Prime – нова дискова спирачка от Hayes

Американският производител представи нов модел, за който твърди че е по-удобен, по-мощен и по-добър от Stroker и използва някои съвсем нови технологии.

 

Всъщност детайлът, който представлява основното и най-отличително нововъведение, все още се пази в тайна. Сами виждате, че на снимките част от спирачното лостче е маскирана, за да не се вижда т.нар. Poppet Cam Stroke Adjustment. Това, изглежда, се прави най-вече с рекламна цел – за повишаване на напрежението, но в следващите 1-2 седмици и това було ще бъде повдигнато. Засега се говори, че скритият елемент ще е някакъв регулатор за контактната точка, но за пълните подробности ще почакаме още малко.

Prime ще се предлага в два варианта – Pro (по-скъпата версия) и Expert. Ето какво е известно като характеристики за Prime Pro:
– реглаж на отдалечеността от кормилото без инструменти и независимо от контактната точка на накладките
– реглаж на контактната точка
– по-добра модулация и 20% повече спирачна мощ в сравнение с модела Stroker Trail
– висококачествен подсилен маркуч за спирачната течност
– гумени облицовки на маркучите в частта, разположена близо до лостчетата, за да се избегне протриване на боята на рамката при челната тръба
– нов ротор от две части – стоманена спирачна повърхност и алуминиев паяк за закрепване към главината. Теглото на новия диск е 110 грама (160 мм). „Шарката“ на спирачната повърхност е оптимизирана не само за добро охлаждане, но и за намаляване на шума и вибрациите.
– титанови и алуминиеви крепежни и свързващи елементи, включително и титаново бутало в спирачното лостче
– втулки за спирачното лостче от Titacon – според Hayes този материал има отлични качества и това ще гарантира по-гладка работа на лостчето и по-голяма износоустойчивост на втулките.
– гривната за захват към кормилото е от две части, което позволява независим от останалите компоненти монтаж и демонтаж
– лостчетата са обръщаеми
– нова форма на спирачния апарат и по-корава конструкция
– по-голям прозорец за накладките, които се вадят и слагат откъм горната страна
– самите накладки са от нов материал с повишено триене
– лазерно гравирани надписи

При Prime Expert част от тези екстри липсват. Роторът не е от две части, маркучът и хардуерът са от по-обикновени материали, липсват предпазителите на маркуча за рамката и графиките не са нанесени с лазер.

Спирачките Prime ще се предлагат с размери на ротора 140 мм (само задна), 160 мм, 180 мм, 203 мм и 224 мм. Теглото на пълен комплект със 160 мм диск се предвидено да е около 385 грама за Pro и 415 грама за Expert. Цените все още не са окончателно уточнени, но се очаква да са доста примамливи, дори и за по-скъпия модел.

За новата спирачка си има специална секция в сайта на Hayes:
http://hayesdiscbrake.com/prime/index.shtml

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>