Kenda Nevegal DTC и DTC/SWS 2.35

Моделът Nevegal на Kenda е кръстен на един италиански ски-курорт, чиито пътеки и трасе за спускане са известни с разнообразния си терен. За такива условия е необходима гума с универсални качества и поведение, каквато е била и основната цел при създаването на представения тук продукт, в чиято разработка е участвал и Джон Томак – една от живите легенди на планинското колоездене, особено зад океана. 

Продукт:

Гума, предназначена за разнообразни условия и терени, проектирана с помощта на Джон Томак.
DTC – Двукомпонентен протектор с по-твърд материал в централната част и по-мек при страничните бутони.
SWS – Допълнителна защита на страничните стени срещу разкъсвания и пробиви.
Кевларен (сгъваем) борд.
Гъстота на каркаса – 120 tpi.
Препоръчително налягане – 30-50 psi.

Размер: ETRTO 58-559; 26х2.35
Тегло:  680 грама (DTC) / 685 грама (DTC/SWS)
Цена: 40 лв. (DTC) / 48 лв. (DTC/SWS)
Продължителност на ползването: 13 месеца / 1400 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Велосипеди Ram Nduro, Ram HT2 и Dragomir F7; капли Mavic XM317 Disc и Mavic EN521 Disc; спирачки Shimano Deore BR-M535 и Avid Elixir 5. 
Други модификации на модела/продукта:
Гумата се предлага в още 4 размера: 1.95, 2.1, 2.5 и 2.7; има модификации с еднокомпонентен протектор с материал Stick-E, както и с метален борд и различна гъстота и здравина на каркаса; предлага се и в UST варианти. 

Nevegal съвсем не е нов продукт – моделът се появи още преди няколко години и оттогава е една от най-популярните гуми в САЩ, а преди повече от две години марката стъпи по-сериозно и на българския пазар. В този ред на мисли, има много хора, които вече са изпробвали и споделили впечатления от гумата, така че те едва ли ще прочетат нещо ново. Подобен „колективен“ опит ми даде и някои ценни допълнения, които сам можеше и да не открия. Разбира се, почти всичко, което ще прочетете в следващите редове, се основава изцяло на личния ми опит с Nevegal, а той продължи повече от година, защото, базирайки се на предварителни сведения и впечатления, купих този продукт не само за проба от няколко месеца, а за по-продължително ползване. Затова не е учудващо, че гумите ми преминаха през всякакви терени и изпитания – от сняг и кал, през високопланински терени с много камъни и горски пътеки с корени и рохкава пръст, та чак до асфалт. Наистина не се сещам за настилка, която да съм им спестил. 

От многобройните варианти и размери на Nevegal аз си избрах най-леките модификации с широчина 2.35, които са с кевларен борд и тънък, гъвкав каркас. Между другото, тук размерът си е съвсем истински – 58 мм. И двете гуми, които пробвах, бяха с двукомпонентен протектор DTC (Dual Tread Compound), при който за централните грайфери е използван материал L3R Pro с дурометър 60a, а за страничните по-мекия Stick-E (50а). По този начин се цели постигане на добра износоустойчивост, съчетана с по-хубаво сцепление в завой. Отзад предпочетох да заложа на повече сигурност, затова сложих модификацията с допълнителна защита на стените SWS (Sidewall Shield) – представлява текстилна лента от устойчив на пробиви и разкъсвания материал, която е залепена от двете страни на каркаса, за да го предпазва от остри камъни и други подобни заплахи. Трябва да призная, че визуално лентата изглежда залепена малко грубо, но това по никакъв начин не се отразява на функционалността – просто създава впечатление за малко по-евтина изработка. Между другото, може и да е случайно, но тя има и светлоотразяващи свойства. Дали SWS изпълнява задачата си? По-скоро да, защото по гумата все още няма никакви поражения, а в последните години, заради особеностите на терените, по които карам най-често, ми стана навик да правя поне по един лек разрез на всяка гума, която е поседяла малко по-дълго на задното ми колело. А най-хубавото е, че на практика лентата не добавя почти никакво тегло – разликата между двете гуми беше само 5 грама. Като споменах теглото, смятам че за гуми с подобен размер то е съвсем добро и за моя радост конкретните бройки бяха по-скоро в долната граница на посоченото от производителя. И докато сме на тема конструктивни особености, имайте предвид, че при колоездачи с по-високо тегло меките бордове и тънките стени може да доведат до нежелано огъване на гумата при по-агресивно каране в завой, т.е. по-едрите хора ще трябва да я карат с доста високо налягане, за да избегнат подобни моменти. Аз лично не съм имал такива проблеми (първо, защото съм лек, и второ, защото по принцип карам с добре напомпани гуми, за да не прещипвам вътрешните) – в случая става дума за опит, споделен от приятел, но е добре да го имате предвид.

Шарката на Nevegal определено е агресивна – при този размер бутоните са едри, сравнително високи и с прилично разстояние помежду си. Централните грайфери имат скосявания в предната част, за да се намали съпротивлението при въртене, но въпреки това то е осезаемо. По този въпрос можете да чуете най-различни мнения – според някои Nevegal е като котва, според други съпротивлението е в разумни граници предвид размера и предназначението на гумата. Аз определено застъпвам второто мнение. Честно казано, при кратки карания (до 20-30 км) изобщо не ми правеше впечатление, особено ако и терените са „по-рошави“, но при дълги карания и при такива по твърди и бързи настилки усещах отчетливо, че байкът ми не е „обут“ с бързи гуми. За хората, които покриват по-големи дистанции това е може би най-сериозният недостатък на гумата. 

Срещу него обаче стои предимството на големия размер в комбинация с отлични качества на шарката при спускане, спиране и завиване. Ако това е основният ви приоритет в карането, вероятно си струва да преглътнете по-трудното търкаляне на Nevegal и да се насладите на увереното им поведение във всякакви ситуации. Едно от първите ми карания с тях бе снежно, включваше и изкачвания, и спускания – гумата се държа почти като такава за кал – предвидима в поднасянето и учудващо стабилна. Тези впечатления бяха затвърдени и на всички други настилки, до които се докоснах в следващите месеци. С голямата си широчина Nevegal стъпва уверено и на чакъл, и на по-едри и нестабилни камъни. При спиране не съм имал никакви проблеми, а завиването в повечето случаи бе „по релси“ и усещах как гумите могат да понесат още натиск и „лягане“ в завоя, но смелостта не ми стигаше. Разбира се, при завой върху дребен чакъл на твърд терен се случваше и да поднесат, но никога не се е стигало до падане или пълна загуба на контрол. По-сериозна неувереност изпитвах само върху мокри камъни и корени, където според мен човек никога не може да разчита напълно на сцепление, независимо с какви гуми е. Точно в такава ситуация (мокри корени) отбелязах и единственото си падане. Но дори и в такива условия Nevegal ми се сториха по-стабилни от повечето други гуми, които съм карал. В кал задържаха известно количество от нея между грайферите, но в рамките на нормалното, без да се задръстват напълно, а очистването няма как да не го усетите, тъй като частиците летят стремглаво във всички посоки, включително и към лицето на колоездача. 

При оценката за износоустойчивостта съм раздвоен – 1400 км планинско каране не са малко и централните грайфери на задната гума вече са видимо износени, което се отразява и на качествата й при спиране. Предната обаче е в добро състояние и заоблянето на ръбовете все още не е твърде сериозно. За мен издръжливостта на продукта е нормална, особено като се има предвид по-мекия материал на протектора. На долните снимки можете да видите състоянието на двете гуми в момент, близък до публикуването на статията: 

Като цяло мнението ми за Nevegal е отлично, което в голяма степен се дължи и на факта, че този модел покрива по-голямата част от нуждите ми при каране. Сцеплението и стабилността при спускане са много добри във всякакви условия, теглото е съвсем приемливо за такъв размер, а по-голямото съпротивление при въртене не ми пречеше при повечето излети. Ако търсите най-вече стабилност и увереност при карането надолу за своя АМ велосипед, мисля, че ще останете доволни от този продукт на Kenda. А ако търкалянето на гумата е твърде важно за вас, струва си да обмислите комбинацията Nevegal отпред и Small Block 8 отзад.

{gallery}products_test/teat0076_pics{/gallery}

+

Отлично поведение при спускане, завиване и спиране в разнообразни условия и върху различни терени. 

Добро тегло с оглед на големия размер. 

Сравнително високо съпротивление при търкаляне.

За контакти:
„Макском“ ЕООД
тел.0886 399778
www.sprintmaxcom.com

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>