Bell Variant

Variant е АМ каската на Bell – от типа, при който покритието за главата е малко по-голямо, но теглото и проветривостта са близо до или на нивото на ХC моделите. Бидейки дългогодишен ползвател на продуктите на тази марка, нямах търпение да пробвам точно този модел, тъй като на теория той би трябвало да пасва най-добре на карането ми.

Продукт: Универсална каска за планинско колоездене.
Сертифицирана по CE EN1078.
24 отвора за проветрение.
GPS система за настройка около главата. (При моделите от 2009 г. вече се използва системата TAG, при която е добавен реглаж и по вертикал).
Регулируема козирка с възможност за демонтаж.
Размер: М, 55-59 см
Тегло:  281 грама 
Цена: 129 лв. 
Продължителност на ползването: 8 месеца / 850 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Велосипеди Ram Nduro, Ram HT2 и Dragomir F7.
Очила Dragomir Condor и Dragomir Bayonet.
Други модификации на модела/продукта:
Каската се предлага в три размера и няколко разцветки.

Както съм казвал и по друг повод (Giro Hex), може би определянето на някои каски като all-mountain модели е просто маркетингов трик. Факт е, че този тип продукти имат малко повече материал и покриват малко по-голяма част от главата. Дали това води до реално увеличаване на защитата? Не мога да го твърдя със сигурност, но при много хора води до субективно усещане за това. А и в крайна сметка не се губи (почти) нищо откъм комфорт, тегло и проветрение, така че за мен подобни модели са добре дошли. 

Variant пасна на главата ми идеално, какъвто е случаят и с другите каски на Bell, които съм имал. Системата за настройка GPS (Geared Positioning System) използва зъбни колелца, чрез които клетката за главата бързо и лесно се притяга или отпуска – дори и с една ръка, дори и с ръкавици. Просто натискате колелцето и го завъртате по часовниковата стрелка за притягане и обратно – за отхлабване. През 2009 г. моделът вече е оборудван с още по-добра система – TAG (Twin-Axis Gear) включва и реглаж на вертикалната позиция. Аз не съм имал нужда от подобна настройка, но за други глави тя може да е добре дошла. Както и при споменатата Giro Hex, клетката за главата слиза по-ниско над ушите и понякога дръжките на очилата лягат върху нея, но този път нямах проблеми с разместването им по време на каране – вероятно защото пластмасовата лента около главата при Variant е по-тънка и с големи отвори. 

Всъщност в началото за момент си помислих, че каската може да се регулира и по вертикал, след като триъгълният елемент в горната задна част, до който има надпис GPS, „изскочи“ от гнездото си и се оказа, че клетката е закачена към него чрез три жлеба и евентуално може да бъде променена позицията й. След кратко проучване се оказа, че всъщност става дума за дефект и този триъгълен елемент изобщо не трябва да „надига глава“. Явно зъбчетата, които трябваше да го държат законтрен, бяха изпуснали, затова се наложи да го облепя с двойно лепящо тиксо и да го натикам обратно – оттогава не е помръднал. 

Черупката на каската е направена по метода In-Mold – технология, при която външната обвивка е слепена с абсорбиращата твърда пяна (EPS) под нея, така че образуват едно цяло. По този начин двете части (външна и вътрешна) взаимно се подсилват, което позволява отворите за въздуха да са по-големи и теглото по-ниско. Bell са сред пионерите в прилагането на този процес (преди много години, разбира се) и понастоящем всичките им модели за юноши и възрастни са направени по този начин. Допълнителен плюс при Variant е, че технологията е приложена не само към предната и горната част, но и към долната задна част, която при много други модели и производители е само от EPS пяна. 

Каската има 24 отвора, които осигуряват отлично проветрение. Имам обаче едно дребно заяждане в тази насока – формата и големината им не ми позволяваха да си почеша главата, когато ме засърби. 

Меките подложки за главата представляват едно цяло парче, което се сваля лесно и може да се пере. Създават приятно усещане за мекота и задържат добре потта, стичаща се по главата. Единственото ми недоволство е от това, че след няколко месеца каране и 2-3 изпирания, вътрешният пласт (откъм главата) започна да се разлепва в предната част. 

Козирката е регулируема, но без да е твърдо фиксирана – просто в точките на захващане скобите са направени така, че като я преместите с ръка нагоре или надолу (в рамките на 15 градуса), тя остава в това положение. 

Каишът за стагяне под брадичката е доста дълъг и свободният му край малко ми пречи, но явно производителят е предпочел да се застрахова за хора с по-големи глави – такова е положението и при други каски. „Проблемът“ може да бъде решен лесно с помощта на ножица и запалка. 

В заключение бих казал, че Variant се представи отлично от гл.т. на комфорт, настройка и проветрение, има множество полезни и добре замислени елементи, но прояви и някои слабости от гл.т. на качество и издръжливост (имам предвид най-вече разлепянето на меката подложка за главата). Въпреки това смятам да продължа да разчитам на тази каска, тъй като покрива добре черепа ми, стои стабилно и ми харесва като конструкция и концепция.

{gallery}products_test/test0070_pics{/gallery}

+

Увеличено покритие за главата, дори и задната част е направена по технологията In-Mold.
Удобна и лесна за регулиране, а от 2009 г. с възможност за настройка и по вертикал.
Добро проветрение и ниско тегло.
Меката подложка се разлепи в предната част.
Триъгълният елемент, придържащ задната част на клетката, не искаше да си стои на мястото (този проблем се оправя лесно).

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>