Giant 2010

За тази година всички велосипеди с двойно окачване, използващи системата Maestro, са обновени и подобрени, а след кратко прекъсване в каталога се завръща и фрийрайд модела Faith.

Една от основните цели на производителя е била намаляване на теглото. Използването на една от ставите на окачването като долна точка за закрепване на шока е само едно от решенията в тази насока, което се среща при всички рамки – от Anthem до Glory. Широко е използвано и хидроформоването за постигане на подходящи профили на тръбите, така че да са по-леки и в същото време по-корави. При повечето от моделите е използвано и конусовидно чело – 1.5 към 1 1/8. Ето и малко повече подробности за някои от байковете на Giant през 2010 г.

Glory

DH моделът на Giant използва съвсем нова рамка, която е с 1.5 кг по-лека от предишното поколение. Точно така, няма грешка в числото! Glory 2010 заедно с шока тежи 4060 грама, с което един от най-сериозните недостатъци на този модел остава в миналото.

Дизайнът  с пронизващ долната тръба заден амортисьор също е загърбен – вместо това тръбата е извита в близост до средното движение, за да освободи място за шока, който е захванат към оста на предната долна става на окачването Maestro. Ходът на задната ос е 8 инча (203 мм), т.е. наблюдаваме намаляване спрямо предишната рамка. Тръбите на задницата също са хидроформовани, а бронята на задния дерайльор върви вътре в рамката. Ушите за задната ос позволяват използването на различните стандарти, налични на пазара – 12 мм проходна, Maxle, Saint… Средното движение е с дължина 83 мм и към него са добавени уши за ISCG05. Челната тръба е конусовидна. 

Промените засягат и геометрията на рамката, но само тези показатели, за които Giant са получили негативни отзиви. Така например при размерите S и L дължината на горната тръба е запазена, но при М тя е удължена с 37.4 мм. Височината от земята до горната тръба е намалена при всички размери, челният ъгъл е запазен (65.5°), докато седалковият варира при различните размери от 66.1° до 59°. Данни за височината на средното движение не са посочени, но съдейки по снимките, този показател би трябвало да е доста приятен. 

 

Glory ще се предлага като рамка или готов велосипед с две окомплектовки. Във всички случаи обаче компонентите са насочени основно към дисциплината спускане, тъй като за фрийрайд е предназначен старият нов…

…Faith

Рамката на този модел идейно е свързана с Glory, но разлики не липсват. Макар че теглото е същото, формите на тръбите в повечето части на рамката са малко по-различни, както и геометрията. Всъщност тя може да бъде променяна чрез сменяемите накрайници за задната ос – Faith се предлага с два комплекта такива. По-дългите водят до намаляване на челния ъгъл (от 66.75° на 66.24°) и височината на средното движение и удължаване на стойките на веригата и междуосието. И тук челната тръба е конусовидна, но средното движение е 73 мм.

Съществена разлика спрямо Glory е и по-малкият ход на задницата. Giant са преценили, че 7 инча (177 мм) са напълно достатъчно за предназначението на байка.

И тук освен отделна рамка, можете да избирате и между две нива на окомплектовка. По-скъпата модификация Faith 0 е  с вилка Rock Shox Totem, движение Sram X-9 и спирачки Avid Elixir CR. 

Reign X

Дългоходовият ендуро велосипед на Giant с ход на окачването 170 мм също е претърпял промени и може да се похвали с 675 грама по-ниско тегло – рамката с шока вече е 3.1 кг. И тук челото е станало конусовидно, а задната ос е проходна 12 мм, само чe олекотена – Maxle Lite. Отново виждаме хидроформоване навсякъде, бронята за задния дерайльор е прибрана вътре, а на горната тръба са добавени водачи за броня, които да обслужват кол за седалка с регулируема височина, с какъвто е екипиран най-скъпият от готовите велосипеди. 

Anthem X Advanced SL

При леките ХС и ХС/АМ велосипеди също не липсват новости – повечето от тях са в карбонова „опаковка“. Композитният материал най-сетне намери приложение в топ-модела за крос-кънтри на Giant със 100 мм ход на окачването. Новата рамка е с 200 грама по-лека от алуминиевата Anthem X и по данни на производителя тежи около 2.1 кг, което включва и заден амортисьор Fox RP23. Дори кобилицата е направена от карбон. Между другото, от тестваните преди производството прототипи, този е бил най-тежкият, но е бил избран заради по-голямата коравина. Друга интересна подробност е, че когато става дума за карбонови рамки, Giant е един от малцината производители, които могат да си позволят пълен контрол върху производствения процес – компанията сама произвежда дори карбоновия плат и специалните смоли, чрез които се слепват отделните пластове.

Топ-моделът SL0 е оборудван с групата XX на Sram и вилка Rock Shox SID XX, направена по поръчка с конусовиден стержен, каквато е и челната тръба на велосипеда. Теглото му на целия байк е около 9.8 кг.

Кормилото, лапата и колът за седалка са собствено производство на Giant и носят името Contact SLR Composite. Те също са карбонови и определено правят впечатление с теглото и характеристиките си. Колът за седалка има сменяема глава – едната е за стандартни релси, а другата за карбонови.

Trance X Advanced SL

Същите детайли се забелязват и при новата композитна рамка със 127 мм ход на окачването. С твърдяно тегло 2.25 кг тя е с цели 400 грама по-лека от миналогодишния алуминиев топ-модел и е с конусовидно чело, карбонова кобилица и 7% увеличение на коравината. Геометрията е запазена почти непокътната – само челната тръба при големите размери е по-къса, за да може нивото на кормилото да бъде по-ниско. Готовият байк в по-скъпия си вариант – SL0 – е с вилка Fox 32 TALAS, движение Shimano XTR, спирачки Avid Elixir CR, колела Mavic CrossMax ST и карбоновите компоненти на Giant, а теглото му е 11.1 кг. 

http://www.giant-bicycles.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>