Световно първенство 2009 – спускане

Пийти най-накрая спечели шампионската титла; Емелин Раго бе най-бърза при жените. 

Надпреварата по спускане в Канбера бе поредното интересно и напрегнато състезание за сезона, в което много от фаворитите останаха разочаровани. Но не и Стив Пийт (Великобритания), който след десетки неуспешни опити в предишните години най-сетне се добра до златния медал от световно първенство и за пореден път доказа, че възрастта изобщо не му пречи да дава уроци на доста по-младите си съперници. Втори е Грег Минаар (ЮАР), а трети – Мик Хана (Австралия). 

Браян Лоупс стартира трети по трасето и даде първото добро време, с 22 секунди по-бързо от предшестващия го състезател от Колумбия. Лоупс бе избрал лек велосипед с еднокоронна вилка и набра най-голямата част от преднината си в долната, по-равна част, където имаше нужда от доста педалиране. Мнозина след него успяваха да дадат по-добро време на първите две контроли, но до финала губеха този аванс. Едва след около 20 минути Коди Уорън (САЩ) успя да подобри времето на сънародника си. Уорън поседя доста на горещия стол – минаха двайсетина състезатели, преди австралиецът Брин Аткинсън да седне на мястото му. След това там се настани Нейтън Рени, чието време удържа атаката на още 10 състезатели. Представянето на Рени всъщност се оказа доста добро – седмо място. Когато дойде редът на Фабиен Барел, той свали повече от 3 секунди. Времето му бе отлично и следващите двама участници не успяха да го подобрят, но Мик Хана бе с още 15 стотни по-бърз. Стив Пийт обаче свали почти секунда, след него Сам Хил и Грег Минаар не успяха да се справят с предизвикателството (Минаар бе само с 5 стотни по-бавен). Последен по трасето бе Джий Атертън (Великобритания), но и той не можа да подобри времето на Пийти. 

При жените, които стартираха първи поред, едно от най-добрите времена се оказа това на Кати Пруит (САЩ). Почти никоя от съперничките й не успя да го подобри и това й донесе бронзовият медал. Едва когато дойде редът на Емелин Раго (Франция), стана ясно, че това ще е новото най-добро време. Французойката свали почти 5 секунди, но след нея идваха Трейси Моузли (Великобритания) и Сабрина Жоние (Франция), която доминира през целия сезон. Моузли обаче не успя да подобри времето на Раго и остана втора, а Жоние се раздели с надеждите за голямата титла след падане вследствие на спукана предна гума. 

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>