Световно първенство 2009 – Грейвс и Буканан спечелиха 4-кроса

Австралийските състезатели Джаред Грейвс и Каролайн Буканан зарадваха родната публика с двойна победа (при мъжете и жените) в дисциплината 4-крос. И двамата спечелиха златните си медали повече от убедително, със силно каране във всички гонки, без да оставят големи шансове на съперниците си. 

Буканан първа спечели титлата си, след като се изправи на финала срещу две световни шампионки – Джил Кинтнер (2007 г.) и Мелиса Бюл (2008 г.) – и двете от САЩ. Четвъртата финалистка бе Анита Молчик от Австрия, а една от основните фаворитки, холандката Анеке Беертен, бе дисквалифицирана на полуфинала заради пропусната врата по трасето. Младата австралийка не се уплаши от опитните състезателки до себе си и се изстреля най-бързо от старта, след което повече не ги допусна наблизо. За нея победата бе крайно емоционална, защото Канбера е родният й град и по думите й навсякъде в публиката е виждала познати лица. Буканан сподели, че в долната част на трасето, усещайки че печели, вече е плачела, карайки към финала. 

Грейвс също не спести сълзите си след финала. За него това бе една дългоочаквана победа, след като три поредни сезона титлата му се изплъзваше, въпреки че той неизменно бе сред фаворитите. Този път обаче никой не успя да му се опъне и след като си подсигури първото място в СК за 2009 г., австралиецът грабна с лекота и най-голямото отличие за сезона. На финала той срещна Ромен Саладини (Франция), който се пребори за второто място с Яков Риха (Чехия), а шампионът от 2008 г. Рафаел Алварес де Лара Лукас (Испания) остана четвърти, след като падна малко след старта. 

Трасето бе дълго и доста интересно, с някои доста особени линии и възможности за изпреварвания напряко през един огромни бабуни. Това доведе и до някои засичания и сблъсъци по трасето – в резултат на подобно съприкосновение например Михал Прокоп отпадна още на осминафиналите.