Rock Shox Recon 351 Solo Air

Реших да пробвам този продукт, защото ми трябваше сравнително лека и не много скъпа вилка със 130 мм ход, която да комбинирам с Ram Nduro. Както виждате от данните в таблицата горе, Recon 351 отговаря на посочените условия. 689 лв. не са малко, но не са и твърде много, т.е. моделът попада някъде в средния клас и в замяна на парите си получавате система за амортизация Motion Control с просто устройство, смислени възможности за реглаж и ефективно действие. Теглото също е някъде по средата между евтините вилки с метална пружина и скъпите и леки модели с пневматична – всъщност единственият елемент, който отчетливо добавя грамаж, е стоманеният стержен. 

Продукт: Еднокоронна вилка с 32 мм тръби, стоманен стержен, куха корона и уши за главина с 9 мм ос и QR.
Уши за дискова спирачка IS.
Пневматична пружина Solo Air. Ход 130/100/80 мм.
Система за амортизация Motion Control с фабрично настроен праг за отключване. Настройки: реглаж на връщането и на сгъването + заключване.
Тегло:  1928 грама (с кормилна тръба 200 мм и звезда с болт и капачка)
Цена: 689 лв. 
Продължителност на ползването: 2 месеца / 600 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Велосипед Ram Nduro, спирачка Shimano BR-M535 180 мм, главина Formula SD32 със спици DT Champion и капла Mavic XM317 Disc.
Други модификации на модела/продукта:
В серията Recon през 2009 г. има още две вилки с цифрови означения (335 и 327) и три вилки с буквени означения (Race, SL и XC). От всички тези модификации Race е с почти същите характеристики като 351 (амортизация Motion Control), а останалите версии са по-евтини и използват по-прости системи за амортизация.

Със системата Motion Control имах предишен опит, добит чрез модела Pike. Както тогава, така и сега не съм имал никакви проблеми с нея. Работата й е отлична (поне за вилки с ход 130-140 мм), устройството е просто, настройките са такива, от каквито имам нужда – достатъчно фин реглаж на забавянето при връщане, бърза промяна на забавянето при ниска скорост на сгъване и възможност за заключване. За разлика от Pike, тук прагът за отключване на вилката (т.нар. gate) е фабрично настроен, което значи, че за по-лек колоездач (като мен) отключването става само при по-силни и резки удари. Това не ми пречеше, пък и рядко ползвах пълното заключване. Проблеми с течове на масло не съм имал – нито от регулаторите, нито от уплътнителите. Копчетата за настройване са пластмасови, което отличава Recon от по-високия клас вилки на Rock Shox, но реално това не променя нищо в работата на продукта. 

Ходът може да се променя вътрешно чрез изваждане или добавяне на дистанционни втулки в крака с въздушната пружина. Моята вилка фабрично бе настроена на 100 мм ход, така че се наложи да я „вдигна“ на 130 мм, следвайки инструкциите на производителя. Процедурата не е сложна, ако имате подходящи инструменти и достатъчно опит в сервизирането на велосипед – в противен случай се обърнете към сервиз за тази манипулация.

От работата на пружината Solo Air също останах много доволен. Системата е с две камери (позитивна и негативна), които се самонастройват една спрямо друга – вие вкарвате въздух само през един вентил (за да достигнете до него трябва да се „преборите“ с капачката, която е добре уплътнена и се отвива доста трудно). На теория това прави настройването на вилката по-малко прецизно в сравнение със системите, където има отделни вентили за позитивната и негативна камери. На практика за мен е много по-лесно и удобно, когато променям твърдостта на пружината само от едно място, така че Solo Air напълно ми допадна. Работата на вилката бе плавна и доста линейна – първите 3-4 см дори се сгъваха с една идея по-лесно от необходимото, но пък осигуряваха чудесна отзивчивост и към дребни неравности по трасето. В края на хода повишаващото се налягане на въздуха явно действаше добре, защото нито веднъж не съм усетил сгъване на вилката докрай – може и да е имало такова, но съвсем плавно и меко като усещане. Накратко, Recon 351 е една чудесно работеща вилка, която се справяше безпроблемно с всякакви по размер и вид препятствия.  

Един малък недостатък, който може да ви уплаши при първата си поява, е „изсъхването“ на уплътнителите при по-дълъг престой на едно място. Обяснявам си го със стичането на маслото за смазването им (то не е твърде много) в долната част на ботушите, при което семерингите явно се „стягат“ и след това в първия момент вилката изглежда твърда (блокирана) – едно силно натискане, съпроводено с рязък и остър звук на прискърцване от гума оправя нещата и вилката заработва по описания по-горе начин. Не е нeщо, което да пречи на карането, но първите 1-2 пъти бе неприятно, докато не се успокоих, че е нормално за тази вилка. 

Проблеми със здравината и износоустойчивостта не съм имал – нито хлабини, нито нещо друго. Разбира се, в сравнение с вилки от типа на Pike и Lyrik, които са с 20 мм проходна ос, Recon не е толкова корава (заслуга за това усещате имат и каплите, които също бяха по-леки и тесни от обичайните ми), което понякога се усещаше в завой или на някои по-груби участъци, но за предвидената употреба (главно ХС карания) конструкцията ми се струва съвсем надеждна.

{gallery}products_test/test0068_pics{/gallery}

+

Отлична работа на пневматичната пружина Solo Air и системата за амортизация Motion Control. 

Смислени и добре работещи настройки. 

Добро съотношение между тегло, функционалност и цена.

„Блокирането“ при дълъг престой – не е нещо страшно, но би било добре да отсъства напълно.

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>