Евробайк 2009

На 5 септември приключи най-голямото велоизложение в Европа, което напук на кризата отбеляза нови рекорди като брой посетители (над 39 000 търговски посетители от 75 държави и около 20 000 обикновени почитатели на колоезденето в рамките на деня за свободен достъп) и изложители (над 1 000 от 42 държави). Въпреки това обаче, една от тенденциите, които бяха очертани от търговците, е за застой на продажбите в някои сегменти, главно заради натрупани складови наличности, което пък вероятно се дължи на намалена покупателна способност на хората по време на криза, дори когато става дума за здравословно хоби като колоезденето. От друга страна, групата на електрическите велосипеди се радва на все по-голяма популярност и изобилието им на щандовете във Фридрихсхафен бе красноречиво доказателство за нарастващия им дял и за значимостта, която започват да придобиват като средство за придвижване. Те обаче са малко встрани от нашето полезрение – както обикновено, ще се опитам да ви запозная накратко с някои от новите продукти и технологии за планинско колоездене за 2010 г., показани в рамките на Евробайк, след което през следващите месеци някои от тях ще разгледаме и по-подробно.

Все пак не мога да подмина електрическия маунтинбайк на КТМ, представен в две модификиции – eRace и eCross. Той е оборудван с електрически двигател BionX с мощност 250 вата, разположен в главината на задното колело, и литиево-йонна батерия, прикрепена към предния триъгълник на рамката, а теглото му е около 20 кг, при това без да са вложени твърде леки компоненти. Макар че е два пъти по-тежък от ХС твърдаците в този ценови клас (между 2 и 3 хиляди евро), байкът е „напред с материала“ в сравнение с много от градските е-велосипеди и въпреки че много от „пуристите“ вероятно ще заклеймят подобна концепция за планинска употреба, проучвания на австрийския производител сочат, че моделите ще намерят достатъчно голяма пазарна ниша. 

Giro показаха новата си най-лека каска, носеща недвусмисленото име Prolight и тежаща едва 175 грама. Макар че продуктът е предназначен за шосе, вероятно е въпрос на време да се появи и аналог за планинско колоездене. Всъщност Prolight покрива всички велосипедни стандарти за безопасност, така че ако държите изцяло на ниското тегло, нищо не ви пречи да я използвате и в планината. Едно от нещата, които са спестили ценни грамове, е новата еластична система за закрепване към главата, наречена Roc Loc SL.

Германският производител Deuter е намерил нова ниша за раници с моделите от серията EL. Съкращението идва от Extra Long и се отнася за гърба на колоездача – тези продукти са насочени към хората с по-голям ръст (над 180 см), които (логично) са и с по-дълъг гръб. И тъй като се очаква, че такива хора трябва да са и малко по-ячки, някои от раниците в тази линия идват и с допълнителни 1-2 литра вместимост. 

При облеклата се наблюдават няколко насоки на развитие. От една страна, за състезателите и активно спортуващите се предлагат все повече продукти от типа compression clothing. Става дума за дрехи от еластични материи, които стоят плътно прилепнали по тялото и оказват постоянен лек натиск върху мускулите, с което се подобрява кръвообращението и се увеличава издръжливостта и възстановяването на мускулатурата. От друга страна, за хората, които не търсят чисто спортната страна на колоезденето, екипировката става все по-удобна и достатъчно „модна“, за да се чувстват с нея на място и когато не са върху седлото на велосипеда. Бяха представени и някои иновативни продукти, насочени специално към дамите, като например гащеризона Xenon Sonic Lady на Gore Bikewear, който е напълно съобразен с женските анатомични особености и физиологични нужди. 

Bianchi представиха нов състезателен твърдак с карбонова рамка, тежаща 1170 грама и включваща интегриран кол за седалка, който по желание на клиента може да бъде отрязан и превърнат в нормална седалкова тръба. Името на модела е Methanol

Kona представи своя нов модел Lacondeguy Inc., разработен с помощта и кръстен на испанската slopestyle и dirt jump звезда Андреу Лакондеги. По-подробна информация за този велосипед ще ви докладвам малко по-нататък. Имаше и нови модели с окачване Magic Link.

Един от интересните нови играчи на пазара за защитна екипировка и облекло за спускане е Alpinestars – марка, която има богат опит и традиции в областта на мотокроса и автомобилните спортове.  Нейните нови продукти за планинско колоездене бяха показани по време на Евробайк и вероятно лесно ще намерят път и към щандовете на магазините. 

Selle Italia показа прототип на изцяло карбонова седалка, наречена Naked (от. англ. „гола“), която се очаква да бъде най-лекият сериен продукт в света, когато започне производството й. Тя използва и новата система за закрепване Monolink, лансирана от италианския производител още преди две години, която използва само една масивна централна греда, вместо класическите две тръбни релси. Иначе казано, концепцията е сходна с I-Beam на SDG и с други подобни разработки и според Selle Italia дава възможности за намаляване на теглото на компонентите с около 20 %. За момента Monolink все още е в процес на развитие, но на тазгодишното изложение имаше няколко седалки, използващи тази технология, както и съответстващ им кол.Вниманието привличаха и няколкото модела със специален графичен дизайн, дело на Troy Lee Designs.

И като стана дума за Troy Lee, на техния щанд посетителите можеха да видят новия модел шлем D3, наследник на популярния D2, който е в продажба в момента. Подобренията засягат проветрението в предната част и нови омекотяващи подложки, които могат лесно да бъдат свалени в случай на нужда при сериозно падане. Цената на новата каска в САЩ ще бъде около 450 $. Продуктите на Troy Lee винаги са били известни и с графичното си оформление, включително и по поръчка на клиента – два от показаните шлемове D3 бяха със специално изрисувани за Стив Пийт и Сам Хил. Освен тях, на пазара ще има още поне три „звездни“ модела, достъпни и за широката публика. 

Производителят на амортисьори X-Fusion бе на линия със своя нов шок, наречен H3, който е предназначен за дългоходови велосипеди, включително и такива за спускане и фрийрайд. Тъй като новите продукти на компанията са доста интересни, очаквайте в бъдеще отделна статия за тях.

Answer отбелязаха завръщането си с обновената линия кормила Pro Taper, сред които и модела 780 DH – не е трудно да се досетите, че числото указва широчината му. Материалът е алуминий 7050, завършекът е с анодизация, а издигането е 12,7 или 25,4 мм. На щанда на компанията бяха изложени и платформени педали с тънък профил и сменяеми алуминиеви шипове – Rove RV, както и лапа с директен захват с три позиции за дължината (45, 50 и 55 мм), тежаща 150 грама. 

Canfield Brothers са отишли още по-далеч и предлагат лапа с директен захват и понижение от 1 инч (2,54 см). Започвам да се чудя за DH продукти ли става дума… Компанията представи и платформените педали Crampon, които са с изключително тънък профил. 

DT Swiss показаха новите си колела Tricon, от които засега има една модификация за шосе и един за планински велосипеди. Ключов приоритет при създаването им са били здравината и издръжливостта, наред с ниското тегло, разбира се. За целта са използвани прави спици и специална плетка, но за всичко това ще стане дума в отделна статия по-нататък. Всички вилки и шокове на компанията са обновени за 2010, включително и с нови имена и графики, има и нови модели с ботуши от магнезиева сплав, които ще бъдат по-достъпни като цена от карбоновите.

Hope имат нова ХС спирачка, наречена Race XC, при която се очаква теглото за пълен комплект да бъде едва 270 грама, което ще я нареди сред най-леките серийни продукти на пазара. За целта много от елементите (включително болтове, накрайници и дори подложките на накладките), които обичайно се изработват от стомана, са заменени с алуминиеви и титанови сплави. Ръкохватката на лостчето е карбонова, каквото е дори и капачето на резервоара. Британският производител представи и кола за седалка Eternity, кръстен по този начин вероятно заради дългия период за разработването му – 4 години, през които прототипът непрекъснато е бил подобряван. Разширена е и гамата от лапи с две нови попълнения за спускачите и фрийрайдърите, едното от които е лапа с директен захват за Fox 40 и Boxxer. 

TRP също представи олекотен модел дискови спирачки за крос-кънтри – Dash и Dash Carbon. Разликата между двете модификации, както се досещате, е в материала на ръкохватката на лостчето. Теглото на по-лекия модел е 320 грама. И двата варианта включват реглаж на отдалечеността от кормилото без инструменти, а при Dash Carbon е добавена и „настройка на силата“, която всъщност засяга по-скоро модулацията. 

Cannondale ще добави алуминиева версия на своя лек ХС твърдак Flash, който бе представен миналата година с карбонова рамка, тежаща 950 грама (според производителя). Новата модификация ще е значително по-достъпна като цена, с тегло на рамката 1,4 кг и ще се предлага във варианти със стандартно средно движение или с BB30. На линия бяха и новите модели RZ One20 и RZ One40, които са със задно окачване и ход съответно 120 и 140 мм. Голям интерес привличаше и един прототип (за градско каране) с карбоновата рамка Flash, твърда карбонова вилка Lefty (само с един крак), електрическата група на Shimano Dura Ace Di2, спирачки Formula R1 и други супер-леки компоненти, чието тегло бе 6,8 кг (без педали). Засега не се предвижда серийно производство на такъв велосипед, но кой знае…

Race Face показаха новите си карбонови АМ компоненти, носещи името SixC. Засега те включват курбели и кормило, с които ще ви запозная по-подробно в бъдеще. Друг нов продукт, представен по време на Евробайк, бе лапата с директен захват Atlas FR, чиито дизайн позволява да бъде монтирана друстранно, с което се осигурява +1 или -1 градуса наклон. 

Santa Cruz не пропуснаха да акцентират върху най-новия си модел, Tallboy – карбонова рамка за 29 цолови колела с окачване VPP и ход 100 мм.

Giant показа обновените модели за спускане и фрийрайд Glory и Faith, чиито рамки са значително олекотени в сравнение с досегашното поколение Glory.

Германската компания Canyon добавя два нови модела към линията Torque, в която до момента попадаше само рамката за спускане и фрийрайд Torque FRX. Новите попълнения са с означения ES (160 мм ход на задницата) и FR (170 мм ход) и с тегло без заден амортисьор съответно 3,1 и 3,4 кг. За да демонстрират разностранния облик на велосипедите в тази серия, Canyon бяха изложили и един байк с кодовото име Projekt S5 (базиран върху рамка Torque), който тежеше под 12 кг въпреки своите 180 мм ход на окачването.

Италианският производител на гуми Geax представи два интересни модела – Synapsys e за спускане, с широчина 2.4, мек материал на протектора, двуслоен каркас и тегло 1150 грама; Daturа е гума за кал в размери 2.0 и 2.2, която също изглежда обещаващо. 

След като представи новото поколение Dorado миналата година, за 2010 Manitou подготвя и версията Pro, която е с алуминиеви горни тръби, вместо с карбонови. Още по-интересно обаче е това, че вилката май ще се предлага и във вариант за 29 цолови велосипеди…

Новостите на щанда на Mavic засягаха най-вече велокомпютрите, обувките и облеклото на марката (за тях ще стане дума в отделна статия). Разбира се, не липсваха и някои интересни комплекти колела, включително яркожълтите олекотени Deemax Ultimate и прототип на Crossmax Ultimate с карбонови спици. 

Trek имат нов ендуро/фрийрайд модел със 170 мм ход, наречен Scratch и включващ всички налични технологии на компанията.

O.D.I. показаха нов модел ръкохватки с болтове, които са по-тънки дори от Ruffian.

Camelbak представи олекотен вариант на популярния си модел Mule. Към името на новата раница е добавено означението Light и е използван много тънък и лек плат, с което теглото е намалено до 460 грама. 

Thomson също добавят лапа с директен захват в каталога си. 

Ibis показаха прототипа Mojo HD, разработван в последните месеци с помощта на Браян Лоупс. Рамката е карбонова, с познатия силует на модела, 160 мм ход на задницата (окачването е DW-Link), 12×135 мм проходна ос Maxle и челен ъгъл 67 градуса. Теглото на рамката засега е около 2,8 кг.

Continental подготвят нова модификация на модела си Rubber Queen в размер 26х2.2, а също и гума, предназначена специално за Dirt Jump, наречена Air King

Новият модел рамка на Yeti, носещ името ASR-5C, е със 125 мм ход на задницата и тегло около 2 кг. „С“ означава carbon…

Спирачката, която ще наследи моделите Oro в каталога на италианския производител Formula, се казва RX. Няма да пропуснем да я разгледаме по-подробно в отделна статия. 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>