Полезна информация за чашките от Cane Creek

Американската компания Cane Creek е създател на чашките без резба, наречени преди много години от тях с търговското наименование AheadSet, което впоследствие се превърна и в нарицателно за този тип кормилни лагери. Оттогава и досега Cane Creek си остава едно от най-големите имена в този бизнес, снабдявайки стотици производители на велосипеди с един или друг тип чашки. А стандартите в тази област винаги са били много, особено в последните години, когато се появиха не просто различни размери на стержена, но и различни видове монтаж на чашките в челната тръба, а за капак – и вилки с променлив диаметър на кормилната тръба. И за да е още по-сложно, между всички тези „стандарти“ са възможни различни комбинации, преходи, а понякога и отклонения…

Поводът да напиша тази статия е новината, че с цел да улесни магазините и клиентите си, Cane Creek започва да предлага чашките не само в комплекти, но и като отделни части – горна и долна. Тази стъпка е свързана най-вече с появата на все повече рамки и вилки, използващи конусовидна кормилна тръба с диаметър 1.5 в долния край и 1 1/8 в горния. До момента в подобни случаи за потребителите не винаги бе толкова лесно да намерят подходящия комплект чашки на крайния пазар. Сега просто ще трябва да установят каква точно модификация горни и долни чашки им е необходима и да си ги закупят – заедно или поотделно.

Поводът обаче ни отвежда и до причината за тази статия, а именно – да разгледаме какви видове чашки, стержени и челни тръби се срещат на пазара. Помощник в тази задача ще са няколко технически документа, публикувани в сайта на Cane Creek, и предоставени на  МТБ-БГ, които обясняват нагледно различните стандарти, размери и типове продукти. Макар че са на английски език, те са напълно достъпни и разбираеми, тъй като основното, което съдържат, са размери в инчове и милиметри.

Първият документ е озаглавен Cane Creek Headset Identification and Specification Guide и разглежда най-вече чашките като компонент на велосипеда. Другият файл се казва Cane Creek OE Head-Tube Specification Guide и засяга размерите на челната тръба на рамката. Част от информацията в тези два документа се припокрива, но въпреки това е добре да ги разгледате подробно и самостоятелно. Има и трети файл, който поднася същите данни, но по малко по-различен начин Cane Creek Headset to Bicycle Fit Specifications.

И тъй като не всеки предпочита да получава информацията на английски език, ще добавя и кратко обобщение (превод) на български, с помощта на който да се ориентирате по-лесно във файловете на Cane Creek. Добрата новина е, че засега при планинските велосипеди нещата са малко по-прости, отколкото при шосейните, макар че тук ще стане дума за всички видове и размери. 

Чашките (кормилните лагери) като компонент обикновено включват следните елементи (гледано отдолу нагоре, т.е. от вилката към кормилото):

1. Конус (вецец) за короната

2. Долен лагер  

3. Долна чашка (легло) за лагера – набива се в челната тръба на вилката. 

4. Горна чашка (легло) за лагера – набива се в челната тръба на вилката. 

5. Горен лагер

6. Горен венец или капачка на лагера

7. Уплътняващ пръстен

8. Различни видове уплътнения

9. Болт за чашките, звезда (пеперуда) и капачка за лапата (тези елементи не са задължително част от комплекта, т.е. могат да се ползват и от друг комплект или пък да се заместят с устройство за притягане от друг тип, например т.нар. headlock).

В зависимост от цената и модела на чашките се използват различни лагери, но най-често това са търкалящи сачмени лагери (капсуловани или обикновени), които носят натоварванията радиално-аксиално или предимно радиално.

Как се сглобява и как работи цялата система? Венецът за короната  се набива върху долния удебелен край на кормилната тръба (стержена) и контактува с долния лагер, който стои в чашката. От горната страна лагерът също стои в горната чашка, като в зависимост от устройството може да има горен венец (конус) на лагера или само капачка. Тук обаче много важен елемент е уплътняващият пръстен. Представлява конусовиден елемент, който при стягане на системата осъществява контакта между кормилната тръба и лагера, тъй като последният няма как да е набит или да се контактува директно със стержена. 

Регулирането на кормилните лагери (говорим за такива без резба, не забравяйте!) става по следния начин:

1. Всички елементи се набиват/нанизват/поставят на местата им.

2. Над капачката на горната чашка се поставят дистанционни втулки (т.нар. спейсъри, от англ. spacer), ако е необходимо с оглед дължината на кормилната тръба. Такива пръстени могат да се наредят и над лапата. 

3. Лапата се нанизва на стержена така, че горният ѝ ръб да стърчи поне 2-3 мм над ръба на кормилната тръба. Болтът за стягане на лапата не се завива на този етап! 

4. Ако не е направено преди това, звездата се набива в стержена на вилката. 

5. Болтът  за стягане на чашките заедно тапата (капачката) за лапата се завива в звездата и се затяга до определената от производителя стойност. Ако не разполагате с динамометричен ключ или не е посочена стойност, трябва да затегнете системата така, че да няма никакви хлабини в нея (нито аксиални, нито радиални), като внимавате лагерите да се въртят леко и свободно, без пренатягане и напрежение. Един добър съвет, който често прилагам, е: затегнете болта почти докрай, след което го развийте с 1/8 до 1/4 оборот и проверете дали лагерите се въртят добре.

6. Когато сте готови с реглажа, затегнете добре болта/болтовете на лапата. Оттук нататък именно тя придържа цялата система натегната.

Ако ви е трудно да регулирате кормилните лагери, обърнете се към сервиз, тъй като наличието на хлабини в системата може бързо да ви донесе неприятности! 

След като разгледахме набързо устройството на чашките, нека видим какви са и основните видове: 

1.Традиционни (външни) чашки – те се набиват в челната тръба, но същинската чашка (леглото) за лагера е извън нея.

2. Полуинтегрирани (вътрешни) чашки – при тях лагерът отново се поставя в легло, което обаче е набито изцяло в челната тръба, т.е. не стърчи извън нея. При Cane Creek този тип чашки се наричат ZeroStack™.

3. Интегрирани чашки – при тях лагерите се поставят директно в челната тръба, в която са оформени легла за тях. 

Външните чашки са най-стари като вид, но все още се използват широко при велосипеди от всякакъв клас. При тях основен недостатък в някои случаи се явява това, че увеличават разстоянието от короната на вилката до ръба на лапата поне с 1-2 см.

Полуинтегрираните чашки са може би най-широко разпространените в момента, тъй като вървят ръка за ръка с широки челни тръби, което повишава коравината в тази област. Освен това те не стърчат извън челната тръба, така че позволяват позицията на кормилото да е по-ниска.

С интергрираните чашки се цели най-вече намаляване на теглото чрез премахване на два метални елемента (леглата за лагерите), но предимствата им донякъде са и спорни. Поставянето и регулирането на лагерите директно в челната тръба трябва да е максимално прецизно, но дори и тогава има (поне теоретичен) риск с течение на времето натоварванията да увредят (овализират) челото на рамката и да се появят непоправими хлабини между него и лагерите. При полуинтегрираните чашки наличието на отделни легла, които се набиват в рамката, играе ролята на допълнителен буфер срещу натоварванията. От друга страна, при карбоновите рамки интегрираните чашки са може би най-често срещаните, защото това позволява на производителите да вградят леглата за лагерите директно в челната тръба.

В наши дни при планинските велосипеди най-често се срещат интегрирани и полуинтегрирани чашки. Външните вече се срещат по-скоро при ретро велосипеди.

Реклама

Както знаете, чашките биват и различни размери, което се определя от външния диаметър на кормилната тръба. Когато тя е цилиндрична (с еднакъв диаметър в долния и горния край), тези размери са четири (в инчове/цолове и милиметри) – 1″ (25,4 мм); 1 1/8″ или 1.125 “ (28,6 мм);  1 1/4 (31,75 мм); 1 1/2″ (38,1 мм), известен повече като 1.5. При планинските велосипеди като цяло се срещат 1 1/8″ и 1.5. Най-малкият стандарт се използва най-вече при евтините велосипеди, които не бих нарекъл планински, а 1 1/4″ в наши дни не намира приложение в маунтин байковете. 

Когато кормилната тръба е конусовидна, т.е. с променлив диаметър, в долния си край тя е по-широка, а в горния по-тясна. По-специално, при планинските велосипеди, тя е широка 1.5″ в долния край и 1 1/8″ в горния и това е най-често срещаната конфигурация в наши дни.  При други типове велосипеди се срещат преходи и между други стандарти (включително е възможно долният край да е 1 3/8″ – за този размер има само интегрирани чашки). 

Размерите на чашките и техните елементи в крайна сметка зависят както от размера на кормилната тръба, така и от вида на чашките. Както се досещате, при един и същи размер на стержена, външният диаметър на чашките ще е различен в зависимост от това дали са външни, полуинтегрирани или интегрирани. Освен това има случаи, в които вилка със стержен 1 1/8 се монтира на челна тръба, предназначена за 1.5. Като добавим и наличието на конусовидни стержени, комбинациите стават наистина много: 

Чело 1 1/8 със стержен 1 1/8
Чело 1 /1/8 с конусовиден стержен (тази комбинация рядко е възможна на практика, но все пак съществува)
Чело 1.5 със стержен 1.5
Чело 1.5 със стержен 1 1/8
Чело 1.5 с конусовиден стержен
Конусовидно чело с конусовиден стержен
Конусовидно чело със стержен 1 1/8

Ако горните седем комбинации не ви стигат, припомнете си, че е възможно също така чашките да са външни, полуинтегрирани и интегрирани, като (теоретично) не е проблем при короната да се използва един тип, а при лапата друг (на практика не се прави). Именно това е подтикнало Cane Creek да започне да предлага горните и долните чашки поотделно.

Ако се върнете към посочените по-горе документи, ще можете да видите какви са размерите и допуските (толерансите) за всеки от тези многобройни варианти.

Повече информация можете да намерите и в сайта на Cane Creek: https://canecreek.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>