CST Caballero и Cheyenne 2.4

Китайската компания Cheng Shin Tire в момента е най-големият производител на велосипедни гуми в света. И между другото е собственик на марката Maxxis. Под името CST обаче тя предлага някои по-достъпни като цена продукти, каквито са описаните тук модели Caballero и Cheyenne, които Веломания ми предостави за тестване преди няколко месеца. 

Caballero 2.4 Comp

Продукт: Агресивна ХС/АМ гума за разнообразни терени и условия (от твърди настилки до рохкави/ронливи почви и пътеки).
Телен борд. Еднослоен каркас с гъстота 27 tpi.  
Размер: 26×2.4 (56 мм широчина на протектора по мои измервания).
Тегло:  781 грама 
Цена: 17,90 лв. 
Продължителност на ползването: 6 месеца / 550 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Рамка Ram HT2; капла Mach 1 MX Disc с главина Formula 15 мм и спици Mach 1; вилка SR Suntour Epicon RLD 15; спирачка Shimano BR-M535 180 мм
Други модификации на модела/продукта:
Гумата се предлага и в размер 26х2.25

 Cheyenne 2.4 Pro

Продукт: Гума за разнообразни условия с основна насоченост към по-твърди настилки, но приложима и за по-рохкави или ронливи почви.
Кевларен борд. Еднослоен каркас с гъстота 60 tpi.  
Допълнителна защита срещу спуквания EPS.
Размер: 26×2.4 (56 мм широчина на протектора по мои измервания).
Тегло:  704 грама
Цена: 24 лв. 
Продължителност на ползването: 6 месеца / 550 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Рамка Ram HT2; капла Mavic XM 317 Disc с главина Formula DC32 и спици DT; спирачка Shimano BR-M535 180 мм
Други модификации на модела/продукта: Гумата се предлага и в размер 26х2.1

Двете гуми попадат в началния клас и като такива не използват някакви високи технологии и специални материали. Има някои външни белези, по които човек веднага познава, че става дума за по-евтини продукти – липсват означения за посоката на шарката; размерът, изписан на стената на гумите, е сгрешен (66-559, при положение че би трябвало да е 56-559); при съединяването на централните грайфери може да се забележи лека асиметрия. 

Шарката на Caballero е по-отворена и агресивна, там посоката на въртене лесно се улучва. При Cheyenne грайферите са по-нагъсто и ми бе по-трудно да открия логиката в подредбата им и правилната посока на въртене. Пробвах я и в двете, но все пак препоръчвам ориентацията от снимките, тъй като при нея спирането е малко по-добро, а съпротивлението, поне на теория, би трябвало да е по-ниско. Във всички случаи обаче си го има – както при Cheyenne, така и при Caballero липсват скосявания на грайферите в предната част и макар протекторът да не е много дълбок, гумите не са от най-лесно търкалящите се. 

Още при първите 1-2 карания Caballero ми се видя по-стабилна и универсална като сцепление, затова през цялото време ползвах нея като предна, а Cheyenne, която блокира по-лесно при спиране, но би трябвало да има и по-ниско съпротивление заради средната част на шарката – като задна. Освен това тя е и по-лека заради кевларения борд, а означението Pro указва наличието на допълнителна защита срещу спуквания. Страничните грайфери на двете гуми са идентични. Нямам данни за дурометъра, но на пипане материалът не е много мек – най-вероятно става дума за 70а, който е често срещан при по-евтините гуми. 

Трябваше ми малко време, докато свикна с гумите, за да мога да им се доверявам и при по-агресивно каране. Caballero се оказа доста сполучлива гума за парите си – държа се добре при разнообразни условия и терени, както при завиване, така и при спиране. Неувереност усещах най-вече върху чакъл и подвижни камъни, където според мен и твърдостта на материала влошаваше представянето на гумата. На такива терени се изискваше малко повече внимание. Същото се отнася и за кал – шарката се почиства добре, грайферите са сравнително остри и тънки, но са по-ниски и от твърд материал – при включване на обичайната доза предпазливост, нямах проблеми дори и на мокро. 

Cheyenne се представи малко по-зле от гл.т. на сцепление – по-лесно блокираше и поднасяше, задържаше малко повече кал. Това са нормални слабости с оглед на посоченото от производителя предназначение и при употреба като задна не създаваха сериозни проблеми. 

CST посочват като размер 2.4 – моят шублер отчете 56 мм широчина на грайфера, което отговаря по-скоро на 2.3. Показателят е добър за АМ велосипеди, но гумата е малка за фрийрайд приложения (споменавам го, защото тук-там съм срещал да бъде свързвана и с такъв тип каране). Теглото е напълно приемливо за такъв размер, особено като се има предвид ниската цена. Стойностите, измерени от мен, се оказаха дори по-ниски от тези в сайта на производителя, което е похвално. 

Конструктивно гумите изглеждат достатъчно здрави и надеждни – каркасът не е много тънък, дори и при Cheyenne, където бордът е кевларен. Въпреки това предната успях да я скъсам леко, но това е нещо, което се случва на почти всяка гума, която съм карал напоследък – явно трябва да намаля „суркането“ по пътеки с остри камъни. Шегата настрана – струва ми се, че при нормална експлоатация гумите би трябвало да издържат достатъчно дълго във времето. След 500 км се забелязва начално износване на грайферите, особено при задната, но според мен без проблем ще изкарат още 2-3 пъти по толкова, преди да се наложи да се мисли за подмяна. 

Като обобщение, гумите не са на нивото на по-скъпите марки и модели, но предвид цената се държаха напълно задволително (Cheyenne), а за Caballero бих казал дори много добре. След като им свикнах, почти не се е налагало да се ограничавам в карането заради тях, а при по-леки терени и/или по-спокойно каране съвсем не съм имал проблеми със сцеплението. Лично за мен гумите са много важни, така че винаги бих препоръчал по-скъпи продукти, използващи по-добри материали и технологии, но ако бюджетът ви е силно ограничен, комбинацията Caballero и Cheyenne може да ви осигури добро поведение при повечето условия и терени.

{gallery}products_test/test0073_pics{/gallery}

+

Ниска цена.
Приемливо тегло.
Caballero надмина очакванията ми за поведение на евтина гума.
Съпротивлението при въртене е осезаемо.
На чакълести и ронливи терени не се държат достатъчно стабилно.

За контакти: 
„Веломания“ ЕООД 
ул.“Гюешево“ 83 
тел: 8127072 
www.velomania-bg.com

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>