Спортни новини #15

Най-добри състезания за 2009 г.; вести за състезатели и отбори през 2010 г.; TransAlp с нов спонсор

UCI обяви най-добрите прояви за изминалия сезон 2009. Както знаете, в края на всяка година победителите за това отличие се избират с гласуване от различни хора и организации, замесени в състезанията за Световната купа (участници, отбори, спонсори, журналисти и др.).

В дисциплината спускане на първо място е френския курорт Ла Брес, който през тази година за пръв път бе домакин на кръг от СК – резултатът говори достатъчно за това дали организаторите са се справили добре. На второ място е „постоянният“ победител от предишни години Форт Уилям (Великобритания), а на трето Мон-Сен-Ан (Канада).
Канадският курорт е и на първо място във 4-кроса заради чисто новото си трасе, построено с оглед на Световното първенство за 2010 г., което ще се проведе там. На второ място е Шладминг (Австрия), а на трето отново Форт Уилям.
В дисциплината крос-кънтри германският старт в Офенбург бе отличен за втора поредна година, следван от Хуфализе (Белгия) и Мон-Сен-Ан (Канада).


Британският ХС състезател Лиъм Килиин обяви, че ще се оттегли за една година от състезателната сцена, за да може да се възстанови напълно от стара травма на гръбнака, която му създаваше  проблеми през целия изминал сезон и попречи на доброто му представяне в кръговете от СК.

Седрик Грасия обяви раздялата си с Commencal. За 2010 г. французинът ще създаде собствен отбор, наречен CG Racing Brigade.

След като отбеляза най-успешния си състезателен сезон до момента, Брендън Феърклоф продължи договора си с отбора на Monster Energy/Specialized с още една година. Така през 2010 г. британецът ще продължи да си партнира в тима със Сам Хил. Към тях бе добавен и един млад австралиец, препоръчан лично от Хил. Името му е Трой Броснан и, ако се съди по постиженията му до момента в юношеските категории в австралийските състезания, както и по време на фестивала Crankworx 2009 в Канада, младокът има доста потенциал. За повече подробности можете да погледнете биографията му в сайта на Specialized.

Haro привлече в отбора си Грег Уотс, победителят в тазгодишното slopestyle състезание в рамките на фестивала Crankworx. 22-годишният американец ще кара твърдак Haro Thread и новия slopestyle байк с двойно окачване The Porter. Между другото, същият велосипед вече е в ръцете и на Мартин Огдън (Великобритания), който също ще е спонсориран от Haro през следващия сезон. Ако случайно сте забравили, до миналата година Оги караше за Ram Bikes. 

Жулиен Абсалон удължи договора си с Orbea за още три години, до Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., когато възнамерява да сложи край на спортната си кариера. 

Шведският производител на дрехи Craft е новият главен спонсор на многоетапното състезание TransAlp, което от 17 до 24 юли 2010 г. ще се проведе за 13-ти път.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>