Scott 2010

Голямата новост в каталога на ScottUSA за следващия сезон е моделът Voltage FR. За мнозина от вас вече e добре познат, тъй като се обсъжда във форума от няколко месеца.

Voltage FR 10

Както показва и името му, основното предназначение на този велосипед е фрийрайда. И понеже това е едно твърде широко понятие навсякъде по света и още повече у нас, създателите на рамката са се постарали да я направят максимално универсална и пригодима за всичко, което се включва в него – спускане по разнообразни пътеки и терени, скокове, падове, slopestyle трасета, байкпаркове и т.н. За целта има два важни елемента, чрез които геометрията и характеристиките на байка могат да се променят значително. 

На първо място това е закрепването на задния амортисьор. От едната страна шокът може да се монтира на две различни позиции на планките, които осигуряват около 20 мм разлика в хода. От другата страна накрайникът за монтаж към долната тръба може да бъде заменен с такъв, който позволява монтиране на по-дълъг заден амортисьор, с което ходът може да се увеличи още повече. Така в крайна сметка ходът на задната ос, в зависимост от избраната позиция и дължина на шока, може да е от 135 до 180 мм, по-специално 135-150, 150-170 и 160-180 мм, при дължина на задния амортисьор съответно 215, 222 или 241 мм.

Друг елемент, който позволява промяна в геометрията на велосипеда, са накрайниците за задната ос IDS (Interchangeable Dropout System). И тук има три варианта: +10 мм, 0 мм и -10 мм. При последния дължината на стойките на веригата е едва 415 мм, което е много добър показател за велосипед със задно окачване и би се харесало на любителите на къси байкове с пъргава задница (за трикове, скокове и т.н.). При другите два накрайника това разстояние става съответно 425 мм и 435 мм, което отново не е никак зле за велосипед от този тип. Чрез IDS можете да изберете и типа задна ос – 12 мм проходна, 12 мм Maxle или стандартна ос с QR. И в трите случая дължината на оста (между вътрешните ръбове на ушите) е 135 мм. 

И докато сме на тема геометрия, рамката се предлага в два размера, които се различават по дължината. Иначе височината на седалковата тръба е една и съща – 402 мм. Интересна подробност е това, че в таблицата с данните за геометрията на DH/FR моделите им вече не се посочва дължината на горната тръба, а показанията за хоризонтален и вертикален обхват (reach и stack – повече за тях можете да прочетете ТУК). В зависимост от височината на вилката (160 или 180 мм ход), челният ъгъл е 66/65 градуса, а височина на средното движение – 358/366 мм.

 

Както виждате от снимката, рамката е доста масивна, с големи хидроформовани тръби от алуминиева сплав 6061 и специална технология на заварката в областта на челото (то е с размер 1.5), наречена Full Nelson, която според Scott осигурява максимална здравина. Всички стави на окачването са с капсуловани лагери. Има и накрайници за стандартите ISCG и ISCG05. Като споменах окачване, то е многоставно с реална опорна точка. 

Voltage FR ще се предлага като отделна рамка и като готов велосипед в три модификации с цифрови означения 10, 20 и 30. Рамката е оборудвана с въздушен заден амортисьор Fox Float RP23 (това също е интересна подробност) и по данни на производителя тежи 4437 грама, което означава, че с метална пружина на шока теглото й ще е около или малко над 5 кг. Въпреки това готовите велосипеди, поне според посоченото в каталога, не са никак тежки за предназначението си – от 16,6 до 17,3 кг. 


Voltage FR 20


Voltage FR 30

Цените в България ще са: рамка – 2700 лв., Voltage FR 30 – 2990 лв., Voltage FR 20 – 3390 лв., Voltage FR 10 – 5990 лв. Компонентите, с които са окомплектовани отделните модификации, можете да видите в сайта на производителя.


Voltage YZ 0.1

Друга новост, този път при твърдаците за Dirt Jump и Street от серията Voltage YZ, са моделите с фиксирана предавка (т.нар. singlespeed). Те са три броя, с имена съответно YZ 0.1, YZ 0.2 и YZ 0.3. Първият използва най-високия клас рамка от серията Voltage YZ, която е с изключително масивни заварки в областта на челото, изтънени тръби с многоъгълно сечение и изключително къси стойки на веригата – само 385 мм, което е постигнато чрез изтегляне на седалковата тръба малко по-напред и специално оформени свързващи елементи между тръбите на задницата и предния триъгълник. При тази рамка накрайниците за задната ос са сменяеми, така че не е проблем да преминете и към скоростна система със заден дерайльор. Тя е снабдена и с уши за стандартите ISCG и ISCG05.

Другите две модификации са с малко по-евтина рамка, при която стойките на веригата са по-дълги, ушите за водач липсват, а накрайниците за задната ос са хоризонтални, несменяеми и липсва възможност за закрепване на заден дерайльор, т.е. тя е предвидена само за фиксирана предавка. Единият от байковете дори е и с твърда вилка – YZ 03. Цените на трите велосипеда с фиксирана предавка ще са съответно 2250 лв., 1500 лв. и 810 лв.


Voltage YZ 0.2

При XC  и AM моделите няма някакви съществени промени в рамките, по-скоро някои нови компоненти в окомплектовката. При Spark и Genius най-важното нововъведение е лостчето за дистанционен контрол на окачването, наречено TwinLoc. То се отличава с това, че контролира едновременно и задния амортисьор, и вилката. За целта инженерите на Scott са работили съвместно с доставчиците на вилки за велосипедите им – Rock Shox, Fox, DT Swiss и Magura. Позициите, както и досега, са три: All Travel – пълен ход и активност на окачването, Traction – шокът е с включена платформа и намален ход на задницата, а вилката е напълно активна; Lockout – окачването е заключено и отпред, и отзад. 

Както и при други големи производители, все по-голямо разширение получава и серията дамски планински велосипеди Contessa, включително и с модели във високия клас. През 2010 г. за първи път в каталога ще има и 29-цолов велосипед – модификация на модела Scale 50. 

http://scottusa.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>