FOX 2010

Първите сведения за новостите при Fox Racing Shox за 2010 г. долетяха още на 18 април, когато продуктите бяха представени в Калифорния пред журналисти от водещи медии, но сега вече можете да ги видите и в сайта на производителя.

 

Водещо място при нововъведенията заема внедряването на системата за амортизация FIT в топ-моделите от сериите с 32 мм горни тръби (32 F, 32 F29, 32 Float, 32 TALAS и 32 Vanilla). FIT идва от Fox Isolated Technology и представлява система за амортизация, използваща затворен патрон, при който въздухът е разделен от маслото, така че то не може да се смеси с въздушни мехурчета при продължителна работа и това да доведе до негативни промени в дeйствието на вилката. При такава система се използва и по-малък обем масло, по-малък е и размерът на някои елементи, което води до намаляване на теглото с около 70 грама спрямо системата с отворена баня, използвана до момента. При FIT маслото, използвано за амортизация, е различно от това, което служи за мазане на тръбите на вилката и уплътненията, поради което се сменя през по-големи интервали от време. Допълнителна новост е добавянето на специален мехур, в който маслото да се движи при работата на вилката – това спестява нуждата от някои уплътнения и така намалява триенето в системата. Амортисьорът реагира в зависимост от скоростта на сгъване и разгъване чрез използването на комплекти от шайби (т.нар. shim stack), които контролират клапите, пропускащи маслото. 

Досега FIT бе използвана при дългоходовите вилки от сериите 36 и 40, но модифицирането й за XC и АМ моделите като че ли насочи светлината на прожекторите към нея с нова сила. В повечето моделни линии има поне две вилки, използващи новата амортизация в един от двата й варианта: при RLC разполагате с реглаж на връщането, забавянето при ниска скорост на сгъване (чиито граници за реглаж са разширени), заключване и праг за отключването, докато при RL имате само настройка за връщането плюс заключване (останалите характеристики са зададени от производителя). Новото вътрешно устройство е довело до промяна в разположението на регулаторите – този за връщането е изведен от долната страна на десния крак, а при горната капачка имате на разположение настройки за прага на отключване и забавянето при ниска скорост на сгъване +  заключване или само заключване.

 

При всички вилки с дистанционно заключване, независимо дали използват амортизация FIT или досегашната система от типа отворена баня, ще има избор между лостче за лява или за дясна ръка. Всички вилки в сериите 32 се предлагат и във варианти с 15 мм проходна ос. При моделите F имате още две опции – ботуши за дискова спирачка с 9 мм ос и ботуши за V-образни спирачки с 9 мм ос. При Float и TALAS се появяват и модификации със 150 мм ход (при тях ботушите са само за 15 мм ос, докато при вариантите със 140 мм имате възможност и за обикновена 9 мм ос, но само за дискови спирачки), докато 32 Vanilla остават с ход 140 мм. При 32 Float, TALAS и Vanilla, както и при 36, т.е. за всички вилки с ход 140 мм или повече, се предлага като опция и кормилна тръба с променлив диаметър от 1.5 към 1 1/8. Според някои източници такъв стержен ще се предлага дори и в серията 32 F за вилките с ход 100 и 120 мм. 

 

При задните амортисьори също се наблюдава преливане на технологии от моделите DHX към лекия въздушен шок RP23. Става дума за клапата Boost Valve, която се грижи за контролиране на сгъването в последната част от хода, така че да препятства „продънването“ при силни удари. От Fox обаче твърдят, че това не е единственото й действие и че всъщност тя подпомага и работата на платформата Pro Pedal, осигурявайки по-добра отзивчивост към малки неравности и по-плавен преход при преодоляване на съпротивлението, създадено от платформата. Това би трябвало да позволи на повечето колоездачи да карат шоковете си с включена клапа Pro Pedal, без това да влияе на „мекотата“ на окачването им, като в същото време запазват и ефективността при педалиране. Допълнителен плюс за механиците и производителите е това, че с промяна на налягането в азотната камера зад вътрешното плаващо бутало могат да настройват работата на шока за различни рамки и окачвания или просто за различни предпочитания от страна на колоездача.

Може би тук е мястото да отворя една скоба за новата тунинг програма на Fox, наречена Pro Tune, в рамките на която всеки собственик на вилка или заден амортисьор ще може да се възползва от възможността за надграждане на продукта с по-нова система за амортизация или просто с допълнителна настройка и модификация на съществуващата в съответствие със специфичните нужди на клиента. За момента услугата се предлага само за клиенти в САЩ, но въпреки това може да погледнете за повече подробности ТУК

Останалите два амортисьора в серията Float – RPL и R – запазват досегашните си характеристики и ще са по-достъпни в ценово отношение, тъй като добавянето на Boost Valve (и свързаното с нея по-сложно вътрешно устройство) ще повиши стойността на RP23. 

В линията DHX шокът RC4, който наскоро бе представен  като ограничена серия, през 2010 г. заема мястото на DHX 5.0 като най-добро предложение на Fox към спускачите и фрийрайдърите. Амортисьорът разполага с много независими една от друга настройки, което позволява работата му да бъде пригодена максимално към нуждите на различните колоездачи, трасета, окачвания и т.н. Можете да регулирате както забавянето при сгъване с ниска и висока скорост, така и съпротивлението в последната част на хода (за което се грижи споменатата вече Boost Valve), а също и смекчаването при разгъване. Наличните размери са 7, а теглото е 447 грама без пружината. Ще има и ограничени серии шокове DHX RC4 и вилки 40RC2, които ще носят означението WC и ще бъдат допълнително тунинговани по подобие на продуктите, използвани от състезателите, спонсорирани от Fox.

http://www.foxracingshox.com/

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>