с електродвигател, което се появява в България, но на фона на другите, които съм виждал (и които приличат повече на самоделки), Drag eMotion ме впечатли със завършеността си. Това е така, защото този продукт е създаден като цялостна концепция с помощта на SR Suntour и Sanyo, а не просто като сбор от рамка, батерия и двигател, взети оттук-оттам. Велосипедът отговаря на европейския стандарт за е-байкове EN 15194, което предопределя и максималната мощност на мотора му – 250 W и максимална скорост до 25 км/ч. Тези ограничения са заради безопасността, тъй като двигателят е в главината на предното колело и задвижва него, което означава, че с по-мощен двигател при включване на тягата от мотора, колоездачът би могъл да изгуби контрол. Двете рамки (мъжката и дамската) са разработени специално за основа на електрически велосипеди и е оставено място за кабелите да минават вътрешно, което намалява риска от механични увреждания върху тях и води до изчистен външен вид. Предвидени са и сътоветните точки за монтаж на батерията (вертикално зад седалковата тръба) и контролера (под нея, в областта зад средното движение). На кормилото е изведен контролен дисплей с бутони, чрез които се задават и режимите на работа на двигателя (икономичен, нормален и силен). Батерията е литиево-йонна, 10.8 Ah, защитена от удари и дъжд и в зависимост от режима на работа на двигателя осигурява до 70 км пробег с едно зареждане и има живот до няколко години (500 цикъла на зареждане). Засега велосипедите са с 28 цолови колела, но се предвижда добавянето и на 26 цолови версии. Оборудването включва и допълнителни аксесоари като фарове с динамо (отново свързани с контролния уред на кормилото), багажник отзад, амортисьорно колче за седалката и др. Цената е 2590 лв., което, смея да твърдя, е доста добро предложение за подобен продукт. Както казах, целевата група на подобни велосипеди не са планинските колоездачи, не са дори и всички градски колоездачи, а по-скоро само част от тях, както и нови групи от хора, които ще погледнат на е-байковете като нов вид транспортно средство, а не просто тип велосипед.

Следащата лекция бе посветена на някои нови инструменти на Park Tool и Ice Toolz, които ще бъдат достъпни и за българските сервизи. (и по-запалените домашни веломеханици). Специалистите на Веломания обясниха как се работи с тях и наблегнаха на нуждата от подобни пособия за извършването на качествени ремонти, особено при по-скъпите велосипеди. В тази връзка бе засегнат и въпроса за цените на сервизните услуги, които в България все още са в пъти по-ниски, отколкото в повечето европейски държави, което в повечето случаи е свързано и с качеството им. Всички знаем, че това е един малко омагьосан кръг, при който ниската платежоспособност на повечето клиенти (или нежеланието им да платят подобаващо за качествена услуга) води до ниски цени в повечето сервизи, което води и до по-ниско качество на услугата при някои от тях (включително и заради липсата на подходящи инструменти, някои от които са доста скъпи и представляват една сериозна инвестиция). Въпреки тази неблагоприятна действителност, светлина в тунела има, тъй като с покачването на нивото на велосипедите все повече хора са склонни да се доверят на опитни ръце и качествени инструменти – и двете неща вече се срещат тук и там, така че се надявам тенденцията да се засилва.

Последваха обяснения за различните видове вериги, водачи за веригата, предпазни плочи и т.н. Любомир Тодоров показа нагледно как се измерва износването на веригата с подходящия инструмент. Пак той, заедно с Веселин Стоилов – Спиро, по-късно разясниха на гостите някои основни понятия и характеристики на вилките и задните амортисьори.

Преди това обаче имаше и интересна лекция за новите стандарти при средните движения – например Press Fit на Shimano и все по-често използвания BB30 – с такава муфа е и карбоновият твърдак Black Pearl на Dragomir. Освен теоретичните обяснения, гостите можеха да видят на място и отделните части на тези нови системи, както и инструментите, необходими за сервизирането им (преси за набиване, пособия за избиване и т.н.).

Една от най-интересните новини в семинара бе за един от новите служители на Веломания – Светльо Костов. Това е един интересен човек, който известно време е живял в САЩ и там се е занимавал с доста неща, включително и с ръчната изработка на единични бройки автомобили, като собственоръчно е изработвал всеки един детайл от тях. За собствено удоволствие е проектирал и направил и няколко карбонови рамки, отново в домашни условия. Друга негова специалност са рисунките с аерограф. Накратко, Светльо има немалък опит както в проектирането на конструкции и технически елементи, така и в украсяването им и точно заради това е привлечен в екипа на Веломания. От една страна, Веломания ще предлага индивидуализиране на външния вид на велосипеди и компоненти чрез рисунки, а също и напълно новата услуга „поправка на карбонови рамки“. От друга страна, Светльо ще е част и от конструкторския екип за разработката на новите рамки и велосипеди на Drag и Dragomir. Ако ви е интересно да разгледате някои от творенията му, посетете тази галерия в интернет: http://picasaweb.google.com/mr.freehand

Преди да се отправят към масите с обяда, дилърите попълниха и тестове, чрез които бяха излъчени тримата най-бързо дали верни отговори. С това те се класираха за състезанието по сглобяване на велосипед, което се проведе в края на семинара. Победителят в него, Иво Михайлов, получи детския велосипед, излязъл изпод ръцете му, като награда.

След обедната почивка следваха практическите демонстрации. Гостите разделени на две групи, които направиха разменени гостувания в двете зали. В първата Веселин Стоилов – Спиро показваше как се настройват и обслужват дискови спирачки, а във втората Любомир Тодоров демонстрира обслужването на скоростите, броните, жилата, както и проверка и поправка на кривини в задната част на рамката.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>