Световно първенство 2009 в дисциплината маратон

Роел Паулисен (Белгия) и Забине Шпиц (Германия) са шампионите за 2009 г. в дисциплината маратон, след като спечелиха първите места на Световното първенство, проведено в Австрия.

Трасето за мъжете бе с дължина 104 км, а за дамите с 20 по-малко, като в някои части маршрутите се припокриваха и въпреки различните часова на стартиране, имаше отсечки, където състезатели от различни групи и полове се засичаха и се налагаше мъжете да изпреварват жените. Това създаде проблеми и за двете групи участници и предизвика критики към организацията на състезанието.

В мъжкия старт Роел Паулисен се включи във водещата група още в началото на състезанието, след което заедно с Алексей Медведев (Русия) успяха да се откъснат малко по-напред и караха така до последното голямо изкачване. Там силите на руснака взеха да привършват и Паулисен продължи сам напред, докато Медведев спука гума при спускането и изостана до шеста позиция. Същото се случи и на Тома Диеч (Франция), който се изкачи на последната височина трети, но в крайна сметка завърши 11-ти. Така на 2-ро и 3-то място завършиха Албан Лаката (Австрия) и миналогодишният победител в дисциплината Кристоф Заузер (Швейцария), които през цялото състезание бяха в преследващата група. 

При жените задачата на Шпиц бе още по-трудна, тъй като в последните километри преднината й пред Естер Зюс (Швейцария) бе съвсем крехка и в крайна сметка победата бе решена във финален спринт – Зюс финишира само на 2 секунди от германската си съперничка. На трета позиция финишира Петра Ханзи (Швейцария), която караше заедно със Шпиц и Зюс до последното изкачване, където заради технически проблем изостана и завърши на 3 минути от победителката.

Тази седмица, от 1 до 6 септември, в Австралия се провежда Световмното първенство в дисциплините крос-кънтри, спускане и 4-крос.  

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>