Selle Italia C2 Genuine Gel

В последните години търсенето на максимално удобна седалка се превърна в постоянен процес за мен. Той започна преди доста време, когато един стар модел на Velo (вече не се произвежда) започна да ме изоставя и се наложи да му търся заместител. Това беше и си остава най-удобната седалка, на която някога съм сядал, а в стремежа си да й намеря наследник изпробвах повечето ХС модели на Velo, две седалки на SDG и по някое време миналата година реших да рискувам и да похарча 100 лв. за продукт на Selle Italia, разчитайки че богатите традиции и опит, свързани с тази марка, съчетани с подходящи на пръв поглед твърдост и форма, ще помогнат най-сетне да се сдобия по-трайно със седалка за моето четирибуквие. Моделът, който избрах, бе C2 Genuine Gel.

Продукт: Седалка с комбинирано предназначение (както за планински, така и за шосейни велосипеди) с анатомична форма и вложки силиконов гел за подобряване на комфорта.
Релси от манганова сплав.
Покритие от естествена кожа.
Размер: 278х135 мм
Тегло:  273 грама 
Цена: 104,90 лв. 
Продължителност на ползването: 6 месеца / 750 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Колове за седалка Truvativ Team и Pazzaz.
Велосипеди Drag F6, Ram Nduro, Ram HT2 и Dragomir F7
Други модификации на модела/продукта:
Сходен като характеристики е моделът C2 Gel Flow, при която има и отвор в средната част, теглото е малко по-ниско, а цената е същата.

За моя радост инвестицията ми се оказа добра. C2 се оказа почти идеална за задните ми части – дори и при по-дълги карания не усещах напрежение върху слабините си. Дискомфорт се появяваше единствено при по-дълги изкачвания по асфалт, но в рамките на търпимото. Макар да няма отвор в средната част, има плитък канал, както и понижение. Формата на седалката е издължена и достатъчно тясна, за да ми осигурява подпора при изкачванията и да не ми пречи изобщо при спусканията. Накратко, като ергономичност и удобство оценката ми е около 8,5 от 10. 

На пипане и „на първо каране“ седалката изглежда измамно мека. Наистина в нея има малко повече материал, отколкото в състезателните седалки. Налице са също и вложки от силиконов гел. Дори и покритието от естествена кожа създава впечатление за мекота. Но седалката всъщност си е доста твърда и при първите няколко излета, особено ако са по-дълги, задникът ви ще се оплаква по малко (или по много). Тази твърдост обаче е една от предпоставките за комфорт в дългосрочен план, поне при мен, така че е добре дошла. 

Теглото е добро, но без да се гонят постижения в тази насока. Просто това не е основната цел, поставена пред този продукт. За сведение – производителят посочва тегло 260 грама, но електронната ми везна бе на друго мнение. 

Покритието от естествена кожа е изключително приятно – както визуално, така и при допир и каране. В началото изпитвах истински угризения, че ще се наложи в някакъв момент кожата да бъде подложена на атаки от кал, камъни и кой знае какво още, но когато тези моменти настъпиха, се оказа, че не е толкова страшно. Едно забърсване с мокър парцал и седалката отново е почти като нова. До момента захабяването на кожата е минимално. За съжаление успях да протрия грубо страничната задна част на седалката при едно падане на колелото – на тези уязвими места няма предпазни кевларени обшивки или друга защита, но въпреки това пораженията не са отчайващи, нито пък лесно забележими. Все пак имайте едно наум като подпирате някъде колелото. 

Релсите са от сплав, съдържаща манган, с цел намаляване на теглото. Върху тях са нанесени означения за позицията на седалката в хоризонтално направление – това е едно от многото неща, които създават впечатление за качествен продукт. Здравината на седалката изглежда отлична – засега не съм имал никакви проблеми в това отношение.

Накрая съм длъжен да направя уточнението, че изборът на седалка е може би най-субективното нещо, така че моето задоволство по никакъв начин не е гаранция за вашето такова. Все пак, ако вече имате някакъв опит с различни модели, направили сте си изводи какви основни характеристики (като форма, твърдост и т.н.) са подходящи за вас и желаете да си купите седалка от висок клас, продуктите на италианския производител едва ли ще ви разочароват. Материалите и изработката са на отлично ниво. В моя случай – удобството също.

{gallery}products_test/test0069_pics{/gallery}

+

За моите нужди C2 Genuine Gel съчетава високо ниво на удобство, качествена изработка и материали и приемливо тегло.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>