Снимките на 2009 г.

Както знаете, в края на годината е „модерно“ да се обръща поглед назад, да се правят равносметки, обобщения и други такива неща. За МТБ-БГ това бе година на много сериозни промени, които все още продължават, така че няма да ви занимавам отново с тях. Но бих искал да благодаря от сърце на хората, които са съпричастни към осъществяването им!

Една от тези промени засегна галериите със снимки, в които вече всеки може да качи хубави кадри, които е заснел, и те да бъдат оценени от аудиторията. Не беше трудно да се роди идеята за един преглед  на някои от най-хубавите снимки, които бяха публикувани в сайта през изминалите 12 месеца. Разбира се, подобен подбор винаги е субективна работа – част от снимките, които ще видите по-надолу, са избрани „редакционно“, за да допълнят фотографиите с най-висока оценка от читателите в гелериите и да акцентират върху някои от най-интересните моменти и/или статии през 2009 г. Надяваме се, че ще ви е интересно да си ги припомните. 


Автор: Петър Савов
Сезонът започна със зимен екшън, както си му е редът…
 

Автор: Васил Георгиев
Една от най-красивите снимки на 2009 г., заснета в Родопите, край яз. Кърджли. 
 
 
Автор: Васил Тодев
 Отличието „Приключение на годината“ е за Борис Петров и Васил Тодев, които се скитаха цял месец из Африка и се върнаха с неизличими спомени. Част от тях те споделиха в тази статия.


Автор: Димитър Димитров

Не по-малко доволни останаха и 70-те участници в Перпендикулярна вселена 3 – незабравимо четиридневно приключение в едни от най-затънтените кътчета на Източните Родопи, организирано от велоклуб „Крива спица“. Следващата снимка също е от него, а повече подробности можете да прочетете в тази статия


Автор: Любомир Ботушаров


Автор: Любомир Ботушаров

Пак велоклуб „Крива спица“ оргазираха третия поред 24-часов маратон край с. Марково, Пловдив. Най-трудното състезание по планинско колоездене в България през 2009 г. стана още по-интересно и достъпно с добавянето на категория „Щафети“ – отбори от четирима, каращи на смени по трасето. 


Автор: Любомир Ботушаров

Друго емблематично събитие, за любителите на спускането и 4-кроса, което за поредна година отбеляза напредък, е състезанието Shambhala Opne Cup над Сопот. През 2009 г. имаше още повече участници, ново трасе и нов формат с отделни уикенди за DH/4X и XC/Trials. За 2010 г. проявата вече е включена и в календара на UCI. 


Автор: Петър Савов

Росен Ковачев е с най-добри постижения сред българските спускачи не само в Shambhala Open Cup 2009… Много кара това момче!

 
Автор: Петър Савов

И докато състезателите се бореха за първите места, едни хора, обединени под името „Нашата група“, започнаха да организират забавни леки карания, достъпни за всеки, който търси нови приятели и добра компания в планината. Горната снимка илюстрира незабравим момент от един такъв излет.

 
Автор: Феликс 

Като стана дума за забавления, за някои хора събитието на годината в тази категория се казва „Безбог“. Представете си какво става вечер, когато собствениците на велосипедите от долната снимка са вдигнали градуса на настроението до максимума! Всъщност, не можете да си представите…


Автор: Петър Савов


Автор: Петър Савов

И докато сме на тема забавления, мнозина откриха тръпката от скоковете върху въздушна възглавница (т.нар. BigAirbag), а фотографите се радваха на „изчанчени“ кадри с „трикове“ като този горе. 


Автор: Любомир Ботушаров

И през 2009 г. Рила ни привличаше като магнит. На снимката Николай Петков от Габрово превзема поредната серпентина по пътя към яз. Калин. Няколко дни след това каране с едни други хора направихме това, но и то не бе в състояние да ни откаже от рилските склонове. 


Автор: Димитър Щуров

Щом стана дума за статии, описващи незабравими карания и места, не мога да пропусна „Славянската манжиааа“ на Митака и Пасков. Всеки път като погледна снимките, ми се иска вече да е юни! 


Автор: Петър Савов

Още едно неповторимо място за каране и снимки – скалите над Гара Лакатник. 


Автор: Ива Асенова

Разбира се, не мога да пропусна и района на Седемте рилски езера. Колкото и зле да му се отразява новопостроеният лифт (планината се напълни със серящи безогледно селяндури, които не знаят за какво са отишли там), мястото си остава притегателен център за високопланински приключения на две колела.


Автор: Петър Савов

Състезанието Drop N’ Roll в Румъния отново привлече голям брой българи, които окупираха челните места.


Автор: Любомир Ботушаров

Белгиецът Уоутър Клепе е едно от най-хубавите неща, които са се случвали на българската състезателна сцена. Скромен, забавен и много силен в карането, той автоматично се превърна в мерило за нивото, което е добре да гонят сериозните ни ХС състезатели.  Уоутър с лекота спечели двете български състезания, в които стартира (на снимката кара във велорали „Узана“), но едва ли за българските участници може да се намери по-подходящ стимул от един силен съперник. 


Автор: Петър Савов

Завършвам селекцията с още няколко от снимките, които читателите оцениха като най-добри през годината. На горната отново виждаме Андрей Цолев (zozka) – тандемът между него (като карач) и Петър Савов (като фотограф) бе най-успешен и плодотворен през 2009 г. В Галерията на сайта можете да намерите поне още дузина техни снимки, които заслужават да са тук.


„Въздушни коридори“, автор: dinev


„Сопотски следобед“, автор: Петър Савов


Ловеч, Ghostrider

 
Автор: Петър Савов


Автор: Радича

Завършваме отново със зимни забавления, каквито пожелавам на всички читатели в следващите 2-3 месеца! Весела Нова Година!