Dragomir Bayonet

След като пробвах модела Condor от линията спортни очила на Dragomir и останах доволен, реших (докато чакам резервни стъкла за тях, тъй като към оригиналните се отнесох малко грубо) да пробвам още един подобен продукт с марката на българския производител. Този път се спрях на очила със сменяеми плаки – моделът се казва Bayonet и струва 64,90 лв.

Продукт: Спортни очила, проектирани специално за колоездене, но успешно могат да се използват и в други видове спортове.
UV 400 защита
Рамката е изработена от еластичен материал, издържащ на изпускания и удари.
Антиалергични силиконови вложки на носа и в краищата на дръжките.
Тонирани поликарбонатни стъкла – в комплекта има два цвята:
1) тъмна плака с кафеникав оттенък;
2) жълта плака за мъгливо и облачно време
Тегло:  25 грама – рамката с един комплект стъкла
168 грама – пълен комплект с кутия, рамка и два чифта стъкла
Цена: 64,90 лв. 
Продължителност на ползването: 4 месеца / 700 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Каска Bell Variant
Други модификации на модела/продукта:

Рамката на очилата прилепваше доста плътно и стабилно на главата ми, без да ме стяга или нещо подобно. При по-дълги карания обаче (повече от час-два носене) се появяваше едно „убиване“ над дясното ми ухо, но е твърде вероятно за него да допринася и каската, чиято клетка слиза по-ниско над ушите. Във всеки случай фактът, че го усещах само от едната страна, ме навежда на мисълта, че „дефектът“ не е в очилата. Конструкцията изглежда достатъчно корава и издръжлива, но не съм имал случай да пробвам здравината й. Проблеми с развити винтчета, паднали елементи и др. подобни не съм имал. 

Стъклата са големи и пазят добре очите от вятър, кал и слънце – за последното се грижи защитата UV400. При първите няколко карания двата отвора в рамката, намиращи се в горната средна част на нивото на веждите, дразнеха погледа ми с просмукващата се оттам светлина, но след това явно свикнах с нея и престана да ми прави впечатление. Доколкото разбирам от описанието на производителя, тези отвори са оставени за проветрение срещу запотяване – все пак бих предпочел рамките да са без тях. Като споменах проветрение – не мога да кажа, че Bayonet са по-добри или по-лоши от останалите очила, които съм ползвал. При засилена влажност във въздуха се случваше стъклата да се запотяват (най-вече когато съм бил в спряло положение), но такива ситуации бяха рядкост. При каране са необходими наистина ужасни условия, за да се задържи влагата върху плаките. 

Смяната на стъклата изисква известни усилия и специфично притискане на едно място. При ваденето е добре да започнете откъм носа, а при слагането от обратния край (откъм дръжките). Може да чуете и специфично изпукване, което не бива да ви плаши. Имал съм очила, при които тази манипулация е по-лесна, включително и споменатия вече модел Condor, но след първите 1-2 смени вече ще знаете как да действате.  

Тъмната плака е приятна за силно осветени места, но при сенчести пътеки видимостта спада малко повече от желаното. Според мен би било добре в комплекта да има и безцветна плака или тъмната да е с една идея по-светла (както е при Condor). Жълтите стъкла са логичен избор за облачни и/или мъгливи дни, но помагат доста и при каране привечер или при продължително каране в гора. Засега все още няма драскотини по повърхността им. 

Очилата са опаковани заедно с втория комплект плаки в голяма кутия, която е чудесна за транспортирането им с „големия багаж“ на дълъг път, но неизползваема за носене в раницата по време на каране. Поправих този пропуск, използвайки малкия калъф от модела Condor, в който държах втория чифт стъкла и кърпичка за почистването им. Би било добре да се добави подобна чантичка към продукта. 

Както забелязвате, не мога да избягам от сравнението с модела Condor  (между другото, за него също вече се предлагат допълнителни разцветки на плаките, които можете да закупите отделно) – признавам, че той ми допадна малко повече, което винаги си е индивидуален избор. Boyonet предлага предимството на два различни цвята стъкла в комплекта и като качество и изработка не отстъпва на останалите продукти в линията. Цената също е съвсем изгодна за спортни очила с подобни характеристики, така че бих ги препоръчал на всеки, който прецени, че са му удобни и му допадат тоновете на плаките. 

{gallery}products_test/test0071_pics{/gallery}

+

Налице са всички основни елементи за добри спортни очила – лека и здрава рамка, сменяеми тонирани поликарбонатни стъкла, антиалергични силиконови вложки и т.н. И всичко това на изгодна цена. Липсва компактен калъф за носене в раницата.
Бих предпочел тъмната плака да е малко по-светла заради сенчестите участъци в гората.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>