Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2009: XC#6, DH/4X#7 в Бромон, Канада

На 1-2 август в Бромон, Канада, се проведе предпоследният (седми) кръг от СК в дисциплините спускане и 4Х и шести в дисциплината крос-кънтри. Първи стартираха спускачите – в събота, последвани от 4Х състезанието същия ден вечерта и ХС надпреварата в неделя.

През цялата седмица дъждът в Бромон идваше и си отиваше, като в събота преди финалите в спускането облаците все пак се поотдръпнаха и появилото се на тяхно място слънце успя бързо да изсуши откритите участъци. В гората обаче, където имаше доста технични отсечки със скали и тук-там корени, остана мокро и подобно състояние на трасето затрудняваше доста участниците, които трябваше внимателно да преценят къде да рискуват максимално и къде да карат внимателно. Не липсваха и падания, като едно от най-лошите бе на Мати Леиконен, който не успя да продължи и бе откаран със съмнения за счупена ключица.

При мъжете този предпоследен кръг за пореден път разбърка картите в тестето, така че крайният победител за 2009 г. ще бъде решен изцяло в Шладминг, след като в Бромон Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) бе най-бърз и догони Сам Хил (Австралия, Monster Energy / Specialized / Mad Catz) във временното класиране. Разликата между двамата е едва 16 точки. Самият Хил не успя да направи съвсем чисто каране и финишира на трето място, а Фабиен Барел (Франция, Subaru) завърши втори, като успя в много агресивен стил да навакса около секунда забавяне в горната част на пътеката. Джий Атертън (Великобритания, Animal-Commencal) остана четвърти, а Аарън Гуин (САЩ, Yeti/Fox) се изкачи на подиума за втори път в кариерата си, заемайки петото място. Стив Пийт остана седми, но е трети във временното класиране и не е без шансове за голямата титла.

При дамите положението е коренно различно. В отсъствието на Рейчъл Атертън през този сезон Сабрина Жоние (Франция, Maxxis-Rocky Mountain) се оказа без конкуренция и в Бромон спечели шеста победа, с което напълно си гарантира и първо място в общото класиране. На второ място завърши младата й сънародничка Флориан Пугин (Iron Horse-Kenda-Playbiker) – поредното й силно представяне през 2009 г. Бронзовият медал остана за японката Мио Суемаса, а останалите места на подиума бяха допълнени от Трейси Моузли (Великобритания, Trek) и Селин Грос (Франция, Morzine-Avoriaz 74). 

Трасето за 4-крос бе изключително интересно – с остри завои и техничен участък с огромни камъни. През 2008 г. то бе избрано за най-добро в сериите, така че организаторите не бяха правили никакви сериозни промени по него. Паданията бяха много и зрелищни, като първият завой бе особено проблемен. Именно там се „насметоха“ двете фаворитки при жените – Анеке Беертен (Холандия, Suspension Center) и Джил Кинтнер (САЩ), което позволи на Фион Грифитс (Великобритания, Norco) да ги задмине и със сигурно каране да завърши състезанието с победа. Беертен успя по-бързо да влезе „в релси“ и финишира втора, а Кинтнер трета. Четвъртото място остна за Йоана Петерсън (ЮАР). Във временното класиране Беертен е почти недосегаема с 480 т., но Грифитс и Кинтнер се изравниха с по 400 т., така че второто място ще бъде решено в последния кръг. 

При мъжете водачът във временното класиране Джаред Грейвс за изненада на всички отпадна в първата гонка. Много други фаворити станаха жертва на падания или на лоши линии и не достигнаха до финала, където се срещнаха Юст Уичман (Холандия), Дан Атертън (Великобритания, Animal-Commencal), Михал Прокоп (Чехия) и Мич Ропелато (САЩ) – един младеж, който с доста саомоотвержено и на моменти съвсем рисковано каране премина през отделните рундове, за да се изкачи за пръв път на почетната стълбичка, при това на завидното второ място. Това стана след като той, Прокоп и Атертън направиха групово въргаляне през глава още преди първия завой. Уичман бе малко по-напред и след мелето съвсем необезпокояван достигна финала. Атертън завърши трети, а Прокоп четвърти.

За неделните състезания по крос-кънтри дъждът се завърна отново. Това стана по време на втората обиколка на жените и трасето бързо се превърна в поредица от хлъзгави изпитания както при изкачване, така и надолу. В тези условия при дамите най-добре се представи Лене Байберг (Норвегия, Specialized), която записа първата си победа в кръг от СК, а на всичкото отгоре поведе и във временното класиране. Байберг не бе първа от старта, но постепенно застигна и изпревари Ирина Калентиева (Русия, Topeak Ergon), Катрин Пендрел (Канада, Luna Pro Team) и Уилоу Корбър, която впоследствие остана още по-назад. Калентиева и Пендрел успяха за запазят съответно второ и трето място, до четвъртото се изкачи Елизабет Осл (Австрия, Ghost), а последното място на подиума бе спечелено от Мери МакКонелуг (САЩ, Kenda Seven NoTubes). Временното класиране е доста оспорвано и окончателното подреждане ще стане в последните два кръга. 

При мъжете водачът Жулиен Абсалон (Франция, Orbea) имаше технически проблеми, които го отпратиха на далечното 17-то място, но въпреки това той запазва солидна преднина във временното класиране и първото му място в СК 2009 не изглежда застрашено по никакъв начин. Повредата на Абсалон позволи на Джоф Кабуш (Канада, Maxxis-Rocky Mountain) да покаже най-доброто от себе си на родна земя и най-сетне да спечели първата си победа в СК, след като няколко пъти се е доближавал максимално до първото място. Условията бяха ужасни (организаторите се видяха принудени да намалят броя на обиколките с една), но за канадецът това очевидно не бе голям проблем, особено на едно от любимите му трасета. Той сравнително бързо се добра до Абсалон в челото на колоната и точно тогава веригата на французина излезе от строя, което откри пътя към победата пред Кабуш. След него финишираха Хосе-Антонио Хермида (Испания, Multivan Merida), съотборникът му Ралф Наф (Швейцария), Флориан Фогел (Швейцария, Scott-Swisspower) и Лукас Флюкигер (Trek). 

До края на месеца елитните състезатели ще се готвят за Световното първенство в Канбера от1 до 6 септември. 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>