Ram Bikes представиха обновения allmtn

Преди броени дни информацията за обновения модел, известен със съкратеното си наименование – АМ, бе публикувана в сайта на Ram Bikes, а велосипедите се появиха в търговската мрежа.

 

За повечето читатели на МТБ-БГ промените в една от най-популярните рамки на българския производител не са тайна, само че доскоро можехме я видим само на чертеж. Сега вече са налице и снимки, и подробности, а който желае, може да я види и на живо в някой близък магазин.

На пръв поглед рамката си изглежда същата, но има няколко достатъчно важни промени, които могат да променят много или малко поведението на велосипеда. Поне за мен повечето промени са към по-добро.

На първо място бих поставил намаляването на височината на средното движение с 20 мм. При предишното поколение на рамката то беше доста високо и от моя гл.т. това бе един от основните й недостатъци. Сега то е на нивото на осите на колелата, което значи около 350 мм в зависимост от размера на гумите и със сигурност тази промяна ще се усети съвсем пряко и положително при каране на велосипеда. 

Друга промяна, видима от пръв поглед, е новата, олекотена кобилица, от която са отпаднали допълнителните отвори за промяна на хода. Макар последното да изглежда като премахване на „екстра“, аз лично се съмнявам, че някой реално се е възползвал от нея през изминалите години. Ако 150 мм ход са ви много, значи е доста по-вероятно да ви допадне модела nduro, отколкото да карате АМ на 125 мм ход. Затова и тази промяна ми изглежда в правилната насока. 

По рамката, и по-скоро по нейните елементи, има и други подобрения, някои дори не са видими на снимките, но общият резултат е намаляване на теглото поне с 200 грама. Рамка с размер 18 инча и заден амортисьор Rock Shox Ario 2.1 тежи 3335 грама, а цял велосипед с най-евтината окомплектовка заковава везните на 15,1 кг. 

Ако има нещо, което не бих нарекъл подобрение, това е извитата седалкова тръба. За хората, обичащи да смъкват седалката си в най-ниско положение за спусканията, тази извивка може да доведе до необходимост от скъсяване на кола, при което трябва да внимават и да си оставят достатъчна дължина и за изкачванията. Доколко това ще бъде усетено като недостатък обаче зависи от ръста на колоездача, размера на рамката и дължината на кола – от снимките изглежда, че в повечето случаи не би трябвало да има проблеми.

Както и досега, allmtn ще се предлага като готов велосипед в три окомплектовки, обозначени с цифри – 2, 1 и 0. В сайта на Ram Bikes можете да видите какви компоненти включват, както и да намерите подробности за геометрията на рамката, материалите и други характеристики. Ще можете да закупите рамката и отделно, като имате избор между три задни амортисьора на Rock Shox, което променя и цената: Ario 2.1 (799 лв.), Monarch 3.1 HV (999 лв.) и Monarch 4.2 HV (1049 лв.).


allmtn 1


allmtn 2

За повече подробности: www.ram-bikes.com

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>