Specialized 2010

Един от най-големите производители в света ще посрещне следващия сезон със съществени промени при две от най-важните си моделни линии, покриващи сегмента ХС/АМ – Stumpjumper и Enduro. Наред с това броят на дамските модели и 29 цоловите велосипеди в каталога им продължава да нараства. 

И така, за 2010 г. има изцяло нов Stumpjumper с повече ход – 140 мм – и по-ниско тегло – 80 грама по-малко спрямо предшестващата я рамка със 120 мм ход. Целият велосипед S-Works (т.е. най-високото ниво оборудване) без педали тежи 10,6 кг. В следващите редове ще става дума най-вече за него, с някои допълнения за останалите модификации в линията. Карбоновият преден триъгълник, изобилстващ от извивки, е изработен като две отделни части, които след това са съединени и цялата рамка е допълнително третирана за премахване на всякакви възможни слаби места. Задният амортисьор вече не се задвижва от кобилица, а от друг тип връзка, която условно бих нарекъл „избутваща“ – дизайнът е заимстван от ХС модела Epic. Задницата е алуминиева, а от страната на дисковата спирачка върху стойките на седалката е добавено и ухо за директен монтаж на допълнителната камера на задния амортисьор, съдържаща инерциалната клапа Brain. Като стана дума за шока, мнозина може би ще се зарадват от факта, че Specialized отново ще използва продукти на Fox, вместо свои собствени разработки. Хората, които вече са пробвали новата рамка, твърдят, че разликата в качеството на работата е осезаема и че най-сетне окачването на моделите с амортисьор Brain реагира наистина мигновено на промените в терена и придава усещане за пълен комфорт и контрол при преминаване през неравностите.

Що се отнася до вилките, при най-скъпите модели на Stumpjumper Specialized отново залагат на свой собствен продукт, именуван S140TA, което би трябвало да значи Specialized 140 Travel Adjust. С други думи – 140 мм ход с възможност за намаляване на 115 мм. Вилката е с карбонова корона и кормилна тръба с променлив диаметър (1.5 към 1 1/8). Системата за амортизация е в единия крак, пневматичната пружина в другия, а теглото е най-ниското за вилка с подобни показатели – 1602 грама. 

Карбоновата рамка на модификациите Pro (нивото под S-Works) тежи само със 100 грама повече, а алуминиевата М5 с 200. С други думи, дори и при по-евтините модели получавате доста добри характеристики, включително и доста „отпусната“ геометрия с челен ъгъл 68,5/67,5 градуса в зависимост от избрания ход на вилката. 

Другият сериозно „пипнат“ модел е Enduro. Ходът на рамката и на вилката вече е 160 мм, теглото е по-ниско, коравината по-голяма. И тук ще говоря основно за модификацията S-Works, която е с карбонова рамка, използваща изцяло нов дизайн с кръстосани „тръби“ в централната част на предния триъгълник. Specialized твърдят, че изработката е доста сложна от технологична гледна точка, но се изплаща под формата на 30% по-голяма коравина и тройно увеличение на броя цикли в тестовете за счупване от умора на материала. Допълнителен плюс е използването на карбонов плат с повишена издръжливост на удари, вместо обичайните нишки с висок модул на еластичност, които обаче са уязвими при среща с камъни и други твърди предмети. И тук задницата е с алуминиеви тръби, а лостовата конструкция, задвижваща задния амортисьор, е като при Stumpjumper. 

Двукоронната вилка на досегашното Enduro е заменена с нова, еднокоронна, с карбонова корона и стержен, 34 мм горни тръби, 20 мм проходна ос Maxle Lite и 25 мм намаляване на хода. Теглото на този продукт „собствено производство“ отново е без конкуренция в класа си – едва 1774 грама! Целият велосипед S-Works тежи 12,15 кг, а дори най-тежкият от алуминиевите модели с вилка Rock Shox Lyrik е малко над 14 кг. 

Като геометрия байкът може да се похвали с по-ниско средно движение и челен ъгъл 66 градуса, който говори достатъчно ясно, че въпреки ниското си тегло, този велосипед може и „ще иска“ да бъде каран по-бързо и агресивно по всякакви терени. 

Към тръбата за средното движение може да се монтира и специален преходник за стандарта ISCG, който заема мястото на една от дистанционните шайби на касетата и се фиксира чрез специални жлебове – много хитро решение. 

През 2010 г. продължава да се увеличава и броят на дамските велосипеди в каталога на Specialized. Компанията се гордее с това, че предлага най-широката гама планински велосипеди, скроени и оборудвани специално за жени, включително и цели два модела с означението S-Works. 

Подобна е тенденцията и при 29-цоловите байкове. За следващия сезон Specialized ще разполага с няколко твърдака (както такива със скорости, така и с една предавка), включително един от класа S-Works, чиято рамка тежи едва 1150 грама. При рамките със задно окачване има алуминиев Epic и Stumpjumper със 130 мм ход на задницата. 

Що се отнася до велосипедите за спускане и фрийрайд, там новостите засега не са много. При SX Trail има леко изправяне на тръбите – за по-добро наместване на новите шокове Fox, а при Demo  8 са налице промени в геометрията, направени според предпочитанията на Сам Хил и Брендън Феърклоф. Това ще рече по-ниско средно движение, по-полегата седалкова тръба и чело 1.5 за вътрешни лагери, с което височината на кормилото намалява допълнително. Ходът на задната ос е намален от 8,4 на 8 инча и е премахната възможността за промяната му.

http://www.specialized.com

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>