Световно първенство 2009 – крос-кънтри

Ирина Калентиева (Русия) спечели втора шампионска титла, а Нино Шуртер (Швейцария) успя да победи Жулиен Абсалон с 3 секунди в Канбера, Австралия. 

Жените трябваше да направят 6 обиколки по трасето, което включваше големи камъни, доста тесни и технични пътеки и някои измамно „равни“ участъци. Калентиева имаше добър старт и при първото изкачване бе в челната група, но след това възникна проблем с веригата й. Така рускинята изгуби повече от минута, докато я оправи, изоставайки до 21 позиция. Въпреки това в следващите обиколки тя показа достатъчно издръжливост и умения по техничното трасе, като при всяко следващо завъртане се доближаваше все повече до челните места. В последната обиколка Калентиева успя да задмине и основното препятствие по пътя към титлата – Лене Байберг (Норвегия), която през по-голямата част от състезанието старателно поддържаше преднината си пред останалите участнички. Байберг не успя да удържи на атаката на рускинята и остана на второ място, финиширайки 13 секунди по-късно. За нея това е първи медал от световно първенство, така че повод за радост не липсваше, но след състезанието норвежката призна, че е и леко разочарована от подобен развой. На трето място завърши американката Уилоу Корбър. 

При мъжете състезанието беше още по-оспорвано. Силният насрещен вятър принуди участниците да карат в групи, за да съхранят по-добре енергията си, така че надпреварата бе тактическа, а не само въпрос на физическа сила и умения. Първоначално челната група бе доста внушителна, като с всяка следваща обиколка съставът й намаляваше и от четвъртата нататък включваше само четирима съперници: Нино Шуртер и Флориан Фогел от Швейцария, Жулиен Абсалон (Франция) и Хосе-Антонио Хермида (Испания). След това Абсалон и Шуртер започнаха да атакуват и се откъснаха от Фогел и Хермида. Двете двойки караха в комплект до края на състезанието. Точно преди последната тясна пътечка, извеждаща до финалната зона, Шуртер реши отново да атакува с всички сили и успя да се откъсне на десетина метра пред Абсалон. Французинът нямаше как да го задмине по пътеката, нито пък успя във финалния спринт, така че младият състезател от Швейцария пресече пръв финалната линия, спечелвайки първата си световна титла само година, след като стана шампион в категорията под 23 години. Абсалон завърши втори, на три секунди. След състезанието той сподели, че заради неравности по терена е допуснал грешка с превключването на скоростите при атаката на Шуртер, което му е коствало няколкото метра изоставане, които изиграха решаващата роля за златния медал. Фогел и Хермида завършиха буквално един зад друг – швейцарецът бе отпред и завърши трети, макар че двамата са записани в класирането с еднакво време. 

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>