SKS X3 (X-Tra Dry)

Много от приятелите ми имат и ползват точно този модел на германския производител. И това не е случайно – продуктът върши ефективна работа и е на добра цена. 

Продукт: Заден калобран за планински велосипеди със закрепване към кола за седалката и възможност за регулиране на височината спрямо задното колело. 
Тегло:  140 грама 
Цена: 18-22 лв. (зависи откъде го купите)
Продължителност на ползването: 19 месеца / 500 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Велосипеди Ram HT2, Ram Nduro, Drag F6, Dragomir F7, On-One Inbred 456
Колове за седалка с диаметър 27,2 и 31,6 мм – Truvativ Team, SDG, On-One Twelfty,  Pazzaz
Гуми с широчина от  2.1 до 2.35 – Schwalbe Racing Ralph, Rubena Scylla, Maxxis Ignitor, Maxxis High Roller, Kenda Nevegal
Други модификации на модела/продукта:

X-Tra-Dry е един от базовите калобрани в каталога на SKS и се продава от години, без да е претърпял някакви съществени изменения. Конструкцията му е проста и ефективна – с достатъчно широка плоска задна част, която пази гърба повече, отколкото очаквах – убедих се в това при едно от последните карания, когато чак в края на деня се сетих, че не съм сложил дъждобрана на раницата си и за моя радост капките кал по нея след 40 км мокри черни пътища бяха съвсем малко. Както повечето подобни продукти за планински велосипеди, които съм виждал/пробвал, X3 не предпазва долната част на краката, а само гърба и задните части на колоездача. 

Калникът се закрепва към кола на седалката, което става без помощта на инструменти – само с една текстилна гумирана лента и закопчалка, която я притяга силно и плътно. Реглажът за различните размери кол за седалка не е труден, но в някои случаи може да бъде малко по-пипкав. Веднъж настроен, не ми се е налагало да го притягам повторно. При каране понякога леко се измества настрани, но това се оправя за секунда с леко побутване с ръка. 

Между скобата за монтаж към кола и същинския калобран има ставна връзка, позволяваща промяна на разстоянието между калника и гумата. Реглажът и фиксирането стават с помощта на шестогран. Когато постигнете желаната позиция, трябва да затегнете болта здраво – в противен случай може след време да се разхлаби и да се наложи да го донатягате. На мен ми се случи само веднъж. 

Като цяло продуктът като че ли е предназначен най-вече за твърди рамки, тъй като ставата и калобранът са доста по-ниско от скобата за захващане към кола. В резултат на това при рамки с окачване, особено ако ходът е повече от 100 мм, се налага калникът да бъде вирнат много нависоко, което се отразява не толкова на защитата, която осигурява, колкото на удобството при каране, тъй като започва да пречи при силно изтегляне назад (например за някой техничен и стръмен участък).

Теглото е ниско и отговаря напълно на посоченото от производителя, а цената според мен е съвсем приемлива. 

{gallery}products_test/test0075_pics{/gallery}

+

Ниско тегло.

Добра цена. 

Проста конструкция, осигуряваща достатъчно добра защита и възможност за реглаж.

Не е най-добрият избор за велосипеди с двойно окачване. 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>