Formula 2010 – RX, Mega и The One

Италианският производител на спирачки през 2010 г. запраща основополагащия си продукт Oro K24 в историята и представя на негово място модела RX.

 

Новата спирачка има доста прилики с леката R1, като например спирачно лостче с интегриран резервоар (но с по-голям обем, отколкото при R1) и радиално разположена помпа, както и монолитен спирачен апарат с отвор за накладките от горната страна. Тези характеристики намаляват и теглото на пълния комплект до отличните 351 грама (предна, със 160 мм ротор и директен захват към РМ накрайниците на вилката). Лостчето е обръщаемо, а гривната с два болта позволява независим от останалите компоненти монтаж и демонтаж. Буталата на спирачния апарат са с диаметър 22 мм – според производителя RX е идеалната спирачка за АМ/ендуро велосипеди, но в същото време успешно може да се използва и за ХС/FR/DH байкове, макар това да не се явява основното й предназначение. 

 

Новият дизайн с радиална помпа е приложен и към DH/FR моделите в каталога на компанията, което е довело до намаляване на теглото им. The One вече се предлага в два варианта, единият от които е с означението FR – това е по-евтината спирачка, като разликите са главно в спирачното лостче – при The One ръкохватката е алуминиева, с възможност и за карбонова, методът на изработката е различен и има портове за обезвъздушаване, каквито липсват при The One FR. Теглото на The One е такова, че дори и много ХС спирачки могат да му „завидят“ – 308 грама за преден комплект с РМ монтаж и 160 мм ротор. The One FR е малко по-тежка – 346 грама.


The One FR

Моделът Mega, който е с 24 мм бутала (както The One), но със спирачен апарат, състоящ се от две части, през 2010 г.  също е оборудван с ново лостче с радиална помпа. Теглото на преден комплект със 160 мм диск е 363 грама.

От серията Oro остава единствено моделът K18, който продължава да бъде най-евтиният в каталога на Formula. 

http://www.formula-brake.it/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>