Shimano Deore XT Shadow (RD-M772-SGS)

След като ви представих командите от серията Deore XT, обновена за 2008 година, идва ред и на друг „хитов“ компонент от нея – задният дерайльор от типа Shadow.

Продукт: Заден дерайльор за 9 предавки с Top Normal пружина и дълго рамо.
Използва технологията Shadow, при която дерайльорът е максимално прибран към спиците и движението му напред е ограничено.
Директен път на жилото.
Капацитет: 45 зъба. Допустими размери за венците: 11 зъба за най-малкия, 34 зъба за най-големия, 22 зъба разлика между предните венци.
Тегло:  226 грама
Цена: 159 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 700 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Велосипед Ram Nduro, команди Shimano XT SL-M770, преден дерайльор Sram X-5, брони Jagwire Switch Dereilleur Kit, задна касета Sram PG-970, верига Sram PC951, курбели Shimano Hone с два венеца (22-32 зъба) и предпазна плоча.
Други модификации на модела/продукта:
Дерайльорът се предлага и във вариант със средно рамо – RD-M772-GS. Неговият капацитет е 33 зъба.
В серията Deore XT се предлагат и два дерайльора, при които не се използва технологията Shadow. Единият е с Top Normal, а другият с Low Normal пружина.

За Shadow е характерен изключително прибран профил, което го предпазва от съприкосновения с „камъни и дървье“ по пътеките. В същото време движението му напред е блокирано, което пък не позволява дерайльорът да се удря в тръбите на рамката (верижните стойки). В резултат на тези подобрения продуктът е много по-надежден при по-екстремно каране или в пущинаци по диви пътеки, изобилстващи от опасни за него елементи. За разлика от всичките ми досегашни дерайльори, XT Shadow изобщо не се допира до земята, когато оставям велосипеда легнал откъм неговата страна, независимо от предавката, на която се намирам. Ако подобен практически тест не ви харесва, мога да ви засипя и с данни за това с колко мм е прибран спрямо „конвенционалните“ дерайльори на Shimano, но според мен реалният резултат е по-важен, а той е: повече драскотини по долната част на рамото, отколкото по Х-образния елемент (и горната част като цяло). Ограниченото движение към рамката е не по-малко важно, тъй като през годините съм виждал не един и два случая на дерайльори Shimano от всякакъв клас, разбити и разлуфтени заради многобройни съприкосновения със стойките на веригата при спускане. При Shadow този проблем напълно отсъства, което не само намалява неприятните шумове, но би трябвало да увеличи и живота на компонента при подобни начини на каране. 

Като споменах рамото, при варианта SGS то си е доста дълго и слиза малко по-ниско (1,5 – 2 см) в сравение с „обикновен“ SGS дерайльор на Shimano, което също се дължи на по-особената и прибрана конструкция от типа Shadow. Теоретично това означава по-голяма вероятност да го ударите в някой едър камък при близко преминаване или да го закачите в клон, паднал на земята, но не мисля, че това е толкова лесно да се случи на практика. Все пак, както вече отбелязах, най-много драскотини имаше точно по долната част на рамото. Аз лично бих предпочел варианта със средна дължина на рамото (GS), тъй като карам само с два венеца отпред и по-големия капацитет на SGS ми е ненужен. 

Директният път на жилото също е стъпка в правилната посока, която елиминира някои проблеми, свързани с „ухото“ на бронята, което е характерно за обикновените дерайльори на Shimano. Имайте предвид, че жилото трябва да бъде отрязано съвсем близо до стягащия болт – в противен случай краят му закача спиците. Това не оставя толеранс за грешки при оразмеряването на броните, затова седем пъти мерете и веднъж режете! 

Както при всеки подобен компонент от висок клас, който съм пробвал, настройката бе бърза, лесна и безпроблемна. Означенията H и L се забелязват малко трудно, но дори без тях винтчетата се улучват лесно – горното е High, долното е Low. 

XT Shadow работи с Top Normal пружина, което ще рече, че използвате силата на ръката си, за да качите на по-ниска предавка (по-голям венец), а пружината на дерайльора връща веригата към по-малък венец (по-висока предавка). Превключването на скоростите е отлично, не съм имал никакви проблеми, независимо от условията (студ, сняг, дъжд, прах) и издевателствата (превключване при силно опъната верига или по няколко предавки наведнъж). 

За посочения период на ползване няма и помен от хлабини в подвижните връзки или пружината. Изработката е на високо ниво, долната ролка е с капсулаван лагер и се върти съвсем леко, горната е с керамична втулка (т.е. плъзгащ лагер) и е малко „по-стегната“. Доколкото мога да съдя от външния оглед, дерайльорът може да бъде разглобен почти изцяло на съставните си части, което е добре от гл.т. на поддръжка и сервизиране. Не е имало нужда да прибягвам до подобни интервенции в периода на експлоатация.

Теглото е 226 грама, което също е отличен показател. 

Като цяло смятам, че технологията Shadow е една от най-добрите крачки на японския производител в последните години. След тези няколко месеца с RD-M772 ми е трудно да си представя причина, поради която да си купя дерайльор на Shimano от стария тип. Това е един надежден и отличен като работа продукт, който за пореден път (в комбинация с командите SL-M770) затвърждава мнението ми, че класът Deore XT предлага най-доброто съотношение между цена, качество и функционалност в каталога на Shimano.

{gallery}products_test/test0067_pics{/gallery}

+

Леко и презицно превключване на предавките, бърза и лесна настройка. 

Изключително прибран профил.

Блокирано движение в посока към рамката. 

Директен път на жилото. 

Ниско тегло. 

При варианта SGS дългото рамо „виси“ сравнително ниско, което създава известна опасност (макар и минимална) за удар в него. 

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>