Holux GPSport 245

Време е за GPS на колелото, но моделите на Garmin са твърде скъпи? Тук се намесва Holux с техния GPSport 245. Holux са фирма, която от няколко години предлагат качествени и достъпни GPS продукти на международния пазар. GPSport се позиционира между обикновените велокомпютри и off-road навигаторите на Garmin и като цена, и като характеристики, а те са:

Тегло: 72 грама с батерия

Екран: монохромен 128х128 точки с подсветка

Батерия: 5 часа зареждане, 18/28 часа работа с включена/изключена подсветка

Интерфейс: USB Mini

Водоустойчивост: IPX-6 (предпазване от силни струи вода)

Основни функции:
– GPS позициониране и тракер (записва маршрутите)
– Автоматично преминаване през страниците с информация (скорост, височина, изгорени калории, изминато разстояние)
– Аларма при изминато разстояние, дистанция или време.
– Записване на POI (интересни точки) с един бутон
– Визуализиране на маршрута
– Поддържа 4 режима: Велосипед, Тичане, Ходене и Превозно Средство.
– Навигация до една от 5 предварително въведени точки

Цената, на която го закупих, е 155 лева от български магазин. Продава се и онлайн за около 140. Устройството има достатъчно голям и удобен екран и 6 бутона – 4 отпред и 2 отстрани. Комплектът включва самият GPS, CD със софтуер, кабел и поставка за велосипед. Поради гумирането бутоните понякога са трудни за натискане, но рядко има проблеми. Интерфейсът е изключително лесен и интуитивен.

Батерията е вградена, литиево-йонна. Издържа около 25 часа нормално ползване. Зареждането става през USB порта, като в комплекта е включен кабел за зареждане от компютър и адаптер за 220V, което е удобно там, където нямате достъп до PC.

Монтажът към колелото става чрез пластмасова стойка, гумена подложка и 2 свински опашки. Стойката поддържа ротация на 90 градуса, т.е. е възможен монтаж както на кормилото, така и на лапата. Понеже информацията се взима от GPS, няма никакви допълнителни други кабели или сензори, което е удобно при дългоходови вилки или по-специфични приложения. Допълнителни стойки могат да се закупят от онлайн магазина на Holux срещу $3.50 без доставката.

Функциите на устройството са разнообразни, като основният фокус е върху тези, които бихте срещнали при велокомпютрите – текуща, средна и максимална скорост, както и изминато разстояние и одометър. Като допълнение на това са: височина, карта на изминатия път, запазени POI и, разбира се, записване на изминатия път за по-късно преглеждане на компютър. Всички тези неща са облечени в един приятен и удобен за ползване интерфейс.  Версията на софтуера (този в устройството, както и за компютъра) бяха стари, но на сайта на Holux има секция с последните версии на фърмуера и на апликацията за сваляне на тракове и след доста опростено обновяване всичко работеше добре.

Софтуерът за компютър работи с Google Maps и чертае графики на скоростта и височината. Две много приятни опции са автоматичното съпоставяне на снимки с GPS маршрута и експортирането в kml файлове за разглеждане в Google Earth и в най-разпространения формат за такива цели – gpx.

Holux GPSport 245 е един много добър компромисен вариант за вело-GPS на добра цена. Това с което е превъзхождан от скъпите модели на Garmin е липсата на карти, но останалите функции са идентични. Изработката е добра, не съм имал проблеми с водоустойчивостта, като дори падане в дълбоки локви за кратко не е било проблем. Голям плюс пред класическите велокомпютри е, че може да се ползва не само на велосипед, но и докато вървите пеша из планината например. Един много добър избор ако търсите велокомпютър с GPS трасиране на добра цена.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>