Rock Shox Lyrik 2010

Sram представи подробности за обновените модели от серията Lyrik за 2010 година. Промените не са твърде много, но все пак заслужават отбелязване, тъй като това са едни от най-скъпите, а и най-важни за компанията и потребителите вилки в каталога на Rock Shox.

 

На крайния пазар ще се предлагат общо 8 модификации – с 4 различни пружини и две системи за амортизация – Mission Control и Mission Control DH. Първата система има същите настройки като досегашната, включително заключване с праг за активиране на вилката, само че клапата за забавяне при връщане е с променен дизайн, подобрена е и амортизацията при сгъване за още по-добра работа при поемането на неравностите. Mission Control DH е съвсем нова система, насочена към хората, които карат предимно надолу – при нея проектантите са се фокусирали изцяло върху качеството на работа при абсорбиране на неравностите. 

Пружините, с които ще се предлага Lyrik, са: 2-Step Air (пневматична с реглаж на хода), Solo Air (пневматична с фиксиран ход), U-Turn (метална с реглаж на хода) и метална с фиксиран ход. Като стана дума, при двете модификациите на Lyrik с фиксиран ход потребителите ще могат да избират между 160 или 170 мм. Очевидно вторият вариант е насочен към хората, които ще наблягат на спусканията.

Във „външните“ елементи също се забелязват някои новости:  проходната 20 мм ос Maxle Lite осигурява необходимата коравина и спестявамалко тегло в сравнение с досегашното поколение, а за кормилната тръба потребителите ще имат избор межд 1 1/8, 1.5 и стержен с променлив диаметър, какъвто използват все повече нови рамки.

Промените, макар и леки, да довели и до намаляване на теглото при някои от водификациите – особено при Solo Air, която вече тежи 2187 грама. 2-Step е 2400 грама, U-Turn – 2431 грама, а Coil – 2376 грама. 

http://www.sram.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>