Shimano 2011 – Групата Alivio става 9-скоростна

На 11 февруари Shimano организира в София традиционната среща с медии и производители на велосипеди, за да представи продуктите си за 2011 година (макар че повечето от тях ще се появят на пазара още през 2010 г.). Все още нямам право да ви разкажа за всички новости, тъй като някои от тях са под информационно ембарго, но вярвам, че и информацията в следващите редове ще ви е достатъчно интересна.


Всъщност промените в групата Alivio със сигурност ще засегнат доста хора, тъй като това е емблематичната серия компоненти за началния клас планински велосипеди, а такива в България все още се търсят в големи количества (тук не става дума за най-евтините бангии, а за байкове, които са достъпни като цена и в същото време стават за каране в планината).

Както става ясно и от заглавието, голямата новост при Alivio е увеличаването на броя предавки от 8 на 9. Нещо, което преди десетина години се случи в по-скъпите групи под името Mega-9, най-сетне достигна и началния клас компоненти. И май това се случва тъкмо навреме, тъй като ще позволи на производителите в условията на криза да предложат на пазара по-евтини байкове с 9 предавки отзад и с по-качествени компоненти. Защото покрай добавянето на още един венец отзад се забелязват и други полезни промени в компонентите.

Така например, задният дерайльор е станал по-компактен, с 5 мм по-прибран към венците, което намалява шанса за го ударите в камък или дънер покрай пътеката. Освен това той използва и технологията wide link (широка връзка), което го прави по-корав и издръжлив. Постигнато е и намаляване на теглото му с 25 грама спрямо предишното поколение.

Командите пък са с означението Rapidfire Plus и включват технологията 2-way release – казано на български, освобождаващото лостче работи и в двете посоки, което позволява да го задействате с палец или показалец – както ви е по-удобно. Жилата пък са изведени от командата така, че да са успоредни на маркуча на спирачките, за да се постигне по-изчистен външен вид в предната част на велосипеда. Забележете и разстоянието между дисплея за предавките и кормилото (на по-долната снимка) – то е около 3 мм и не е оставено случайно, а с цел да позволява монтирането на допълнителни аксесоари като лостче за дистанционен контрол на вилката и др.

Предният дерайльор също има конструкция с широка връзка и е проектиран да оставя повече място за задната гума и/или калник.

Курбелите в групата Alivio са за квадратна ос или Octalink, във варианти 24-34-44 и 28-38-48 зъба, с или без предпазител за веригата.

Главините са два вида – за дискови спирачки със захват Center Lock  (на снимката) и за V-спирачки.

Макар че в групата не е зачислена дискова спирачка, много от моделите на Shimano в началния клас ще паснат добре на новата серия. Това се отнася и за новото, най-евтино предложение на японците в този сегмент – BR-M445. Спирачката е с две срещуположни бутала и се предлага в три цвята – бял, черен и сив, което сигурно ще зарадва дизайнерските отдели на велопроизводителите. Можете да я комбинирате с две лостчета, разработени за нея и предлагащи се в същите разцветки (черно, бяло и сиво) – едното е BL-M445, което има и порт за обезвъздушаване, а другото е BL-M505, чиято гривна за монтаж към кормилото е с панта и позволява независим от другите компоненти монтажи  и демонтаж.

Има и нова механична дискова спирачка с подобрен път на жилото към спирачния апарат – BR-M416A. Тя се предлага в черен и сив цвят.

Най-евтината 9-скоростна задна касета също е извън серията Alivio, но най-близко като клас именно до нея. CS-HG30-9 ще се предлага във варианти 11-32 и 11-34 зъба.

Между другото, 8-скоростните компоненти в групата Alivio не са погребани и ще продължат да се предлагат за тези, които не държат да минават към 9 предавки отзад.

Друг интересен компонент, за който не е необходимо да си държа езика зад зъбите, е главината с 11 вътрешни скорости в серията Alfine. Да, това е продукт за градски и туристически велосипеди, но мнозина побързаха да скроят планове за употребата й и в планински условия, тъй като подобренията спрямо предишните поколения такива главини я правят примамлива, поне за проба. От една страна, повечето на брой скорости вървят ръка за ръка с увеличаване на разликата между предавателното отношение на най-ниската и най-високата предавки – то вече е 409 % (при 8-скоростната главина е 306 %). От друга страна, новият компонент работи по-леко и тихо благодарение на подобрено вътрешно устройство, наподобяващо това на скоростните кутии при автомобилите. Зъбните колела са изрязани под ъгъл, което прави зацепването между тях по-плавно. Поддръжката също е много по-лесна, защото за мазане на елементите в главината се използва масло (а не грес), което лесно може да се смени през пробка в тялото на главината. А за капак, теглото също е намалено с 90 грама и е 1,6 кг.

За шосейните колоездачи също има интересни неща – серията 105 е напълно обновена, в другите серии също има нови компоненти, включително и нов тип команда в електрическата серия Di2.

http://www.shimano.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>