Симеон Стоилов – няколко думи за планинското колоездене като официален спорт

Симеон Стоилов от Ram Bikes едва ли има нужда от представяне за повечето редовни читатели на сайта, по-скоро само от уточняване в кое от многобройните му качества го срещам за това интервю. Тъй като става дума за състезания и неща, свързани с организацията им, ще му закача етикета представител на спортен клуб „РАМ Байкс“ и един от главните организатори (чрез посочения клуб) на Shambhala Open Cup над Сопот – най-голямото  българско (а може би и балканско) състезание по спускане и 4Х. Именно от него започваме разговора със Симо.

През 2010 г. Shambhala Open Cup вече е в календара на Международния колоездачен съюз (UCI) и носи точки за неговата ранг-листа. Кажи ни малко повече как се случи това и какво точно означава?

UCI регистрацията беше следващата логична стъпка, след като Shambhala Open Cup се наложи като основното DH и 4Х състезание на Балканите. Благодарение на Центъра за Екстремни Спортове  Шамбала, които инвестираха и продължават да инвестират в развитието на комплекса като привлекателна дестинация за любителите на планинското колоездене, състезанието има стабилност. Първия уикенд на месец май – всяка година.

Дългосрочните цели, разбира се, са високи. Като първа година на регистрация, UCI има изискване състезанието да не се регистрира с по-висок статус – за 2011 няма да има такова ограничение и обмисляме UCI Class 1.

За състезателите това значи повече точки, по-дълбоко в класирането и по-висок минимален награден фонд.

Подобно вдигане на нивото улеснява ли ви по някакъв начин като организатори? Можете ли да разчитате на повече финансиране или на повече отзивчивост у евентуалните спонсори?

По-скоро обратното… очакванията на всички със сигурност ще са по-големи. Единственото нещо, което ни улеснява година след година, е натрупаният опит – анализираме пропуските от събитието и планираме да не се случват.

В тази връзка, има ли някакви пресни новини около Shambhala Open Cup 2010?

За момента няма, всичко се движи по план.

Регистрацията на състезанието в UCI предполага, че то е част и от календара на Българския колоездачен съюз (БКС), нали?

Да.

Има ли други състезания по планинско колоездене в него?

Календарът на БКС за този сезон се изготвя в момента – очаква се до 1-ви март да има финална версия.

Това ни довежда и до вечната тема за проблемите в планинското колоездене като официален спорт. Какви са те според теб и как виждаш начините за решаването им?

Чудесен въпрос… Основния проблем е, че сме много, но никой не знае.

И като хора, които карат, и като хора, които правят нещо на тема спорт или промотиране на колоезденето. Няма да се ровя в миналото и да търся причини за това, но изглежда, че тази година има някаква светлина в тунела.

Новото „старо“ ръководство в БКС признава грешките от миналото и има готовност да ги коригира.  Спортен клуб „РАМ Байкс” ще работи в близко сътрудничество с БКС, за да помогнем с опита си за развитието и на „нашата” част от колоезденето. Всеки е добре дошъл да се включи…

По какъв начин може да стане това включване?

Има няколко основни стъпки, които трябва да се предприемат, за да се систематизират нещата:
1. Колоездачите или състезателите трябва да се организират в спортни клубове.
2. Спортните клубове стават членове на БКС и картотекират състезателите си.
3. Когато организатор на дадено събитие е спортен клуб или сдружение с нестопанска цел, добре е да станат членове на БКС и да координират с БКС датите на провеждане.  Глупаво е в и без това бедния календар да се дублират събития.

Когато това се случи ще са налице няколко ползи:
– Ясна картинка кои са хората, които правят нещо на тема колоездене.
– Картотека с клубове и състезатели, която да доказва наличието на планинското колоездене като спорт пред ДАМС, за да може да се защити бюджет, предвиден за планинското колоездене за 2011 г.

Преди няколко години ситуацията беше подобна, имаше отново такъв призив, имаше дори няколко състезания, но дотам… Вече има доста хора и клубове, които организират предимно ХС състезания, но до момента като че ли избягват регистрацията към БКС, изглежда има някакво недоверие. От друга страна, спортен клуб „Рам Байкс“ е един от първите клубове по планинско колоездене, членуващи в БКС. Какъв е вашият опит в това отношение? Какво могат да спечелят или да загубят клубовете чрез регистрацията си в БКС?

Да, имаше такъв момент и нещата се развиха точно както ги описа.

Ние не сме загубили нищо – не сме спечелили нищо. Искаме да има развитие на планинското колоездене като спорт и правим каквото можем, за да се случва. Но с единични напъни от ентусиасти няма да стане. В момента всички правим точно това. Какво ще загубят клубовете, които организират състезания, ако седнат и заедно решат календара за предстоящата година? Какво ни коства да изпратим класирането след края на състезанието, за да се обединят резултатите в едно общо класиране на края на годината и това по някакъв начин да стимулира сериозните карачи да посещават повече състезания?

Друг плюс на членството в колоездачния съюз е правото на глас в Общото събрание, където се избира и Управителен съвет. На последното Общо събрание съотношението на клубовете беше 15:1 в ползва на шосейните клубове – не изглежда сериозно да се бием в гърдите колко сме многобройни, а представителството ни в официалния орган на колоезденето в България да е такова.

Затова каня всички организатори или деятели, които имат планове да правят състезания или събития, да се свържат с мен на адрес [email protected], за да помислим и обсъдим заедно с какво може да сме си полезни и с какво БКС може да е полезен за всички ни.

Предполагам, че не само организаторите на състезания ще имат въпроси към теб в тази връзка, но и някои от читателите, защото и преди са се разгаряли дискусии по тези въпроси. Съгласен ли си да оставим темата с продължение, за да отговориш и на допълнителни въпроси, които биха възникнали?

Разбира се.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>